Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku
- Olej rzepakowy (5 ml)
- Cebula (150 g)
- Czosnek (5 g)
- Ciecierzyca konserwowa (240 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (300 g)
- Pieczarki (200 g)
- Ziemniaki młode (100 g)
- Mleczko kokosowe (100 ml)
Przepis na wegetariańską ciecierzycę po bretońsku krok po kroku
Rozgrzej olej garnku. Obierz i umyj warzywa. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki pokrój w plastry oraz ziemniaki w malutką kosteczkę. Ziemniaki dodaj najpierw i podsmażaj je przez około 10 minut na wolnym ogniu od przykryciem. Resztę warzyw dodaj po 10 minutach i podsmażaj kolejne 10 minut.
Do warzyw dodaj ciecierzycę razem z zalewą. Zalej przecierem i dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie oraz przyprawy do smaku. Gotuj 15 minut.
Dodaj pod koniec mleczko kokosowe i zamieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut.
Gotową ciecierzycę po bretońsku nalej do miseczki. Posyp pestkami dyni i podawaj ze świeżą bułką.
Więcej informacji na temat wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku
Pyszny, wegetariański przepis na ciecierzycę po bretońsku bez dodatku mięsa. Bardzo sycąca, smaczna i niskokaloryczna. Zdrowa wersja bez mięsa idealna dla każdego.
Potrawa ta zawiera różne składniki. Znajdziesz w niej między innymi ziemniaki i pieczarki, co nie jest spotykane w typowej ciecierzycy po bretońsku. W celu dodania łagodności potrawie w wersji wegańskiej dodaj mleczko kokosowe lub inny jogurt wegański. Posyp potrawę pestkami dyni. Ciecierzyca po bretońsku wegetariańska będzie najlepsza z grahamką lub inną ulubioną bułką. Dobra propozycja na ograniczenie kalorii. Polecam ten przepis, gdy redukujesz kalorie w swoim menu.
Alergeny w wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku
Lista alergenów dla wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegetariańską ciecierzycę po bretońsku
Wartości odżywcze wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku
Potrawa odpowiednia dla wegetarian - nie znajdziesz tutaj mięsa. Wegańska - brak nabiałowych produktów mlecznych. Posiłek bez glutenu i niskokaloryczny. Zawiera dobre źródło białka i węglowodanów oraz zdrowych tłuszczu.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.