Weselna surówka z białej kapusty

Opublikowano: 02.02.2022 r.
Kapusta biała, marchewka, cebula, musztarda i majonez – to kluczowe składniki weselnej surówki z białej kapusty. Ta prosta i smaczna sałatka świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Wyrazisty smak kapusty i cebuli idealnie łączy się z delikatnością marchewki, a musztarda i majonez nadają surówce charakterystycznego aromatu i kremowej konsystencji.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta biała - 600 g
 - Marchewka - 180 g
 - Cebula - 100 g
 - Musztarda - 25 g
 - Majonez - 50 g
 - Śmietana 18% - 50 g
 - Pietruszka - 45 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy
 
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska, miseczka, szatkownica
 
Przepis krok po kroku
- Kapustę umyj i poszatkuj przy pomocy szatkownicy.
 - Marchew obierz i zetrzyj na tarce, połącz ją z kapustą.
 - Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do pozostałych składników.
 - W miseczce zmieszaj musztardę, majonez, śmietanę i ocet.
 - Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki.
 - Surówkę połącz z dressingiem.
 
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny