Wieprzowina po wietnamsku

Opublikowano: 10.12.2021 r., 11:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wieprzowina po wietnamsku
Wieprzowina po wietnamsku
To prawdziwy przysmak dla fanów smaków orientalnych. Wieprzowina po wietnamsku w karmelu to pyszny pomysł na świetne danie słodko-kwaśne z nutą pikanterii.
Przygotowanie 25 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
356 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (600 g)
  • Cukier 4 łyżki (60 g)
  • Cebula (300 g)
  • Mleczko kokosowe 7 łyżek (70 ml)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, szczypiorek, sos rybny, czosnek, cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na wieprzowinę po wietnamsku krok po kroku

W garnku umieść 3 łyżki cukru. Dodaj też około 7-8 łyżek gorącej wody. Podgrzej i skarmelizuj cukier, by powstał karmel. Odstaw.

Na patelnię wlej olej i podgrzej go.

Pokrój cebule w niewielką kostkę. Podsmaż na oleju do zarumienienia.

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Smaż chwilę.

Umyte mięso pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonej cebuli i czosnku razem z 3 łyżkami sosu sojowego oraz karmelem.

Smaż, aż mięso zmieni barwę.

Po tym czasie dodaj około 6 łyżek sosu rybnego, 2 łyżki octu ryżowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, łyżkę cukru, posiekaną papryczkę chilli i 2 szklanki wody.

Gotuj do miękkości mięsa (około 60-70 minut) pod przykryciem i na niewielkim ogniu.

Gdy mięso zmięknie dodaj mleczko kokosowe i gotuj na zwiększonej mocy palnika, by danie się lekko zagęściło. Dopraw do smaku.

Podawaj z ryżem, posyp szczypiorkiem i sezamem.

Jak oceniasz przepis na wieprzowinę po wietnamsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat wieprzowiny po wietnamsku

To prawdziwy przysmak dla fanów smaków orientalnych. Wieprzowina po wietnamsku w karmelu to pyszny pomysł na świetne danie słodko-kwaśne z nutą pikanterii. Dobre, mięciutkie, ale też zarazem chrupiące mięso, w pysznej glazurze z karmelu i aromatycznych przypraw, to idealny sposób na ożywienie codziennej kuchni. Przepis na wieprzowinę po wietnamsku na pewno posmakuje fanom kuchni wietnamskiej. Sprawdzony przepis na obiad w niecodziennym wydaniu. Poznaj super sposób, jak zrobić wieprzowinę po wietnamsku, by była pyszna.

Wieprzowina po wietnamsku to mięso wieprzowe w pysznym, słodko-słono-pikantnym sosie. To sprawdzony przepis na wieprzowinę w karmelu, która jest znaną potrawą przyrządzaną w kuchni wietnamskiej. Przez karmelizację składników sosu, mięso staje się fantastycznie chrupiące i aromatyczne. Jest to pyszna potrawa, świetna na obiad. Do przepisu na wieprzowinę po wietnamsku potrzeba orientalnych przypraw, takich jak sos sojowy czy sos rybny. Gry brakuje Ci pomysłów na różne potrawy, przede wszystkim na obiady, wieprzowina w karmelu będzie idealna. Jak zrobisz wieprzowinę po wietnamsku, dodaj do niej ryż. Do tego sprawdzonego przepisu podaj koniecznie świeżo posiekany szczypiorek oraz sezam.

Wieprzowina po wietnamsku potrzebuje trochę czasu na gotowanie. Im dłużej mięso się dusi, tym bardziej miękkie ono się staje. Jak zrobić wieprzowinę po wietnamsku? Na początku przygotuj karmel. Do tego dobra będzie malutka patelnia albo garnek. Rozpuść w garnku lub patelni cukier z gorącą wodą. Ma powstać konsystencja karmelu. Odstaw na bok. Na oleju, w osobnej patelni, usmaż posiekaną cebulę, dodaj następnie czosnek. Pokrój mięso w kostkę i dodaj do warzyw razem z karmelem i sosem sojowym. Najlepsze mięso to będzie schab, ale również każde inne się sprawdzi (na przykład karkówka lub łopatka). Podsmaż parę minut, by mięso zmieniło kolor. Po tym czasie dodaj przyprawy oraz wodę i gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Przyprawiając potrawę papryczką chilli ,pamiętaj, by nie przesadzić z jej ilością. Zawsze lepiej jest później dodać więcej papryczki, niż otrzymać zbyt pikantną potrawę. Możesz też papryczkę całkiem pominąć lub wybrać przyprawę w proszku. Będzie równe dobra. Gdy mięso będzie ugotowane i miękkie zwiększ moc palnika, dodaj mleczko kokosowe i podgotuj parę chwil, by konsystencja sosu się zagęściła. Przepis na wieprzowinę po wietnamsku jest gotowy. Smacznego.

Nie martw się, jeśli podczas gotowania wyparuje za dużo wody. Dobry pomysł na to, by danie się nie przypaliło to dodanie wody podczas gotowania.

Alergeny w wieprzowinie po wietnamsku

Lista alergenów dla wieprzowiny po wietnamsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Wartości odżywcze wieprzowiny po wietnamsku

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest bezglutenowy. Nie ma w nim nabiału. Odpowiednia potrawa dla tych, którzy nie tolerują nabiału i glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
139.70
356.24
Białko (g)
12.97
33.08
Fenyloalanina (mg)
0.53
1.36
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
9.73
24.80
Węglowodany przyswajalne (g)
9.23
23.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
5.25
13.38
Tłuszcze nasycone (g)
2.04
5.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.21
8.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.42
6.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
2.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.39
100.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
2.19
5.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.46
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.14
5.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.59
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.12
5.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.65
11.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.75
14.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.30
3.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
45.46
115.93
Potas (mg)
266.11
678.57
Wapń (mg)
17.46
44.53
Fosfor (mg)
152.21
388.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.83
48.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
0.92
Cynk (mg)
0.97
2.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wieprzowiny po wietnamsku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wieprzowiny po wietnamsku

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
600 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Cukier
60 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleczko kokosowe
70 ml
7 łyżek
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 70 ml
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
35.50