Wegetariańska zapiekanka z batatów z cukinią i szpinakiem
- Bataty (600 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukinia (200 g)
- Szpinak (200 g)
- Cebula (100 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Ser Mozzarella (250 g)
- Masło klarowane (15 g)
- Ser Feta (180 g)
Przepis na wegetariańską zapiekankę z batatów z cukinią i szpinakiem krok po kroku
Obierz bataty i pokrój je w plastry o grubości około 2 cm.
Ugotuj je 15 minut od momentu wrzenia w osolonej wodzie.
Rozgrzej masło na patelni i dodaj na nią pokrojoną w pół plastry cebulę.
Podsmaż ją i dodaj przeciśnięty czosnek przez praskę oraz szpinak.
Posól.
Smaż, aż szpinak zmięknie.
Rozmieszaj jajka z mlekiem i przypraw.
Pokrój w cienkie plastry cukinię.
Zrób dwie warstwy.
Na dno naczynia wyłóż połowę batatów.
Na to dodaj połowę cukinii, szpinaku i polej połową jajka z mlekiem i powtórz.
Na wierzchu ułóż starty ser mozzarella na tarce oraz pokruszoną fetę.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piecz pół godziny.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat wegetariańskiej zapiekanki z batatów z cukinią i szpinakiem
Pyszna fit warzywna zapiekanka z batatów, z cukinii oraz szpinakiem jest świetnym pomysłem na wegetariański obiad bez mięsa. Odżywcza, dobra i bardzo prosta. Zawiera mnóstwo warzyw, w tym bataty, cukinię i szpinak. Przepis na zapiekankę z batatów pieczony jest z dwoma rodzajami sera: mozzarella oraz feta. Dzięki temu zapiekanka ma pyszny smak. To zdrowy pomysł na dobry posiłek bezmięsny, idealny dla osób na diecie bezmięsnej. Poznaj sposób na to, jak zrobić zapiekankę z batatów w wersji wegetariańskiej.
Wegetariańska zapiekanka z batatów jest pyszna, sycąca i fit. Jest bogata w warzywa, które pieką się w mieszance z jajka i mleka. Jak zrobić zapiekankę z batatów z dodatkiem cukinii i szpinaku? Całe danie będzie przygotowywanie w naczyniu żaroodpornym. Nie potrzeba do niego przykrycia. Przyda się też garnek. W przepisie na zapiekankę z batatów lepiej jest podgotować chwilę bataty, by zapiekanka szybciej się upiekła. Pieczenie batatów trwa często dosyć długo. Bataty należy obrać, a następnie pokroić w nie za duże plastry (o grubości około 2 cm). Gotuj je w posolonej wodzie 15 minut od czasu, w którym zaczęły wrzeć. W momencie, gdy bataty się gotują przygotuj szpinak. Najpierw rozgrzej masło klarowane na dużej patelni i zarumień na niej przekrojoną wzdłuż i następnie w plastry cebulkę. Pod koniec dodaj posiekany czosnek oraz szpinak. Należy wszystko podsmażać przez chwilę z solą, aż szpinak zmięknie. Cukinię pokrój w plasterki, a jajka roztrzep z mlekiem i przyprawami. Jeżeli chcesz bardziej pikantne danie możesz dodać do potrawy marynowaną papryczkę chilli. Warto dodać, oprócz soli i pieprzu, przyprawę z suszonymi pomidorami. Jak bataty się podgotują można układać całość w naczyniu. Podziel składniki na pół i zrób dwie warstwy. Na no wyłóż bataty, następnie cukinię, szpinak oraz jajka z mlekiem. Powtórz warstwy i na sam wierzch wyłóż startą na tarce mozzarellę i pokruszony w dłoniach ser feta. Całość należy piec około pół godziny.
Warzywna zapiekanka z batatów, cukinii i szpinaku to dobra potrawa, która zasługuje na miano fit. To prawdziwy hit dla osób, które mają dietę bez mięsa. Przepis na zapiekankę z batatów to super pomysł na warzywne potrawy. Jeśli kończą Ci się pomysły to jest to odpowiednia propozycja. Jak zrobisz zapiekankę z batatów możesz zaserwować ją całej rodzinie. Jest wegetariańska, lekka i pożywna. Bataty nadają lekko słodki smak, zaś ser feta sprawia, że jest łamany smakiem słonym. To bardzo fajne połączenie dla osób, które lubią wyraziste smaki.
Alergeny w wegetariańskiej zapiekance z batatów z cukinią i szpinakiem
Lista alergenów dla wegetariańskiej zapiekanki z batatów z cukinią i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser Mozzarella
- Masło klarowane
- Ser Feta
W przepisie na wegetariańską zapiekankę z batatów z cukinią i szpinakiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- natka pietruszki suszona
Wartości odżywcze wegetariańskiej zapiekanki z batatów z cukinią i szpinakiem
Zdrowy i lekki przepis na danie wegetariańskie. Nie zawiera mięsa. Jest pełnowartościowy.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.