Węgorz w galarecie

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna potrawa: węgorz w galarecie
Węgorz w galarecie
Węgorz w galarecie to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa dla całej rodziny. Tłusty węgorz będzie idealnym daniem na diecie ketogenicznej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
152 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Węgorz - wędzony (600 g)
  • Żelatyna (30 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Groszek konserwowy (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, półmisek

Przepis na węgorz w galarecie krok po kroku

Marchew obierz ze skórki i umieść w garnku.

Wlej bulion, dodaj sól i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.

Węgorza obierz ze skórki i mięso oddziel od ości.

Marchew odcedź z bulionu i pokrój w kostkę.

Bulion wymieszaj z żelatyną i dodaj posiekaną natkę pietruszkę.

Węgorza i warzywa umieść w misce i zalej bulionem.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa z masłem i chrzanem.

Jak oceniasz przepis na węgorz w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat węgorza w galarecie

Węgorz w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Smaczny węgorz sprawdzi się podany także podczas imprezy ze znajomymi lub podczas świąt wielkanocnych czy bożego narodzenia. Przepis na węgorza w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: węgorz wędzony, żelatyna, marchew, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, bulion warzywny, sól, pieprz, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić węgorza w galarecie? Marchew obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej bulion, dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Węgorza obierz ze skórki i mięso oddziel od ości. Marchew odcedź z bulionu i pokrój w kostkę. Bulion wymieszaj z żelatyną i dodaj posiekaną natkę pietruszkę. Węgorza i warzywa umieść w misce i zalej bulionem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa z masłem i chrzanem.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując smaczny węgorz w galarecie sprawdzi się na przekąskę dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie pysznego dania. Ryba sprawdzi się podana także na święta. Najlepszy pyszny węgorz jest rybą tłustą i będzie idealnym dodatkiem do pieczywa. Ryba jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka godzin.

Alergeny w węgorzu w galarecie

Lista alergenów dla węgorza w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Węgorz
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze węgorza w galarecie

na 100g gotowej potrawy

Węgorz w galarecie to bardzo dobre źródło witaminy D. Węgorz zawiera dużą ilość tłuszczów jednonienasyconych. Węgorz jest dość kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
58.79
152.85
Białko (g)
5.52
14.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
3.28
8.52
Węglowodany przyswajalne (g)
2.82
7.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
2.67
6.93
Tłuszcze nasycone (g)
0.84
2.18
Tłuszcze nienasycone (g)
1.83
4.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.59
4.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
0.62
Cholesterol (mg)
27.49
71.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
298.84
776.99
Witamina B6 (mg)
0.04
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
1.70
Witamina C (mg)
3.18
8.26
Witamina D (µg (mcg))
5.08
13.22
Witamina E (mg)
0.92
2.39
Brak danych dla: groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
226.91
589.96
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
1.03
2.67
Foliany (µg (mcg))
11.47
29.82
Beta karoten (µg (mcg))
731.38
1901.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
217.60
565.76
Potas (mg)
114.71
298.25
Wapń (mg)
11.39
29.60
Fosfor (mg)
58.99
153.38
Magnez (mg)
8.57
22.27
Żelazo (mg)
0.33
0.86
Cynk (mg)
0.48
1.26
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny węgorza w galarecie 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania węgorza w galarecie

Koszt składników
240.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Węgorz
600 g
wędzony
45.00
Za 160,0 g
Liczba opakowań 4
168.75
Za 600 g
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Groszek konserwowy
200 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
240.50