Wegańskie kotlety
- Kasza jaglana - 1 szklanka (przed ugotowaniem) (190 g)
- Pieczarki (400 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (16 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (35 g)
- Bułka tarta - do optoczenia (50 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na wegańskie kotlety krok po kroku
Kaszę wsyp do garnka, wlej 3 szklanki wody i ugotuj. Mieszaj żeby nie przywarła i gotuj do momentu wchłonięcia się całej wody.
Cebulę i pieczarki pokrój, a czosnek przepuść przez prasę. Całość podsmaż na 1/2 oleju. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy farsz odstaw do wystygnięcia.
Ugotowaną kaszę połącz z farszem. Dodaj mąkę i pozostałe przyprawy (szczypta ostrej papryki i odrobina majeranku).
Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę wody.
Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Smaż na pozostałym oleju.
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat wegańskich kotletów
Pyszne wegańskie kotlety to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu danie, które idealnie pasuje na wege obiad lub kolację. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Kotlety nie zawierają w swoim składzie jajek, a pomimo to podczas pieczenia nie rozpadają się. Smak został wzbogacony o przyprawy zawarte w przepisie, ale oczywiście możesz użyć innych wedle uznania.
Jak zrobić wegańskie kotlety? Na początek należy ugotować kaszę jaglaną. Wsypujemy ją do garnka i zalewamy wodą (3 szklanki). Gotujemy, aż kasza będzie miękka oraz wchłonie się cała woda. Ważne jest również jej mieszanie podczas gotowania, aby nie przywarła. Następnie należy przygotować farsz. Kroimy cebulę i pieczarki, a czosnek przepuszczamy przez prasę. Całość podsmażamy na części oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do wystygnięcia. Następnie łączymy go z ugotowaną kaszą oraz dodajemy mąkę i resztę przypraw. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na pozostałym oleju. Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami np. sałatką.
Przepis na wegańskie kotlety to doskonały pomysł na smaczny posiłek w ciągu dnia. Przepis składa się między innymi z kaszy jaglanej, która ma wiele właściwości prozdrowotnych. Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz, która powoli staje się coraz bardziej popularna. Idealnie nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw. Zawiera duże ilości przyswajalnego białka, a co najważniejsze jest najlepszym źródłem witaminy z grupy B oraz żelaza. Kasza jaglana jest lekkostrawna, a także bezpieczna dla osób chorujących na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu w swoim składzie. Dodatkowo ze względu na krzem pozytywnie wpływa na naszą urodę, czyli włosy, skórę i paznokcie.
Pomysł na obiad bez mięsa idealnie sprawdzi nowość, którą możemy bez problemu przygotować w swojej kuchni. Ten sprawdzony łatwy przepis na wegański posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Kotlety są bardzo dobre w smaku, więc powinny zasmakować zarówno tym dużym, jak i małym domownikom.
Alergeny w wegańskich kotletach
Lista alergenów dla wegańskich kotletów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze wegańskich kotletów
Wegańskie kotlety do doskonała alternatywa dla osób nie spożywających mięsa. Połączenie składników i przypraw da nam pełnowartościowy posiłek.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.