Wielkanocna babka cytrynowa
- Mąka pszenna typ 550 (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (150 g)
- Cytryna - 3 sztuki (400 g)
- Masło (150 g)
- Proszek do pieczenia (7 g)
Przepis na wielkanocną babkę cytrynową krok po kroku
Cytryny umyj i zalej na chwilę gorącą wodą.
Z cytryn zetrzyj żółtą część skórki i wyciśnij sok.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Formę do babki posmaruj masłem i oprósz mąką.
Rozpuść masło i lekko je ostudź.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę i dodaj do nich masło i sok ze skórką z cytryn, cały czas miksując.
Do jajek wsyp proszek z mąką i dokładnie wymieszaj.
Przelej ciasto do formy i piecz w 180 C przez około 45-60 minut.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat wielkanocnej babki cytrynowej
Okres przedświąteczny to w wielu domach bardzo pracowity czas, dlatego warto mieć w zanadrzu prosty przepis na ciasto. Przepis na wielkanocną babkę cytrynową właśnie taki jest. Jest to sprawdzony przepis, z którego pomocą wykonasz szybką babkę, która wychodzi pyszna. Zrobiona jest z mąki, jajek, masła, cukru, proszku do pieczenia oraz cytryn. Owoce przed użyciem należy dokładnie umyć i sparzyć, żeby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń. Potem można już delikatnie zetrzeć skórkę. Ścieramy tylko żółtą część skórki i z reszty cytryn wyciskamy sok. Zarówno sok, jak i skórkę wykorzystamy do tej babki, co nada jej cytrynowego aromatu i lekko kwaśnego smaku. Następnie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. W międzyczasie rozpuszczamy masło i lekko je studzimy. Do ubitych jajek dodajemy masło i sok oraz skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie je razem mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na babkę lub keksówke smarujemy cienko masłem i oprószamy mąką. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Domowa, wielkanocna babka cytrynowa piecze się około 45-60 minut. Żeby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wystarczy wbić w nie wykałaczkę, najlepiej tą długą. Gdy po wyciągnięciu jest sucha, oznacza to, że ciasto jest upieczone. Podczas pieczenia się babki możesz zabrać się za przygotowywanie innych dań, aby nie marnować czasu. Po tym jak babka się upiecze, gdy wykałaczka jest sucha, babka jest już gotowa. Możesz polać ją lukrem lub rozpuszczoną czekoladą i udekorować dowolnymi dodatkami. Bardzo smaczna jest babka z lukrem cytrynowym, co dodatkowo podkręca jej cytrynowy smak. Jego przygotowanie jest bardzo proste, bo wystarczy połączyć ze sobą sok z cytryny i cukier puder. Najlepiej sok z cytryny dodawać do cukru stopniowo, dokładnie mieszając, tak aby lukier nie był za rzadki.
Z powyższego przepisu dowiesz się jak zrobić babkę cytrynową.
Alergeny w wielkanocnej babce cytrynowej
Lista alergenów dla wielkanocnej babki cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze wielkanocnej babki cytrynowej
Wielkonocna babka cytrynowa ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinna być spożywana w ograniczonej ilości, od czasu do czasu.
Energia i białka
(69g)
Węglowodany
(69g)
Tłuszcze
(69g)
Witaminy
(69g)
Składniki mineralne
(69g)
-
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
cytryna,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.