Wegańskie tiramisu
- Biszkopty - 1 opakowanie (200 g)
- Orzechy nerkowca - 1/2 szklanki (125 g)
- Likier Amaretto - 1/2 szklanki (125 ml)
- Tofu wzbogacane wapniem - 2 kostki (500 g)
- Espresso (50 ml)
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 1 szklanka (250 ml)
- Syrop klonowy (100 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
Przepis na wegańskie tiramisu krok po kroku
Orzechy nerkowca przełóż do miski, wlej gorącą wodą.
Przygotuj espresso i ostudź, dodaj likier, wymieszaj.
Tofu pokrusz i dodaj sok z cytryny.
Orzechy zmiksuj na gładką masę, dodaj sok z cytryny.
Dodaj syrop klonowy, wlej napój sojowy.
Biszkopty namocz w likierze i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Dodaj masę z nerkowców i tofu. Dodaj kolejną warstwę biszkoptów i kolejną warstwę tofu i orzechów.
Całość posyp kakao i odstaw do lodówki na kilka godzin.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Tiramisu z malinami
-
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Krem do tiramisu
-
Sernik tiramisu
-
Tiramisu
Więcej informacji na temat wegańskiego tiramisu
Wegańskie tiramisu to świetny pomysł na domową, słodką przekąskę, gdy najdzie Cię ochota na słodycze. Wtedy lepiej przygotować je w domu, niż korzystać z wersji kupnych.
Dzisiaj przedstawię Wam przepis na tiramisu bez pieczenia.
Warto zapamiętać ten przepis i wykorzystać go, także, wtedy gdy zalega nam spora ilość biszkoptów, z którymi nie mamy co zrobić. Nawet jeśli będą twarde, możesz wykorzystać je do tiramisu, ponieważ będą one nasączone kawą.
Przepis na wegańskie tiramisu jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego przygotujemy je w bardzo krótkim czasie.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne takie składniki jak biszkopty, likier amaretto, kakao w proszku i espresso, orzechy nerkowca, tofu.
W przepisie użyłam kostki tofu naturalnego. Przy wyborze tofu zwróć uwagę na zwartość wapnia. Produkty roślinne charakteryzują się jego mniejszą zawartością niż tradycyjny nabiał, dlatego warto tutaj wybierać produkty fortyfikowane tym składnikiem mineralnym. Wtedy są one w stanie zapewnić nam taką samą ilość wapnia co tradycyjny produkt. Dla przykładu 1 szklanka mleka krowiego dostarcza nam 250 mg wapnia, jeśli sięgniemy p napój roślinny sojowy, który będzie fortyfikowany, uzyskamy podobną ilość. Należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów, ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni. Wegańskie tiramisu możesz przygotować też z kaszy jaglanej, będzie tak samo pyszne.
Dlatego koniecznie zwracaj uwagę na jego zawartość w produktach roślinnych, ale nie tylko.
Dokładnie jak zrobić wegańskie tiramisu bez pieczenia opisuję dokładnie nieco niżej.
Gotowe tiramisu bez pieczenia na biszkoptach posyp kakao w proszku.
Tiramisu to rodzaj deseru, który podaje się na zimno. Pamiętaj, aby po pokrojeniu ciasta, schować je od razu do lodówki. Ciasto nie powinno stać w temperaturze pokojowej, ponieważ rozpuści się. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj to dobre ciasto. Będzie to idealny pomysł na deser do kawy lub na imprezę, ponieważ jest niezwykle efektowne. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak smaczne jest to ciasto.
Alergeny w wegańskim tiramisu
Lista alergenów dla wegańskiego tiramisu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy nerkowca
- likier Amaretto
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Napój sojowy (mleko sojowe)
Wartości odżywcze wegańskiego tiramisu
Pamiętaj, aby użyć tofu fortyfikowane Ca.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.