Wieprzowina po tajsku
- Polędwiczki wieprzowe - 1 szt (500 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Grzyby mun suszone (50 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Sos sojowy - 3 łyżki (45 ml)
- Pędy bambusa - 2 łyżki (20 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
Przepis na wieprzowinę po tajsku krok po kroku
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie gotuj je w wodzie z namaczania przez 10 minut.
Mięso oczyść z błonek i pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej tłuszcz.
Cebulę pokrój w paseczki i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Gdy będzie rumiana, dodaj posiekany czosnek.
Do warzyw dodaj mięso i smaż całość przez 10 minut.
Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość smaż 6 minut. Następnie dodaj pędy bambusa. Podsmaż 2 minuty.
Wymoczone grzyby mun pokrój w paseczki i dodaj na patelnię do reszty składników.
W miseczce zmieszaj sos sojowy, 1 łyżkę octu ryżowego i pozostałe przyprawy. Dolej 1/2 szklanki letniej wody i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
Sos wlej na patelnię i całość duś przez 10 minut, do całkowitej miękkości mięsa.
Więcej informacji na temat wieprzowiny po tajsku
Wieprzowina po tajsku to danie proste, ale niezwykle smaczne. Jego tajemnicą jest specjalnie przygotowany sos na bazie wielu przypraw, który wspaniale dopełnia chrupiące kawałki mięsa i warzyw. Całość jest prosta w przygotowaniu, a przy okazji pełna smaku. Idealnie komponuje się zwłaszcza z ryżem, czy z makaronem. Będzie świetnym wyborem dla miłośników azjatyckiej kuchni.
Przepis na wieprzowinę po tajsku jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Danie składa się tylko z kilku składników, a wszystkie z łatwością można dostać w każdym większym sklepie. Oczywiście podstawą jest mięso. W tym daniu świetnie sprawdza się polędwiczka, gdyż nie jest zbyt tłusta, ale też nie ma zbyt wielu błonek. Dzięki temu dobrze się smaży i nie twardnieje. W tym daniu sprawdzi się również schab, jednak warto wybierać plastry, które mają odrobinę tłuszczu, który się wytopi, by całość nie była zbyt sucha. Oprócz mięsa niezwykle ważne są dodatki, w tym wypadku nie dodaje się zbyt wielu warzyw, by nie przytłoczyć całej kompozycji smakowej. Świetnie sprawdza się papryka i cebula, które dzięki użyciu woka, nawet po smażeniu, wciąż są chrupiące i jędrne. Świetnie komponują się z nimi grzyby mun, niezwykle popularne w kuchni tajskiej. Oprócz tego, że zachwycają swoim smakiem, to dodatkowo wpływają pozytywnie na zdrowie całego organizmu, a zwłaszcza na gospodarkę cukrową, z którą problemy mają osoby cierpiące na insulinooporność czy cukrzycę. Do dania dodaje się również pędy bambusa, jednak można je pominąć, a zamiast nich oprószyć danie kiełkami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wieprzowinę po tajsku w sposób niezwykle prosty, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. By to danie przygotować potrzebujesz jedynie woka, noża i deski do krojenia. Całość jest prosta, a przy tym smaczna. To świetny pomysł na pyszne danie, zwłaszcza na obiad. Wieprzowinę podaje się z warzywami, jednak dobrze wzbogacić ją również o źródło węglowodanów złożonych, na przykład makaron czy ryż, by było bardziej sycące. W tej opcji będzie idealna dla miłośników potraw na ostro.
Alergeny w wieprzowinie po tajsku
Lista alergenów dla wieprzowiny po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze wieprzowiny po tajsku
To zdrowa opcja, pełna witamin, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa, nie powinna gościć w menu częściej, niż dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(268g)
Węglowodany
(268g)
Tłuszcze
(268g)
Witaminy
(268g)
Składniki mineralne
(268g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Do sosu dodałem łyżeczkę octu (niestety w domu miałem tylko jabłkowy), a do tego łyżeczkę mielonego imbiru, łyżeczkę czosnku granulowanego, pół łyżeczki chmeli suneli.
Podałem to z gotowanym ryżem i mieliśmy super obiad na 2 dni na 2 osoby (a jestem dość tęgi i jem sporo).
Smakuje rewelacyjnie, a tak na prawdę najlepiej smakowało drugiego dnia jak się wszystko ze sobą "przeżarło"
Dziękuję za rewelacyjny przepis ;)