Węgierska zupa rybna
- Karp filet (1000 g)
- Marchewka (50 g)
- Por (50 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Cebula (100 g)
- Passata pomidorowa (400 g)
- Papryka czerwona (300 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Śmietana 12% (70 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
Przepis na węgierską zupę rybną krok po kroku
Do garnka wrzucamy kawałki ryby oraz pokrojoną marchewkę, por i seler. Całość zalewamy wodą 2 l i gotujemy około 60 minut.
W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę i paprykę.
Do garnka dodajemy warzywa z patelni, posiekaną papryczkę chilli, passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Na koniec zupę zabielamy śmietaną.
Gotujemy ją jeszcze przez kilka minut.
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Karp po żydowsku
-
Zupa rybna z karpia
-
Karp pieczony
-
Ryba z grilla
-
Faworki z karpia
-
Zupa z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp na wigilię
-
Karp w śmietanie
-
Tradycyjny karp smażony
-
Zupa z głów karpia
-
Marynata do karpia
-
Karp smażony w panierce
-
Karp w szarym sosie
-
Karp po grecku
-
Karp
Więcej informacji na temat węgierskiej zupy rybnej
Pyszna węgierska zupa rybna to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa rybna pikantna z warzywami i passatą pomidorową jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak ugotować węgierską zupę rybną? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku do garnka wrzucamy kawałki ryby oraz pokrojoną marchewkę, por i seler. Całość zalewamy wodą 2 l i gotujemy około 60 minut. W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę i paprykę. Do garnka dodajemy warzywa z patelni, posiekaną papryczkę chilli, passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec zupę zabielamy śmietaną. Gotujemy ją jeszcze przez kilka minut.
Sprawdzony przepis na węgierską zupę rybną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.
Smaczna zupa po węgiersku odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Przyprawy odgrywają tu kluczową rolę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w węgierskiej zupie rybnej
Lista alergenów dla węgierskiej zupy rybnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze węgierskiej zupy rybnej
Zupa ma niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić ją do naszego menu na stałe.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.