Wegańskie pancakes
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki (6 g)
- Mąka orkiszowa - 1 szklanka (130 g)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Cukier - 1 łyżka (12 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 1 szklanka (240 ml)
- Cukier wanilinowy - 1/2 opakowania (8 g)
Przepis na wegańskie pancakes krok po kroku
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem białym i cukrem wanilinowym.
Dodaj mleko i połącz wszystkie składniki. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 15 min.
Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej. Smaż na małym lub średnim ogniu. Nakładaj niewielkie porcje ciasta i odwracaj je na drugą stronę, gdy pojawią się charakterystyczne bąbelki (wgłębienia). Jest to kwestia ok. 1-2 min.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat wegańskich pancakes
Wegańskie pancakes są bardzo proste do przygotowania. Do ich zrobienia potrzebujesz tylko kilku składników. W wersji słodkiej idealnie nadają się na śniadanie i pokochają je także dzieci. Te placuszki są bardzo smaczne i przede wszystkim szybkie do przygotowania. Można je podawać również na słono, ale wtedy warto zrezygnować z dodania cukru do masy.
Możesz dowolnie modyfikować ten przepis. Zamiast zwykłego cukru, możesz pokusić się o użycie cukru kokosowego, trzcinowego lub cukru z wanilią. Odpowiedni będzie także cukier brzozowy (ksylitol) albo erytrytol. Możesz użyć innego mleka roślinnego. Dobre będzie mleko migdałowe lub owsiane. Całość możesz też zmiksować za pomocą blendera, ale w zupełności wystarczy mikser.
Jeżeli zależy ci na placuszkach, które będą bezglutenowe, powinieneś zmienić niektóre składniki. Przede wszystkim musisz zdecydować się na inną mąkę. Mąka gluten free, która będzie pasować do pancakes to np. gryczana, migdałowa i ryżowa. Musisz tylko uważać, żeby jej nie przypalić. Proszek do pieczenia należy wymienić na taki bez glutenu. W przypadku innych produktów również należy sprawdzić informacje o alergenach zamieszczone na opakowaniach.
Wegańskie pancakes możesz podawać z przeróżnymi dodatkami. Idealne będą świeże owoce, np. banany, truskawki, borówki amerykańskie, kiwi, maliny. Możesz też zdecydować się na polanie placuszków syropem klonowym. Pancakes możesz wysmarować ulubionym dżem lub konfiturą (może zrobić je sam). Wystarczy nawet sam cukier puder do ich oprószenia. W zależności od tego, jaki smak pancakes chcesz otrzymać, do masy możesz dodać również cukier kokosowy.
Przygotowanie wegańskich pancakes powinno zająć ok. 25 min. Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej lub często masz w domu produkty potrzebne do zrobienia tych placuszków, możesz je przygotować dla niespodziewanych gości. Są bardzo dobre, więc błyskawicznie znikają ze stołu. Możesz być pewien, że twoi najbliżsi bardzo je polubią, więc najlepiej zapisz ten przepis, bo już niedługo możesz go znowu potrzebować!
Alergeny w wegańskich pancakes
Lista alergenów dla wegańskich pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- mąka orkiszowa
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Napój sojowy (mleko sojowe)
Wartości odżywcze wegańskich pancakes
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.