Wegańskie placki ziemniaczane
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Mąka z ciecierzycy - 1 szklanka (150 g)
Przepis na wegańskie placki ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Wymieszaj warzywa z mąką i przyprawami.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na jej powierzchnię uformowane łyżką placki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat wegańskich placków ziemniaczanych
Wegańskie placki ziemniaczane to wspaniała opcja na pyszne danie, które wszyscy znają i kochają. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a w tej wersji roi się ją bez dodatku jajek, co przypadnie do gustu nie tylko weganom, ale również osobom z alergią pokarmową. Choć nie zawierają jajek placki są równie smaczne, a przy tym zachowują wspaniałą konsystencję i nie rozpadają się. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu sojowego.
Przepis na wegańskie placki ziemniaczane jest nie tylko bajecznie prosty, ale również zdrowy. To dlatego, że w przeciwieństwie do tradycyjnej opcji te placuszki są z piekarnika. Zmiana obróbki termicznej ma podwójną korzyść. Po pierwsze, do przygotowania nie dodaje się tłuszczu, są więc mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Po drugie, podczas smażenia powstają substancje, które w nadmiarze mogą być groźne dla organizmu, a nawet potencjalnie rakotwórcze. Całe niebezpieczeństwo zostaje jednak ograniczone, gdyż packi robi się beztłuszczowo w piekarniku, przez co są bardziej chrupiące, zdrowsze i ładniej się prezentują. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo, mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki z którymi się je serwuje dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie placki ziemniaczane na obiad, to ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Do jej przygotowania potrzeba niewielu składników. Jedyny kłopot może wystąpić z mąką z ciecierzycy, jednak wszystkie większe sklepy oferują ją w stałym asortymencie. Te placuszki to wspaniały pomysł na wege potrawę w tradycyjnym stylu.
Alergeny w wegańskich plackach ziemniaczanych
Lista alergenów dla wegańskich placków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegańskie placki ziemniaczane
Wartości odżywcze wegańskich placków ziemniaczanych
To zdrowa opcja zwłaszcza dla osób, które nie jedzą jajek.
Energia i białka
(313g)
Węglowodany
(313g)
Tłuszcze
(313g)
Witaminy
(313g)
Składniki mineralne
(313g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.