Węgorz w galarecie
- Węgorz - wędzony (600 g)
- Żelatyna (30 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Groszek konserwowy (200 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na węgorz w galarecie krok po kroku
Marchew obierz ze skórki i umieść w garnku.
Wlej bulion, dodaj sól i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
Węgorza obierz ze skórki i mięso oddziel od ości.
Marchew odcedź z bulionu i pokrój w kostkę.
Bulion wymieszaj z żelatyną i dodaj posiekaną natkę pietruszkę.
Węgorza i warzywa umieść w misce i zalej bulionem.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa z masłem i chrzanem.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat węgorza w galarecie
Węgorz w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Smaczny węgorz sprawdzi się podany także podczas imprezy ze znajomymi lub podczas świąt wielkanocnych czy bożego narodzenia. Przepis na węgorza w galarecie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: węgorz wędzony, żelatyna, marchew, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, bulion warzywny, sól, pieprz, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić węgorza w galarecie? Marchew obierz ze skórki i umieść w garnku. Wlej bulion, dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Węgorza obierz ze skórki i mięso oddziel od ości. Marchew odcedź z bulionu i pokrój w kostkę. Bulion wymieszaj z żelatyną i dodaj posiekaną natkę pietruszkę. Węgorza i warzywa umieść w misce i zalej bulionem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa z masłem i chrzanem.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.
Podsumowując smaczny węgorz w galarecie sprawdzi się na przekąskę dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie pysznego dania. Ryba sprawdzi się podana także na święta. Najlepszy pyszny węgorz jest rybą tłustą i będzie idealnym dodatkiem do pieczywa. Ryba jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka godzin.
Alergeny w węgorzu w galarecie
Lista alergenów dla węgorza w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Węgorz
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze węgorza w galarecie
Węgorz w galarecie to bardzo dobre źródło witaminy D. Węgorz zawiera dużą ilość tłuszczów jednonienasyconych. Węgorz jest dość kaloryczny i nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.