Węgierska zupa gulaszowa
- Łopatka wołowa (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Pietruszka - 1 masła sztuka (75 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Pomidor - 1 duża sztuka (250 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Smalec (30 g)
- Ziemniaki późne - 3 duże sztuki (400 g)
Przepis na węgierską zupę gulaszową krok po kroku
Łopatkę wołową pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w kostkę.
Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim łopatkę, cebulę, marchew, pietruszkę oraz seler. Produkty smaż przez około 10 minut.
Następnie do garnka dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę kminku oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki smaż przez chwilę.
Do garnka dodaj paprykę czerwoną, pomidory, czosnek, 6 szklanek wody oraz 2 liście laurowe.
Zupę gotuj przez 60 minut, mieszając ją od czasu do czasu.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
Do garnka z miękkim mięsem dodaj ziemniaki, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut.
Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Więcej informacji na temat węgierskiej zupy gulaszowej
Węgierska zupa gulaszowa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania zupy możesz wykorzystać różne warzywa oraz rodzaje mięs. Pyszna, delikatnie pikantna zupa węgierska z papryką najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na węgierską zupę gulaszową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wołowa, cebula, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, papryka czerwona, pomidor, czosnek, smalec, ziemniaki oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony oraz liść laurowy).
A jak zrobić węgierską zupę gulaszową? Łopatkę wołową pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w kostkę. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim łopatkę, cebulę, marchew, pietruszkę oraz seler. Produkty smaż przez około 10 minut. Następnie do garnka dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę kminku oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki smaż przez chwilę. Do garnka dodaj paprykę czerwoną, pomidory, czosnek, 6 szklanek wody oraz 2 liście laurowe. Zupę gotuj przez 60 minut, mieszając ją od czasu do czasu. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Do garnka z miękkim mięsem dodaj ziemniaki, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut. Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Papryka stanowi doskonałe źródło witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Znajdziemy w niej również kwas foliowy. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: smaczna węgierska zupa gulaszowa stanowi doskonałą propozycję na danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w węgierski zupie gulaszowej
Lista alergenów dla węgierskiej zupy gulaszowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze węgierskiej zupy gulaszowej
Węgierska zupa gulaszowa to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.