Wegetariańska fasola w sosie pomidorowym po angielsku

Opublikowano: 06.12.2021 r., 10:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańska fasola w sosie pomidorowym po angielsku
Wegetariańska fasola w sosie pomidorowym po angielsku
Z pewnością kojarzysz „angielskie śniadanie”. Pyszna i prosta wegetariańska fasola w sosie pomidorowym jest jednym ze składowych tego brytyjskiego dania.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 95 min
309 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Fasola biała jaś nasiona suche (500 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Cebula (300 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, blender

Przepis na wegetariańską fasolę w sosie pomidorowym po angielsku krok po kroku

Fasolę wyłóż do miski, wlej zimną wodę, tak by w całości ją pokryła. Mocz przez całą noc.

Z namoczonej fasoli odlej wodę i wypłucz ją. Wyłóż do garnka, dodaj sól, zalej wodą i gotuj do miękkości, około 2 godziny.

W międzyczasie rozgrzej na patelni olej.

Obierz i umyj cebulę. Pokrój drobno. Zarumień na patelni z odrobiną soli.

Gdy cebula będzie miękka, dodaj do niej 2 ząbki posiekanego czosnku. Podsmaż maksymalnie 1 minutę.

Blenderem zblenduj cebulę z czosnkiem, przecierem pomidorowym oraz przyprawami.

Ugotowaną fasolę odcedź z wody.

Dodaj do fasoli zblendowany sos pomidorowy.

Gotuj całość jeszcze 5 minut, dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na wegetariańską fasolę w sosie pomidorowym po angielsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat wegetariańskiej fasoli w sosie pomidorowym po angielsku

Z pewnością kojarzysz „angielskie śniadanie”. Pyszna i prosta wegetariańska fasola w sosie pomidorowym jest jednym ze składowych tego brytyjskiego dania. To dobry posiłek, który nie zawiera mięsa. Przepis na fasolę w sosie pomidorowym jest łatwy, smaczny, a jednocześnie zdrowy. By zjeść tradycyjne „angielskie śniadanie” dodaj do fasoli jajka sadzone i tosty. Gdy jesz mięso, dodaj też bekon oraz kiełbaski na gorąco. Dobrze sprawdzą się również grillowane pieczarki. Będzie to super pomysł na śniadanie po angielsku. Sprawdź jak zrobić fasolę w sosie pomidorowym.

Wegetariańska fasola w sosie pomidorowym po angielsku jest bardzo prosta do przygotowania. Zamiast kupować gotową fasolę w puszce, zrób swoją. Jak zrobić fasolę w sosie pomidorowym? Na początku kup białą fasolę. Najlepsza by była biała fasola „piękny jaś”. Suche nasiona należy najpierw namoczyć w wodzie. By to zrobić zacznij przygotowywanie przepisu na fasolę w sosie pomidorowym dzień wcześniej. Należy ją moczyć w wodzie przez całą noc. Gdy minie minimum 12 godzin biała fasola powinna być odcedzona, a następnie opłukana pod wodą. By ją ugotować trzeba zalać ją świeżą wodą, dodać sól i gotować aż będzie miękka. To potrwa około 2 godziny, ale czas może być zmienny. Podczas gotowania fasoli przygotuj sos. Na patelnię wlej olej i go rozgrzej. Obierz i umyj cebule, a następnie drobno je posiekaj. Podsmaż na patelni z odrobiną soli, by zmiękła i się zarumieniła. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i smaż maksymalnie przez minutę. Zblenduj blenderem cebulę z czosnkiem, passatą oraz z przyprawami. Gdy fasola będzie już miękka, odcedź ją. Dodaj do fasoli sos i gotuj 5 minut, po czym dopraw do smaku. Przepis na fasolę w sosie pomidorowym jest już gotowy.

Zrobienie wegetariańskiej fasoli po angielsku to dobry pomysł na coś łatwego, nie tylko jako dodatek do „english breakfast” (angielskiego śniadania). Jest doskonała jako odpowiedni posiłek na diecie, który dostarczy Ci białka pochodzenia roślinnego, błonnika i skrobi opornej. Jak zrobisz fasolę w sosie pomidorowym, łatwo zwiększysz spożycie nasion roślin strączkowych. Jest to dobrym pomysłem na zmniejszenie ilości zjadanego mięsa. Nie zawsze będzie jednak to dobry posiłek dla każdego. Gdy masz nadwrażliwość na nasiona roślin strączkowych, warto dodać kminek, który zapobiega nieprzyjemnym objawom po zjedzeniu fasoli (wzdęciom lub bólom brzucha). Fasola w sosie pomidorowym ma niski indeks glikemiczny, co za tym idzie – zapewnia długie uczucie sytości i nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy i insuliny.

Alergeny w wegetariańskiej fasoli w sosie pomidorowym po angielsku

Lista alergenów dla wegetariańskiej fasoli w sosie pomidorowym po angielsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegetariańską fasolę w sosie pomidorowym po angielsku

Wartości odżywcze wegetariańskiej fasoli w sosie pomidorowym po angielsku

na 100g gotowej potrawy

Fasolka w sosie pomidorowym jest wegańskim przepisem. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest ciężkostrawna, więc mogą być problemy z trawieniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
140.46
309.01
Białko (g)
8.13
17.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
18.17
39.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.69
12.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
1.82
4.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
0.82
Tłuszcze nienasycone (g)
1.45
3.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
13.13
28.89
Szacunkowy indeks glikemiczny wegetariańskiej fasoli w sosie pomidorowym po angielsku 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegetariańskiej fasoli w sosie pomidorowym po angielsku

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
27.00