Wegańskie pancakes

Opublikowano: 27.03.2021 r., 5:08 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pancakes z borówkami na talerzu
Wegańskie pancakes
Wegańskie pancakes są równie pyszne, jak tradycyjne pancakes i idealnie nadają się na śniadanie. Te placuszki mogą być bezglutenowe. Sprawdź, jak wygląda przepis!
Przygotowanie 25 min
249 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
14
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
  • Mąka orkiszowa - 1 szklanka (130 g)
  • Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Cukier - 1 łyżka (12 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) - 1 szklanka (240 ml)
  • Cukier wanilinowy - 1/2 opakowania (8 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na wegańskie pancakes krok po kroku

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem białym i cukrem wanilinowym.

Dodaj mleko i połącz wszystkie składniki. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 15 min.

Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej. Smaż na małym lub średnim ogniu. Nakładaj niewielkie porcje ciasta i odwracaj je na drugą stronę, gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki (wgłębienia). Jest to kwestia ok. 1-2 min.

Jak oceniasz przepis na wegańskie pancakes
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat wegańskich pancakes

Wegańskie pancakes są bardzo proste do przygotowania. Do ich zrobienia potrzebujesz tylko kilku składników. W wersji słodkiej idealnie nadają się na śniadanie i pokochają je także dzieci. Te placuszki są bardzo smaczne i przede wszystkim szybkie do przygotowania. Można je podawać również na słono, ale wtedy warto zrezygnować z dodania cukru do masy.

Możesz dowolnie modyfikować ten przepis. Zamiast zwykłego cukru, możesz pokusić się o użycie cukru kokosowego, trzcinowego lub cukru z wanilią. Odpowiedni będzie także cukier brzozowy (ksylitol) albo erytrytol. Możesz użyć innego mleka roślinnego. Dobre będzie mleko migdałowe lub owsiane. Całość możesz też zmiksować za pomocą blendera, ale w zupełności wystarczy mikser.

Jeżeli zależy ci na placuszkach, które będą bezglutenowe, powinieneś zmienić niektóre składniki. Przede wszystkim musisz zdecydować się na inną mąkę. Mąka gluten free, która będzie pasować do pancakes to np. gryczana, migdałowa i ryżowa. Musisz tylko uważać, żeby jej nie przypalić. Proszek do pieczenia należy wymienić na taki bez glutenu. W przypadku innych produktów również należy sprawdzić informacje o alergenach zamieszczone na opakowaniach.

Wegańskie pancakes możesz podawać z przeróżnymi dodatkami. Idealne będą świeże owoce, np. banany, truskawki, borówki amerykańskie, kiwi, maliny. Możesz też zdecydować się na polanie placuszków syropem klonowym. Pancakes możesz wysmarować ulubionym dżem lub konfiturą (może zrobić je sam). Wystarczy nawet sam cukier puder do ich oprószenia. W zależności od tego, jaki smak pancakes chcesz otrzymać, do masy możesz dodać również cukier kokosowy.

Przygotowanie wegańskich pancakes powinno zająć ok. 25 min. Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej lub często masz w domu produkty potrzebne do zrobienia tych placuszków, możesz je przygotować dla niespodziewanych gości. Są bardzo dobre, więc błyskawicznie znikają ze stołu. Możesz być pewien, że twoi najbliżsi bardzo je polubią, więc najlepiej zapisz ten przepis, bo już niedługo możesz go znowu potrzebować!

Alergeny w wegańskich pancakes

Lista alergenów dla wegańskich pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • mąka orkiszowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Wartości odżywcze wegańskich pancakes

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
184.98
249.72
Białko (g)
6.94
9.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
31.46
42.47
Węglowodany przyswajalne (g)
27.20
36.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.26
5.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
3.93
5.31
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
1.28
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
300.03
405.04
Wapń (mg)
74.24
100.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.76
5.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich pancakes 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich pancakes

Koszt składników
28.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Proszek do pieczenia
6 g
1 i 1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Mąka orkiszowa
130 g
1 szklanka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 130 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Napój sojowy (mleko sojowe)
240 ml
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.16
Za 240 ml
Cukier wanilinowy
8 g
1/2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Koszt składników
28.70