Wegańskie placki ziemniaczane

Opublikowano: 17.11.2021 r., 9:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie placki ziemniaczane podane na talerzyku z sosem czosnkowym w tle.
Wegańskie placki ziemniaczane
Wegańskie placki ziemniaczane to pyszny pomysł na szybki wegański obiad, który nie tylko fantastycznie smakuje, ale również świetnie syci. Placki są jędrne i chrupiące.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
348 kcal
Kcal w porcji
313 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Mąka z ciecierzycy 1 szklanka (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na wegańskie placki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Wymieszaj warzywa z mąką i przyprawami.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na jej powierzchnię uformowane łyżką placki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na wegańskie placki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat wegańskich placków ziemniaczanych

Wegańskie placki ziemniaczane to wspaniała opcja na pyszne danie, które wszyscy znają i kochają. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a w tej wersji roi się ją bez dodatku jajek, co przypadnie do gustu nie tylko weganom, ale również osobom z alergią pokarmową. Choć nie zawierają jajek placki są równie smaczne, a przy tym zachowują wspaniałą konsystencję i nie rozpadają się. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu sojowego.

Przepis na wegańskie placki ziemniaczane jest nie tylko bajecznie prosty, ale również zdrowy. To dlatego, że w przeciwieństwie do tradycyjnej opcji te placuszki są z piekarnika. Zmiana obróbki termicznej ma podwójną korzyść. Po pierwsze, do przygotowania nie dodaje się tłuszczu, są więc mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Po drugie, podczas smażenia powstają substancje, które w nadmiarze mogą być groźne dla organizmu, a nawet potencjalnie rakotwórcze. Całe niebezpieczeństwo zostaje jednak ograniczone, gdyż packi robi się beztłuszczowo w piekarniku, przez co są bardziej chrupiące, zdrowsze i ładniej się prezentują. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo, mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki z którymi się je serwuje dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie placki ziemniaczane na obiad, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Do jej przygotowania potrzeba niewielu składników. Jedyny kłopot może wystąpić z mąką z ciecierzycy, jednak wszystkie większe sklepy oferują ją w stałym asortymencie. Te placuszki to wspaniały pomysł na wege potrawę w tradycyjnym stylu.

Alergeny w wegańskich plackach ziemniaczanych

Lista alergenów dla wegańskich placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegańskie placki ziemniaczane

Wartości odżywcze wegańskich placków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja zwłaszcza dla osób, które nie jedzą jajek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(313g)
Energia (kcal)
111.24
348.18
Białko (g)
4.42
13.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(313g)
Węglowodany (g)
21.68
67.87
Węglowodany przyswajalne (g)
18.57
58.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.11
9.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(313g)
Tłuszcz (g)
0.88
2.76
Tłuszcze nasycone (g)
0.31
0.97
Tłuszcze nienasycone (g)
0.57
1.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.18
0.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.22
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(313g)
Witamina A (µg (mcg))
0.24
0.75
Witamina B6 (mg)
0.31
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
16.35
51.18
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.34
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.13
0.40
Ryboflawina (mg)
0.04
0.12
Niacyna (mg)
1.07
3.35
Foliany (µg (mcg))
65.96
206.45
Beta karoten (µg (mcg))
3.88
12.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(313g)
Sód (mg)
12.80
40.06
Potas (mg)
453.20
1418.52
Wapń (mg)
16.84
52.71
Fosfor (mg)
86.08
269.43
Magnez (mg)
39.12
122.45
Żelazo (mg)
1.25
3.91
Cynk (mg)
0.59
1.85
Miedź (mg)
0.20
0.63
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich placków ziemniaczanych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich placków ziemniaczanych

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka z ciecierzycy
150 g
1 szklanka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 150 g
Koszt składników
14.00