Przepis na wieprzowinę po seczuańsku krok po kroku
- Łopatka wieprzowa 500 g
- Papryka czerwona 240 g 1 sztuka
- Marchewka 90 g 2 sztuki
- Cukinia 500 g 1 sztuka
- Papryczka chili czerwona świeża 7 g 1 sztuka
- Imbir korzeń 25 g
- Pędy bambusa 50 g
- Czosnek 14 g 2 ząbki
- Papryka zielona 200 g 1 sztuka
- Sos sojowy 50 ml 5 łyżek
- Ocet ryżowy 10 ml 1 łyżka
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 20 g 2 łyżki
- Olej sezamowy 40 ml 4 łyżki
- Cebula 50 g
Mięso umyj i pokrój w paski. Przełóż do miski i wlej 3 łyżki sosu sojowego. Dodaj posiekane papryczki chilli. Wymieszaj i zostaw na 30 minut.
W tym czasie umyj i obierz marchewkę i cebulę. Z papryk usuń gniazda nasienne. Marchewkę pokrój w zapałki, cebulę i papryki w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki.
Obierz imbir. Razem z pędami bambusa pokrój je w cienkie paseczki.
Na patelni wok rozgrzej połowę oleju. Podsmaż na nim mięso razem z marynatą przez około 3 minuty i przełóż do innego naczynia.
Rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim imbir z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 2 minuty.
Dodaj cebulę i papryki i smaż kolejne 3 minuty.
Następnie dodaj resztę składników (bez mięsa) i smaż kolejne 2 minuty.
W miseczce wymieszaj pozostały sos sojowy, ocet, 200 ml wody i skrobię.
Do woka dodaj mięso i przygotowany sos. Smaż razem, aż sos zgęstnieje.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Kurczak po tajwańsku
-
Kotlety z kalafiora
-
Kluski na parze
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Krem z cukinii
-
Makaron z cukinią
-
Kotlety z soczewicy
-
Zupa z ciecierzycy
-
Kotlety z ciecierzycy
-
Kotlety z cukinii
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Polędwica z indyka
-
Pieczona gęś
-
Zdrowy obiad

(liczba kalorii)
Wieprzowina po seczuańsku - cechy przepisu
Więcej o wieprzowinie po seczuańsku
Wieprzowina po seczuańsku to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie takie orientalne przygotowanie bardzo popularnego mięsa.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Tym samym warto więc wypróbować przepis na wieprzowinę po seczuańsku. Ta pyszna wieprzowina z warzywami, łącząca te dwie ostatnie kuchnie na pewno Wam zasmakuje.
Na samym początku zamarynujcie mięso z dodatkiem chilli i sosu sojowego. Te pół godziny marynowania wykorzystajcie na przygotowanie reszty składników- oczyszczanie i krojenie. Marchewkę, pędy bambusa i imbir w zapałki, cebulę i paprykę w kostkę, a cukinię w półplasterki. Teraz na woku podsmażcie mięso, po czym przełóżcie do innego naczynia. Następnie imbir z czosnkiem przez około 2 minuty, następnie dodajcie cebulę i paprykę i smażcie kolejne 3 minuty. Na koniec z warzyw dodaje się cukinię, pędy bambusa i marchewkę. W ciągu dwóch minut, gdy warzywa się smażą, przygotujcie sos z sosu sojowego, octu ryżowego, skrobi i wody. Taki sos dodajcie wraz z mięsem. Teraz wystarczy chwilę podsmażyć, by całość zgęstniała. Proszę bardzo, wiecie już jak zrobić wieprzowinę po seczuańsku, która jest naprawdę dobra w smaku. To naprawdę świetny pomysł na danie obiadowe na ciepło.
Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu. W naszym przepisie wykorzystujemy łopatkę wieprzową, której kaloryczność wynosi około 145 kcal / 100 g produktu. Warto więc spożywać wieprzowinę zwracając uwagę, jaki jej fragment jest spożywany.
Wartości odżywcze wieprzowiny po seczuańsku
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w wieprzowinie po seczuańsku
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na wieprzowinę po seczuańsku
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na wieprzowinę po seczuańsku
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wieprzowinie po seczuańsku
Lista alergenów dla wieprzowiny po seczuańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy