Wegańskie placki z cukinii

Opublikowano: 29.10.2021 r., 15:28 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
placki z cukinii z koperkiem
Wegańskie placki z cukinii
Wegańskie placki z cukinii, które idealnie nadadzą się jako smaczny obiad wszystkich osób na diecie roślinnej ale nie tylko. Na pewno zasmakują Ci jeśli jesteś na diecie tradycyjnej.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
102 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia - 1 sztuka (500 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 3 łyżki (30 g)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) (100 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska

Przepis na wegańskie placki z cukinii krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito.

Wymieszaj z dowolnym napojem roślinnym.

Cukinię umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na cienkie paski.

Wymieszaj startą cukinię z ciastem.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Smaż placuszki z cukinii z każdej strony na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na wegańskie placki z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat wegańskich placków z cukinii

Placki w każdej odsłonie są pyszne i kocha je każdy Wystarczy 15 minut, a zdrowy i pożywny posiłek masz gotowy. Dzisiaj przedstawiam Wam najszybszą wersję wegańskich placuszków z dużą porcją warzyw, które muście spróbować.

Nie ma nic bardziej prostszego niż wegańskie placki z cukinii, które są idealną propozycją na obiad. Są tak samo wilgotne, puszyste i pyszne jak tradycyjna wersja zawierająca jajka. W tym przepisie po prostu je pominięto dlatego są świetną propozycją dla wszystkich osób na diecie roślinnej, czyli takiej która wyklucza spożycie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Placki z cukinii nie dość, że są w wersji wegańskiej ale mogą być także bezglutenowe. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na mąkę ryżową lub z ciecierzycy. Zatem jak zrobić wegańskie placki z cukinii?

Nic prostszego, potrzebujesz jedną dużą sztukę cukinii, odrobiny mąki – sam zdecyduj czy ma to być wersja tradycyjna czy bezglutenowa i odrobinę wody lub napoju roślinnego. Ja w moim przepisie postawiłam na napój sojowy. W pierwszej kolejności zetrzyj cukinię na tarce i odstaw na 15 minut, w tym czasie połącz mąkę i napój roślinny, dodaj startą w paski cukinię. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Usmaż placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowy na złocisty kolor. Podawaj z jogurtem roślinnym i koperkiem. Placuszki bez jajek będą tak samo dobre jak tradycyjna wersja. Jest to świetny i szybki pomysł na obiad lub kolacje, który pokochają dorośli i dzieci. Dzisiejsza propozycja będzie idealnym pomysłem na przemycenie porcji warzyw do codziennej diety. Wegańskie placki możesz podawać zaraz po upieczeniu na ciepło ale bardzo dobrze będą smakować, także następnego dnia. Dlatego nie ma problemu aby zapakować je w plastikowe pudełeczko i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnie. Placki wegańskie w ciągu dnia idealnie sprawdzą się jako przekąska lub lunch na przerwie w pracy lub między lekcjami.

Zapamiętaj przepis na wegańskie placki z cukinii, na pewno pokocha je cała Twoja rodzina.

Alergeny w wegańskich plackach z cukinii

Lista alergenów dla wegańskich placków z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Wartości odżywcze wegańskich placków z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć mąki bezglutenowej np. z ciecierzycy, ryżowej, gryczanej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
64.29
102.87
Białko (g)
2.02
3.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
6.43
10.29
Węglowodany przyswajalne (g)
5.66
9.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
3.65
5.83
Tłuszcze nasycone (g)
0.52
0.84
Tłuszcze nienasycone (g)
3.12
5.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.07
3.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
1.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
9.98
15.98
Potas (mg)
206.63
330.61
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.18
21.10
Żelazo (mg)
1.22
1.95
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich placków z cukinii 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich placków z cukinii

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Mąka pszenna typ 550
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
100 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 100 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
23.00