White russian
- Wódka (40 ml)
- Likier Amaretto - likier kawowy (20 ml)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (30 g)
- Lód - 3 kostki (90 g)
Przepis na white russian krok po kroku
Do shakera dodaj lód, wódkę i likier. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do szklanki.
Do szklanki wlej delikatnie mleko skondensowane.
Więcej informacji na temat white russian
White russian jest niezwykle smacznym i bardzo łatwym w przygotowaniu drinkiem. To odmiana klasycznej wersji, lekko podrasowana dodatkiem mleka. Dzięki temu całość jest łagodniejsza, a przy tym nieco bardziej słodsza. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kawy, gdyż to właśnie jej nuta jest najbardziej wyczuwalna w tym drinku. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu. Drink white russian będzie idealnym wyborem na imprezy, gdyż pięknie się prezentuje. W oryginalnej recepturze warstwa czarna i biała, powinny być zdecydowanie oddzielone, podobnie jak w napojach kawowych ze spienionym mlekiem. Dzięki temu drink wygląda niezwykle elegancko i dekoracyjnie.
Przepis na drinka white russian jest bardzo prosty. Do jego przygotowania nie potrzeba wcale profesjonalnego sprzętu, jednak przyda się shaker barmański. Jest on przydatny, by połączyć ze sobą wódkę i likier kawowy, tak by tworzyły spójną w smaku warstwę. Shaker umożliwia również dużo sprawniejsze przygotowanie. Całość da się jednak przygotować również bez jego udziału. Wystarczy tylko szklanka i łyżka, tak by można było wymieszać alkohole.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić drinka white russian, by był niezwykle prosty, a przy tym naprawdę pyszny, to ta receptura na pewno ci się spodoba. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu na pewno poradzi sobie z nią nawet początkujący. Do przygotowania tego drinka potrzebne są tylko trzy składniki. Dwa rodzaje alkoholu, podobnie jak w przypadku czarnej wersji, dodatkowo pojawia się także mleko skondensowane. Można wybrać wersję słodzoną jeśli lubi się naprawdę bardzo słodkie napoje, jednak może być ona zbyt mdląca. Wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne, dzięki czemu jego odtworzenie w domu nie przysparza żadnych trudności.
W każdym drinku najważniejsze są proporcje, to dzięki nim można uzyskać najlepszy smak. W tym przypadku są one niezwykle istotne, gdyż zbyt duża słodycz może zepsuć całą kompozycję smakową, dlatego warto dokładnie odmierzać ilość alkoholu. To idealny pomysł na pysznego i bardzo eleganckiego drinka na imprezę. Ten koktajl jest dobry, a przy tym szybki i łatwy.
Alergeny w white russian
Lista alergenów dla white russian przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- likier Amaretto
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
Wartości odżywcze white russian
Ten napój ze względu na dodatek alkoholu powinien być spożywany bardzo rzadko.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.