Wielkanocna babka cytrynowa

Opublikowano: 29.08.2021 r., 18:52 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wielkanocna babka polana cytrynowym lukrem i udekorowana żółtymi i fioletowymi jajeczkami czekoladowymi.
Wielkanocna babka cytrynowa
Wielkanocna babka cytrynowa to wilgotna i pyszna piaskowa babka o aromacie i smaku cytryny. Lekko kwaśny smak babki jest idealnie zbilansowany przez jej słodycz.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
179 kcal
Kcal w porcji
69 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Cytryna 3 sztuki (400 g)
  • Masło (150 g)
  • Proszek do pieczenia (7 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, miska, forma do babki

Przepis na wielkanocną babkę cytrynową krok po kroku

Cytryny umyj i zalej na chwilę gorącą wodą.

Z cytryn zetrzyj żółtą część skórki i wyciśnij sok.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Formę do babki posmaruj masłem i oprósz mąką.

Rozpuść masło i lekko je ostudź.

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę i dodaj do nich masło i sok ze skórką z cytryn, cały czas miksując.

Do jajek wsyp proszek z mąką i dokładnie wymieszaj.

Przelej ciasto do formy i piecz w 180 C przez około 45-60 minut.

Jak oceniasz przepis na wielkanocną babkę cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat wielkanocnej babki cytrynowej

Okres przedświąteczny to w wielu domach bardzo pracowity czas, dlatego warto mieć w zanadrzu prosty przepis na ciasto. Przepis na wielkanocną babkę cytrynową właśnie taki jest. Jest to sprawdzony przepis, z którego pomocą wykonasz szybką babkę, która wychodzi pyszna. Zrobiona jest z mąki, jajek, masła, cukru, proszku do pieczenia oraz cytryn. Owoce przed użyciem należy dokładnie umyć i sparzyć, żeby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Potem można już delikatnie zetrzeć skórkę. Ścieramy tylko żółtą część skórki i z reszty cytryn wyciskamy sok. Zarówno sok, jak i skórkę wykorzystamy do tej babki, co nada jej cytrynowego aromatu i lekko kwaśnego smaku. Następnie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie rozpuszczamy masło i lekko je studzimy. Do ubitych jajek dodajemy masło i sok oraz skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie je razem mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na babkę lub keksówke smarujemy cienko masłem i oprószamy mąką. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Domowa, wielkanocna babka cytrynowa piecze się około 45-60 minut. Żeby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wystarczy wbić w nie wykałaczkę, najlepiej tą długą. Gdy po wyciągnięciu jest sucha, oznacza to, że ciasto jest upieczone. Podczas pieczenia się babki możesz zabrać się za przygotowywanie innych dań, aby nie marnować czasu. Po tym jak babka się upiecze, gdy wykałaczka jest sucha, babka jest już gotowa. Możesz polać ją lukrem lub rozpuszczoną czekoladą i udekorować dowolnymi dodatkami. Bardzo smaczna jest babka z lukrem cytrynowym, co dodatkowo podkręca jej cytrynowy smak. Jego przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy połączyć ze sobą sok z cytryny i cukier puder. Najlepiej sok z cytryny dodawać do cukru stopniowo, dokładnie mieszając, tak aby lukier nie był za rzadki.

Z powyższego przepisu dowiesz się jak zrobić babkę cytrynową.

Alergeny w wielkanocnej babce cytrynowej

Lista alergenów dla wielkanocnej babki cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze wielkanocnej babki cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Wielkonocna babka cytrynowa ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinna być spożywana w ograniczonej ilości, od czasu do czasu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(69g)
Energia (kcal)
260.18
179.53
Białko (g)
5.54
3.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(69g)
Węglowodany (g)
33.27
22.95
Węglowodany przyswajalne (g)
32.25
22.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
0.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(69g)
Tłuszcz (g)
12.76
8.80
Tłuszcze nasycone (g)
8.37
5.78
Tłuszcze nienasycone (g)
4.39
3.03
Cholesterol (mg)
83.45
57.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(69g)
Witamina A (µg (mcg))
115.33
79.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.93
13.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
113.24
78.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.16
Ryboflawina (mg)
0.18
0.12
Niacyna (mg)
1.51
1.04
Foliany (µg (mcg))
44.25
30.53
Beta karoten (µg (mcg))
22.19
15.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(69g)
Sód (mg)
24.43
16.86
Potas (mg)
164.28
113.35
Wapń (mg)
52.11
35.95
Fosfor (mg)
108.51
74.87
Magnez (mg)
13.06
9.01
Żelazo (mg)
1.58
1.09
Cynk (mg)
0.47
0.32
Miedź (mg)
0.07
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny wielkanocnej babki cytrynowej 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wielkanocnej babki cytrynowej

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cytryna
400 g
3 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
2.89
Za 400 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Proszek do pieczenia
7 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Koszt składników
21.00