Wegańskie kruche ciasto
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Olej kokosowy - 4 łyżki (100 ml)
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 4 łyżki (60 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Cukier - 1/4 szklanki (50 g)
Przepis na wegańskie kruche ciasto krok po kroku
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski.
Dodaj olej i napój sojowy.
Wsyp cukier i całość dokładnie wymieszaj.
Następnie wyrób ciasto rękami, by składniki dobrze się połączyły.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat wegańskiego kruchego ciasta
Wegańskie kruche ciasto to najlepsza opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Na pewno przypadnie do gustu weganom, którzy tradycyjnej wersji tego ciasta nie mogą przygotować, ze względu na konieczność dodania jajek czy masła, a produkty te są pochodzenia zwierzęcego. Osoby na diecie roślinnej mają zwykle problem ze znalezieniem dobrego przepisu, który na pewno się uda, a przy okazji nie będzie się rozpadał. Ta receptura sprawdzi się w takim wypadku na pewno. Dodatkowo, jest on niezwykle łatwy, więc poradzą sobie z nim nawet początkujący.
Przepis na wegańskie kruche ciasto pozwala na stworzenie świetnej bazy dla wielu deserów. Całość jest prosta w przygotowaniu i nie zabiera więcej niż kilkanaście minut. Co najlepsze, nie trzeba go chłodzić, co znacząco skraca czas przygotowania. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Ciasto jest niezwykle plastyczne i nie łamie się, dzięki czemu świetnie sprawdzi się do przygotowania zarówno ciasta, jak i ciasteczek. Można z niego zrobić również kruszonkę. Ta receptura jest niezwykle uniwersalna. Można zamiast cukru dodać do niego odrobinę soli, dzięki temu można użyć go do przygotowania wytrawnych przepisów.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie kruche ciasto, by całość była niezwykle smaczna, prosta, a przy okazji niezbyt droga, ten przepis przypadnie ci do gustu. Masło zostało w nim zastąpione olejem kokosowym, dzięki temu ma odpowiednią konsystencję, a także wspaniały, słodki smak. Można olej zastąpić również margaryną, jeśli chce się nieco zaoszczędzić. Olej łączy się z mąką pszenną, by ciasto było miękkie i gładkie. Można zastąpić część mąką pełnoziarnistą, która sprawi, że będzie ono miało niższy indeks glikemiczny, a większą zawartość błonnika. To niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób z insulinoopornością, czy cukrzycą. Dodatkowo, wpłynie to pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Można też z tego przepisu zrobić ciasto całkowicie bezglutenowe. W takim wypadku najlepiej sprawdzi się mąka owsiana bezglutenowa.
To dobre ciast nawet dla osób początkujących. Ten prosty przepis, sprawia, że powstaje szybkie, łatwe, ale również pyszne kruche ciasto, będące świetną bazą wielu różnych deserów, ale również dań wytrawnych.
Alergeny w wegańskim kruchym cieście
Lista alergenów dla wegańskiego kruchego ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Napój sojowy (mleko sojowe)
Wartości odżywcze wegańskiego kruchego ciasta
To opcja, która ma spory indeks glikemiczny, dlatego nie będzie odpowiednia dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.
Energia i białka
(514g)
Węglowodany
(514g)
Tłuszcze
(514g)
Witaminy
(514g)
Składniki mineralne
(514g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.