Wieprzowina słodko-kwaśna
- Schab wieprzowy bez kości (400 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Kapusta pekińska (300 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Cukier (120 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - do obtoczenia mięsa (30 g)
Przepis na wieprzowinie słodko-kwaśnej krok po kroku
Pokrój umyte mięso w kostkę. Przypraw pieprzem i solą, a następnie obsyp mąką ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzej olej i wyłóż mięso, zacznij smażyć. Smaż, aż mięso zmieni kolor.
Pokrój cebulę w pół plastry, paprykę w paski, kapustę posiekaj. Czosnek pokrój w drobne plasterki, a imbir zetrzyj na tarce i dodaj wszystko na patelnię. Podsmaż.
Cukier, 80 g sosu sojowego, 48 ml soku z cytryny, 120 ml wody, pół łyżeczki pieprzu wymieszaj.
Dodaj sos, gdy warzywa trochę zmiękną. Duś pod przykryciem do miękkości mięsa.
Jak mięso będzie miękkie, zdejmij przykrywkę i podsmaż całość, by sos się zredukował.
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Racuchy drożdżowe
-
Kluski leniwe
-
Omlet na słodko
-
Żeberka w miodzie
-
Pierogi z serem
-
Knedle
-
Makówki
-
Kluski z makiem
-
Małdrzyki
-
Placki dyniowe
-
Knedle z truskawkami
-
Racuchy bez drożdży
-
Naleśniki na słodko
-
Żeberka w coli
-
Racuchy z bananami
-
Naleśniki Thermomix
-
Obiad na słodko
Więcej informacji na temat wieprzowiny słodko-kwaśnej
Pyszna wieprzowina słodko-kwaśna to znakomity pomysł na dobre danie. Smaczne, chrupiące mięso, słodko-kwaśny sos oraz mnóstwo warzyw – oto coś idealnego na obiad. Dobra wieprzowina słodko-kwaśna to fajny sposób na wprowadzenie do swojego jadłospisu trochę orientalnych smaków. Przepis na wieprzowinę słodko-kwaśną jest prosty i szybki. Bardzo aromatyczny i świetny pomysł na obiad dla tych, którzy lubią połączenie smaku słodkiego ze słonym. Poznaj najlepszy sposób, jak zrobić wieprzowinę słodko-kwaśną.
Wieprzowina słodko-kwaśna to mięso wieprzowe smażone z warzywami, w sosie słodko-kwaśnym. Sos ten opiera się o cukier, wodę, sok z cytryny, sos sojowy oraz pieprz. Jest więc połączeniem słonego i słodkiego smaku, co jest charakterystyczne w kuchni chińskiej. Przepis na wieprzowinę słodko-kwaśną jest super pomysłem na danie, które ma pyszny smak. Nie jest to potrawa nudna, ponieważ obfituje w warzywa, mięso i wyraziste przyprawy. Znajdziesz w niej cebulę, paprykę czerwoną oraz kapustę pekińską. Jest to bardzo łatwy przepis, a składniki nie są wyszukane. Potrawa także jest szybka do zrobienia. Zamiast zamawiać gotowe danie, zrób wieprzowinę słodko-kwaśną samemu w domu. Będzie to dobra opcja, gdy masz ochotę na danie chińskie. Jak zrobisz wieprzowinę słodko-kwaśną podawaj ją z ryżem.
Wieprzowina słodko-kwaśna jest pyszna. Należy do potraw, które idealnie sprawdzą się na obiady w klimacie orientu. Jeśli też lubisz takie smaki, zobacz jak zrobić wieprzowinę słodko-kwaśną w bardzo prosty sposób. Na początku przygotuj wszystkie składniki. Przyda się duża i głęboka patelnia. Do przepisu na wieprzowinę słodko-kwaśną najlepiej użyć schabu. Inny rodzaj mięsa wieprzowego, który będzie dobry to łopatka albo polędwica. Pokrój mięso wieprzowe w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Obtocz je w skrobi ziemniaczanej. Usmaż mięso na oleju, a w tym czasie pokrój warzywa. Kapustę przekrój wzdłuż i posiekaj. Cebulę w pół plastry, paprykę w niewielkie paski, czosnek w plasterki, a imbir zetrzyj na tarce. Dodaj warzywa i smaż kilka minut, by zmiękły. Gdyby cały płyn wyparował, na bieżąco możesz dodawać wodę. Należy uważać, by nic się nie przypaliło. Podczas podsmażania mięsa z warzywami wymieszaj składniki na sos. Dodaj go na patelnię i duś pod przykryciem do miękkości wszystkich produktów. Pod koniec zdejmij przykrywkę i smaż do zredukowania sosu. Powinien trochę zgęstnieć. W razie potrzeby dopraw do smaku. Jeżeli sos wyszedł trochę za słodki – dodaj wody. Jeżeli za mało słodki – dodaj cukru. Dobra potrawa na obiad gotowa.
Alergeny w wieprzowinie słodko-kwaśnej
Lista alergenów dla wieprzowiny słodko-kwaśnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze wieprzowiny słodko-kwaśnej
Przepis zawiera dużo warzyw. Bogaty jest też w białko. Przez to jest sycący. Ma dużą objętość przy nie za wysokiej kaloryczności.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.