Weselna surówka z białej kapusty

Opublikowano: 02.02.2022 r., 12:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biała miseczka z surówką weselną.
Weselna surówka z białej kapusty
Weselna surówka z białej kapusty to klasyka wśród surówek. Ma wspaniały smak, a przy okazji niezwykle łatwo się ją przygotowuje. Nadaje się nie tylko na wesela.
Przygotowanie 15 min
90 kcal
Kcal w porcji
126 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała (600 g)
  • Marchewka (180 g)
  • Cebula (100 g)
  • Musztarda (25 g)
  • Majonez (50 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Pietruszka (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska, miseczka, szatkownica

Przepis na weselną surówkę z białej kapusty krok po kroku

Kapustę umyj i poszatkuj przy pomocy szatkownicy.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce, połącz ją z kapustą.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do pozostałych składników.

W miseczce zmieszaj musztardę, majonez, śmietanę i ocet.

Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki.

Surówkę połącz z dressingiem.

Jak oceniasz przepis na weselną surówkę z białej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat weselnej surówki z białej kapusty

Weselna surówka z białej kapusty to klasyka wśród surówek. Ma wspaniały smak, a przy okazji niezwykle łatwo się ją przygotowuje. Nadaje się nie tylko na wesela. To wspaniała opcja dla każdego, kto kocha białą kapustę, gdyż w takiej wersji jest naprawdę fantastyczna. Idealnie komponuje się zarówno z mięsnymi daniami, jak i jarskimi.

Przepis na weselną surówkę z białej kapusty to wspaniała opcja dla każdego, kto szuka inspiracji na dodatki do głównych dań w tradycyjnej wersji. Ta surówka, nieco tylko odświeżona, jest dobrze znana każdemu, kto choć raz stołował się w tradycyjnej polskiej restauracji. Niezwykle często gości ona na stołach w trakcie weselnych uroczystości, stąd jej nazwa. Ta surówka składa się z najpopularniejszych polskich warzyw. Jej główne składniki to biała kapusta, marchew i cebula. Wszystkie wspaniale się razem komponują. Kapusta, choć zwykle gości w menu tylko jako dodatek do bigosu, pierogów, czy gołąbków, wcale nie musi być poddana obróbce termicznej. W wersji na surowo jest nawet zdrowsza. Zawiera naprawdę sporo witaminy A, która nazywana jest substancją młodości nie bez powodu, dba ona bowiem o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dobry wzrok. Dodatkowo kapusta dostarcza również witaminy C, która jest antyoksydantem o silnym działaniu przeciwnowotworowym, ale również wspiera działanie układu odpornościowego. Ze względu na to, że kapusty nie poddaje się obróbce termicznej, witaminy tej jest naprawdę sporo. Obok kapusty znajduje się równie bogata w antyoksydanty i witaminy marchew, a także pełna naturalnego antybiotyku, cebula. Razem tworzą naprawdę fantastyczny mix.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić weselną surówkę z białej kapusty, by była smaczna, a przy tym również zdrowa, to ta opcja na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo smaczna i prosta. Do jej przygotowania nie potrzeba skomplikowanego sprzętu kuchennego, jednak przyda się szatkownica, która pozwala w niezwykle szybki sposób posiekać kapustę, co przyspiesza obróbkę.

To wspaniały pomysł na dodatek do potraw, gdyż surówka jest nie tylko pyszna i szybka, ale również dobra dla zdrowia. To smaczna opcja nie tylko od święta, ale również na co dzień.

Alergeny w weselnej surówce z białej kapusty

Lista alergenów dla weselnej surówki z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze weselnej surówki z białej kapusty

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(126g)
Energia (kcal)
71.60
90.22
Białko (g)
1.31
1.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(126g)
Węglowodany (g)
6.99
8.81
Węglowodany przyswajalne (g)
4.61
5.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.38
3.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(126g)
Tłuszcz (g)
4.69
5.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
1.83
Tłuszcze nienasycone (g)
3.24
4.08
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.04
1.31
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.20
2.77
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: musztarda, śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.81
6.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(126g)
Witamina A (µg (mcg))
152.76
192.48
Witamina B6 (mg)
0.11
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.02
Witamina C (mg)
23.41
29.50
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina E (mg)
0.45
0.56
Retinol (µg (mcg))
6.48
8.16
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Ryboflawina (mg)
0.05
0.06
Niacyna (mg)
0.36
0.45
Foliany (µg (mcg))
33.20
41.83
Beta karoten (µg (mcg))
1446.60
1822.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(126g)
Sód (mg)
80.83
101.84
Potas (mg)
192.45
242.49
Wapń (mg)
38.94
49.06
Fosfor (mg)
33.85
42.65
Magnez (mg)
12.78
16.10
Żelazo (mg)
0.42
0.52
Cynk (mg)
0.22
0.28
Miedź (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny weselnej surówki z białej kapusty 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania weselnej surówki z białej kapusty

Koszt składników
20.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Marchewka
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Koszt składników
20.20