Przepis na wegańskie pierniczki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawa korzenna do piernika, przyprawa do piernika, kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, kratka piekarnikowa, foremki do ciastek

Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki i dodaj 3 łyżeczki przyprawy do piernika.

Wlej olej oraz napój roślinny i wszystko dokładnie wyrób na gładkie ciasto. Jeśli będzie bardzo lepiło się do rąk dodaj odrobinę mąki pszennej.

Gotowe ciasto rozwałkuj na około 3mm (im grubsze, tym pierniczki będą bardziej miękkie).

Wytnij pierniczki za pomocą foremek.

Delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

W nagrzanym do 180 stopni piekarniku piecz pierniczki przez około 8-10 minut (w zależności od grubości), aż lekko się zrumienią.

Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia.

Udekoruj wedle uznania.

Jeśli chcesz zawiesić pierniczki na choince przed pieczeniem zrób w nich dziurkę na wstążkę za pomocą wykałaczki lub słomki.

Wegański pierniczek zawieszony na złotej wstążce na choince w towarzystwie czerwonej laleczki
Wegańskie pierniczki
Koszt przygotowania dania
5.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
382 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Wegańskie pierniczki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskich pierniczkach

Okres Świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić wegańskie pierniczki świąteczne. Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają długiego leżakowania, dlatego można je przygotować na chwilę przed samymi świętami.

Nasz przepis na wegańskie pierniczki nie zawiera miodu, tłuszczu zwierzęcego ani mleka. Za to mamy same wege składniki takie jak mleko migdałowe i olej roślinny, dzięki czemu pierniczki są tak dobre.

W pierniczkach obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciasteczkom tak świątecznego aromatu i piernego smaku.

Pierniczki to ciastka jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej przygotowywane są w okresie przedświątecznym. Uważa się je za wyroby typowo polskie, ale historia wskazuje, że swoje początki mogły mieć już w starożytnej Grecji. Pierniczki od wielu lat królują na polskich, świątecznych stołach. W dawnych latach były niezwykle cennym towarem eksportowym a także symbolem dobrostanu. Polska nazwa wywodzi się od słowa „pierny”, który określa mocny, pieprzny smak. Nie jest to przypadkowe, ponieważ ciastka te w swoim składzie mają również pieprz w postaci przyprawy korzennej. Na tę przyprawę składa się także cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, anyż i kardamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikom ich wyrazistości. Aby jak najdłużej zachować ich aromat należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu. Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej, przez właśnie zawartość przypraw, pierniczki były używane jako lek na przeziębienie.

Choć nasz przepis na pyszne wegańskie pierniczki nie wymaga długiego leżakowania to w staropolskiej tradycji praktykowano zagniatanie ciasta już w dniu chrztu świętego córki a pieczono go dopiero w dniu jej ślubu. Na szczęście, by zjeść nasze pierniczki, nie musicie aż tyle czekać.

Pierniczki wegańskie możecie wykorzystać również jako ozdobę na choinkę.

Wartości odżywcze wegańskich pierniczków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
382.61 kcal
382.61 kcal
Białko
8.00 g
8.00 g

Węglowodany w wegańskich pierniczkach

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
56.07 g
56.07 g
Węglowodany przyswajalne
50.11 g
50.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.96 g
5.96 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
15.33 g
15.33 g
Tłuszcze nasycone
1.76 g
1.76 g
Tłuszcze nienasycone
13.57 g
13.57 g
Tłuszcze jednonasycone
9.49 g
9.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.09 g
4.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wegańskie pierniczki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.34 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.88 mg
2.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
49.03 µg (mcg)
49.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańskie pierniczki

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
39.41 mg
39.41 mg
Potas
76.56 mg
76.56 mg
Wapń
41.34 mg
41.34 mg
Fosfor
160.23 mg
160.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
53.20 mg
53.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.91 mg
2.91 mg
Cynk
1.56 mg
1.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich pierniczków 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskich pierniczkach

Lista alergenów dla wegańskich pierniczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka żytnia typ 2000
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone

Cena przygotowania wegańskich pierniczków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka żytnia typ 2000
250 g
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
2 łyżeczki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
150 ml
9.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.35
Za 150 ml
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na wegańskie pierniczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób