Przepis na wieprzowinę po tajsku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
pieprz, ocet ryżowy, kurkuma, imbir mielony, papryka ostra, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, duża miska, rózga, czajnik, miska, rondelek, wok

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie gotuj je w wodzie z namaczania przez 10 minut.

Mięso oczyść z błonek i pokrój w paski.

Na patelni rozgrzej tłuszcz.

Cebulę pokrój w paseczki i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Gdy będzie rumiana, dodaj posiekany czosnek.

Do warzyw dodaj mięso i smaż całość przez 10 minut.

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość smaż 6 minut.

W miseczce zmieszaj sos sojowy, ocet ryżowy i pozostałe przyprawy. Dolej 1/2 szklanki letniej wody i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.

Sos wlej na patelnię i całość duś przez 10 minut, do całkowitej miękkości mięsa.

Wieprzowina po tajsku podana w woku z pałeczkami.
wieprzowina po tajsku
Koszt przygotowania dania
44.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
309 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Wieprzowina po tajsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wieprzowinie po tajsku

Wieprzowina po tajsku to danie proste, ale niezwykle smaczne. Jego tajemnicą jest specjalnie przygotowany sos na bazie wielu przypraw, który wspaniale dopełnia chrupiące kawałki mięsa i warzyw. Całość jest prosta w przygotowaniu, a przy okazji pełna smaku. Idealnie komponuje się zwłaszcza z ryżem, czy z makaronem. Będzie świetnym wyborem dla miłośników azjatyckiej kuchni.

Przepis na wieprzowinę po tajsku jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Danie składa się tylko z kilku składników, a wszystkie z łatwością można dostać w każdym większym sklepie. Oczywiście podstawą jest mięso. W tym daniu świetnie sprawdza się polędwiczka, gdyż nie jest zbyt tłusta, ale też nie ma zbyt wielu błonek. Dzięki temu dobrze się smaży i nie twardnieje. W tym daniu sprawdzi się również schab, jednak warto wybierać plastry, które mają odrobinę tłuszczu, który się wytopi, by całość nie była zbyt sucha. Oprócz mięsa niezwykle ważne są dodatki, w tym wypadku nie dodaje się zbyt wielu warzyw, by nie przytłoczyć całej kompozycji smakowej. Świetnie sprawdza się papryka i cebula, które dzięki użyciu woka, nawet po smażeniu, wciąż są chrupiące i jędrne. Świetnie komponują się z nimi grzyby mun, niezwykle popularne w kuchni tajskiej. Oprócz tego, że zachwycają swoim smakiem, to dodatkowo wpływają pozytywnie na zdrowie całego organizmu, a zwłaszcza na gospodarkę cukrową, z którą problemy mają osoby cierpiące na insulinooporność czy cukrzycę. Do dania dodaje się również pędy bambusa, jednak można je pominąć, a zamiast nich oprószyć danie kiełkami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wieprzowinę po tajsku w sposób niezwykle prosty, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. By to danie przygotować potrzebujesz jedynie woka, noża i deski do krojenia. Całość jest prosta, a przy tym smaczna. To świetny pomysł na pyszne danie, zwłaszcza na obiad. Wieprzowinę podaje się z warzywami, jednak dobrze wzbogacić ją również o źródło węglowodanów złożonych, na przykład makaron czy ryż, by było bardziej sycące. W tej opcji będzie idealna dla miłośników potraw na ostro.

Wartości odżywcze wieprzowiny po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(268g)
Energia (kalorie)
115.32 kcal
309.05 kcal
Białko
11.76 g
31.53 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(268g)
Tłuszcz
1.90 g
5.10 g
Tłuszcze nasycone
0.88 g
2.35 g
Tłuszcze nienasycone
1.02 g
2.74 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.69 g
1.84 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
0.90 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wieprzowinę po tajsku

Na 100g
Na porcję
(268g)
Witamina B6
0.60 mg
1.60 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.52 mg
1.40 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.37 mg
0.99 mg
Niacyna
5.40 mg
14.47 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wieprzowinę po tajsku

Na 100g
Na porcję
(268g)
Sód
258.69 mg
693.29 mg
Potas
491.03 mg
1315.96 mg
Wapń
12.18 mg
32.64 mg
Fosfor
173.29 mg
464.43 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
38.15 mg
102.25 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
2.41 mg
Cynk
2.09 mg
5.60 mg
Miedź
0.78 mg
2.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wieprzowiny po tajsku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wieprzowinie po tajsku

Lista alergenów dla wieprzowiny po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania wieprzowiny po tajsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
1 szt
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Grzyby mun suszone
150 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
16.50
Za 150 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sos sojowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 45 ml
Pędy bambusa
20 g
2 łyżki
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
77.00
Jak oceniasz przepis na wieprzowinę po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób