Wegańskie kruche ciasto

Opublikowano: 15.11.2021 r., 15:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańska tarta w foremce
Wegańskie kruche ciasto
Wegańskie kruche ciasto to świetna baza dla wypieków bez jajek czy mleka. Jest niesamowicie smaczne, a przy tym naprawdę proste. Dodatkowo, nie rozpada się.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
2203 kcal
Kcal w porcji
514 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Olej kokosowy - 4 łyżki (100 ml)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) - 4 łyżki (60 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do tarty 24 cm

Przepis na wegańskie kruche ciasto krok po kroku

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski.

Dodaj olej i napój sojowy.

Wsyp cukier i całość dokładnie wymieszaj.

Następnie wyrób ciasto rękami, by składniki dobrze się połączyły.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na wegańskie kruche ciasto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wegańskiego kruchego ciasta

Wegańskie kruche ciasto to najlepsza opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Na pewno przypadnie do gustu weganom, którzy tradycyjnej wersji tego ciasta nie mogą przygotować, ze względu na konieczność dodania jajek czy masła, a produkty te są pochodzenia zwierzęcego. Osoby na diecie roślinnej mają zwykle problem ze znalezieniem dobrego przepisu, który na pewno się uda, a przy okazji nie będzie się rozpadał. Ta receptura sprawdzi się w takim wypadku na pewno. Dodatkowo, jest on niezwykle łatwy, więc poradzą sobie z nim nawet początkujący.

Przepis na wegańskie kruche ciasto pozwala na stworzenie świetnej bazy dla wielu deserów. Całość jest prosta w przygotowaniu i nie zabiera więcej niż kilkanaście minut. Co najlepsze, nie trzeba go chłodzić, co znacząco skraca czas przygotowania. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ciasto jest niezwykle plastyczne i nie łamie się, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do przygotowania zarówno ciasta, jak i ciasteczek. Można z niego zrobić również kruszonkę. Ta receptura jest niezwykle uniwersalna. Można zamiast cukru dodać do niego odrobinę soli, dzięki temu można użyć go do przygotowania wytrawnych przepisów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie kruche ciasto, by całość była niezwykle smaczna, prosta, a przy okazji niezbyt droga, ten przepis przypadnie ci do gustu. Masło zostało w nim zastąpione olejem kokosowym, dzięki temu ma odpowiednią konsystencję, a także wspaniały, słodki smak. Można olej zastąpić również margaryną, jeśli chce się nieco zaoszczędzić. Olej łączy się z mąką pszenną, by ciasto było miękkie i gładkie. Można zastąpić część mąką pełnoziarnistą, która sprawi, że będzie ono miało niższy indeks glikemiczny, a większą zawartość błonnika. To niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Dodatkowo, wpłynie to pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Można też z tego przepisu zrobić ciasto całkowicie bezglutenowe. W takim wypadku najlepiej sprawdzi się mąka owsiana bezglutenowa.

To dobre ciast nawet dla osób początkujących. Ten prosty przepis, sprawia, że powstaje szybkie, łatwe, ale również pyszne kruche ciasto, będące świetną bazą wielu różnych deserów, ale również dań wytrawnych.

Alergeny w wegańskim kruchym cieście

Lista alergenów dla wegańskiego kruchego ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Wartości odżywcze wegańskiego kruchego ciasta

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ma spory indeks glikemiczny, dlatego nie będzie odpowiednia dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(514g)
Energia (kcal)
428.75
2203.78
Białko (g)
8.67
44.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(514g)
Węglowodany (g)
53.06
272.72
Węglowodany przyswajalne (g)
53.04
272.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(514g)
Tłuszcz (g)
20.46
105.15
Tłuszcze nasycone (g)
18.75
96.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.70
8.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(514g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.26
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.55
2.85
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
1.33
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.83
19.68
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
85.51
439.52
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(514g)
Sód (mg)
5.35
27.50
Potas (mg)
152.92
786.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.09
231.78
Fosfor (mg)
125.83
646.76
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.18
108.86
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.83
19.69
Cynk (mg)
0.63
3.23
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.58
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego kruchego ciasta 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego kruchego ciasta

Koszt składników
24.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej kokosowy
100 ml
4 łyżki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 ml
Napój sojowy (mleko sojowe)
60 ml
4 łyżki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.54
Za 60 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
50 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
24.10