Przepis na wegetariańską ciecierzycę po bretońsku krok po kroku

Składniki
  • Olej rzepakowy 5 ml
  • Cebula 150 g
  • Czosnek 5 g
  • ciecierzyca konserwowa 240 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 300 g
  • Pieczarki 200 g
  • Ziemniaki młode 100 g
  • Mleczko kokosowe 100 ml
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia
To będzie niezbędne
garnek

Rozgrzej olej garnku. Obierz i umyj warzywa. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki pokrój w plastry oraz ziemniaki w malutką kosteczkę. Ziemniaki dodaj najpierw i podsmażaj je przez około 10 minut na wolnym ogniu od przykryciem. Resztę warzyw dodaj po 10 minutach i podsmażaj kolejne 10 minut.

Do warzyw dodaj ciecierzycę razem z zalewą. Zalej przecierem i dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie oraz przyprawy do smaku. Gotuj 15 minut.

Dodaj pod koniec mleczko kokosowe i zamieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut.

Gotową ciecierzycę po bretońsku nalej do miseczki. Posyp pestkami dyni i podawaj ze świeżą bułką.

Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku
Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku
Koszt przygotowania dania
8.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
367 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
45

Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku

Pyszny, wegetariański przepis na ciecierzycę po bretońsku bez dodatku mięsa. Bardzo sycąca, smaczna i niskokaloryczna. Zdrowa wersja bez mięsa idealna dla każdego.

Potrawa ta zawiera różne składniki. Znajdziesz w niej między innymi ziemniaki i pieczarki, co nie jest spotykane w typowej ciecierzycy po bretońsku. W celu dodania łagodności potrawie w wersji wegańskiej dodaj mleczko kokosowe lub inny jogurt wegański. Posyp potrawę pestkami dyni. Ciecierzyca po bretońsku wegetariańska będzie najlepsza z grahamką lub inną ulubioną bułką. Dobra propozycja na ograniczenie kalorii. Polecam ten przepis, gdy redukujesz kalorie w swoim menu.

Wartości odżywcze wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (275g)
Energia (kalorie)
133.46 kcal
367.01 kcal
Białko
3.87 g
10.65 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.17 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku

Na 100g
Na porcję (275g)
Węglowodany
27.22 g
74.87 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
24.59 g
67.62 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.64 g
7.25 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (275g)
Tłuszcz
1.52 g
4.18 g
Tłuszcze nasycone
0.60 g
1.65 g
Tłuszcze nienasycone
0.92 g
2.53 g
Tłuszcze jednonasycone
0.51 g
1.39 g
Brak danych dla: ziemniaki młode.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.42 g
1.14 g

Witaminy w przepisie na wegetariańską ciecierzycę po bretońsku

Na 100g
Na porcję (275g)
Witamina B6
0.25 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.55 mg
18.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.65 mg
1.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.19 mg
3.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.35 µg (mcg)
61.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
88.12 µg (mcg)
242.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, pieczarki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegetariańską ciecierzycę po bretońsku

Na 100g
Na porcję (275g)
Sód
94.84 mg
260.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
401.13 mg
1103.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
40.69 mg
111.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
88.01 mg
242.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.33 mg
61.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
1.09 mg
3.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.30 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.31 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku

Lista alergenów dla wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, imbir świeży, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegetariańską ciecierzycę po bretońsku

Cena przygotowania wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
ciecierzyca konserwowa
240 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 240 g
Przecier pomidorowy bez soli
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Ziemniaki młode
100 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Mleczko kokosowe
100 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Liczba porcji:
Razem
35.00
Łączny koszt
8.23
Jak oceniasz przepis na wegetariańską ciecierzycę po bretońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób