Węgierska zupa gulaszowa

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klasyczna węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa
Węgierska zupa gulaszowa to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na rozgrzewającą zupę z warzywami.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 100 min
293 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wołowa (500 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Pietruszka - 1 masła sztuka (75 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Pomidor - 1 duża sztuka (250 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Smalec (30 g)
  • Ziemniaki późne - 3 duże sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na węgierską zupę gulaszową krok po kroku

Łopatkę wołową pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w kostkę.

Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Czosnek obierz i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim łopatkę, cebulę, marchew, pietruszkę oraz seler. Produkty smaż przez około 10 minut.

Następnie do garnka dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę kminku oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki smaż przez chwilę.

Do garnka dodaj paprykę czerwoną, pomidory, czosnek, 6 szklanek wody oraz 2 liście laurowe.

Zupę gotuj przez 60 minut, mieszając ją od czasu do czasu.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.

Do garnka z miękkim mięsem dodaj ziemniaki, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut.

Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Jak oceniasz przepis na węgierską zupę gulaszową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat węgierskiej zupy gulaszowej

Węgierska zupa gulaszowa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania zupy możesz wykorzystać różne warzywa oraz rodzaje mięs. Pyszna, delikatnie pikantna zupa węgierska z papryką najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na węgierską zupę gulaszową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, papryka czerwona, pomidor, czosnek, smalec, ziemniaki oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony oraz liść laurowy).

A jak zrobić węgierską zupę gulaszową? Łopatkę wołową pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w kostkę. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim łopatkę, cebulę, marchew, pietruszkę oraz seler. Produkty smaż przez około 10 minut. Następnie do garnka dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę kminku oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki smaż przez chwilę. Do garnka dodaj paprykę czerwoną, pomidory, czosnek, 6 szklanek wody oraz 2 liście laurowe. Zupę gotuj przez 60 minut, mieszając ją od czasu do czasu. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Do garnka z miękkim mięsem dodaj ziemniaki, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut. Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.

Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując: smaczna węgierska zupa gulaszowa stanowi doskonałą propozycję na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w węgierski zupie gulaszowej

Lista alergenów dla węgierskiej zupy gulaszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze węgierskiej zupy gulaszowej

na 100g gotowej potrawy

Węgierska zupa gulaszowa to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
86.18
293.02
Białko (g)
6.33
21.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
7.86
26.72
Węglowodany przyswajalne (g)
6.34
21.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
5.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
3.36
11.41
Tłuszcze nasycone (g)
1.69
5.73
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
5.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.35
4.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
1.08
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.19
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.07
54.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
91.15
309.90
Witamina B6 (mg)
0.29
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
1.04
3.52
Witamina C (mg)
24.86
84.54
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.13
Brak danych dla: łopatka wołowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
1.41
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.23
Ryboflawina (mg)
0.10
0.32
Niacyna (mg)
1.76
5.98
Foliany (µg (mcg))
19.20
65.29
Beta karoten (µg (mcg))
917.54
3119.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
26.72
90.85
Potas (mg)
300.96
1023.26
Wapń (mg)
14.93
50.76
Fosfor (mg)
83.19
282.84
Magnez (mg)
17.60
59.85
Żelazo (mg)
0.88
3.00
Cynk (mg)
1.23
4.19
Miedź (mg)
0.08
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny węgierskiej zupy gulaszowej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania węgierskiej zupy gulaszowej

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wołowa
500 g
35.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
35.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
75 g
1 masła sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 75 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Pomidor
250 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 250 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Smalec
30 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 30 g
Ziemniaki późne
400 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Koszt składników
68.50