Wegańskie curry
- Cukinia 1 sztuka (500 g)
- Soczewica czerwona 1/4 szklanki (60 g)
- Papryka czerwona 1 sztuka (250 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
- Mleczko kokosowe 1/2 puszki (200 ml)
- Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
- Czosnek 2 ząbki (1 g)
- Papryczka chili czerwona świeża 1 sztuka (1 g)
Przepis na wegańskie curry krok po kroku
Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym w garnku.
Dodaj drobno pokrojoną papryczkę chilli, paprykę pokrojoną w słupki i cukinię pokrojoną w półksiężyce.
Zalej warzywa szklanką wody i dopraw do smaku. Duś 15 minut.
Następnie dodaj soczewicę i gotuj 5 minut bez przykrycia.
Dodaj mleko kokosowe i przyprawę curry. Duś potrawę do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną.
Wegańskie curry możesz podawać z ugotowanym ryżem lub pitą.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat wegańskiego curry
Prosty pomysł na wege obiad? Wegańskie curry sprawdzi się idealnie, aromatyczna kuchnia indyjska mocą swoich przypraw przeniesie Cię na odległy kontynent. Podstawą tego dania jest curry może być ono w postaci sypkiej przyprawy lub pasty curry.
Obojętnie na którą wersję się zdecydujesz danie będzie pyszne. Idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad. Pamiętaj aby w trakcie przygotowywania dania curry dodać gdy w daniu już jest jakiś rodzaj tłuszczu. Może to być olej rzepakowy lub mleko kokosowe, które należy do produktów tłustych. Wtedy curry idealnie się rozpuści i w całość otuli nasze danie.
Skoro podstawę już znamy. Co dalej? Jak zrobić wegańskie curry? Postaw na ulubione warzywa. Idealnie sprawdzą się takie, które charakterystycznie „chrupią”. Do takich warzyw należy papryka. W następnej kolejności postaw na sezonowe warzywa. Teraz króluje cukinia lub dynia. Wybierz któreś z nich i połącz z chrupkością papryki.
Danie jest bez mięsa dlatego sprawdzi się jako obiad u osób na diecie wegetariańskiej, czyli takiej, która wyklucza spożycie mięsa. Przepis nie zawiera, także produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mleko) dlatego śmiało mogą po niego sięgać weganie. Wszystkie warzywa otuli sos curry na bazie mleka kokosowego. Jeśli jednak chcesz postawić na wersję bez mleka kokosowego możesz zdecydować się na napój roślinny, wtedy będzie trzeba zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej lub płatków drożdżowych nieaktywnych. Każda z tych opcji to dobre rozwiązanie na obiad lub rozgrzewającą kolację. W okresie jesiennym rozgrzewające potrawy fantastycznie się sprawdzą, właśnie do takich dań należy wegańskie curry. Skoro mowa o rozgrzewających przyprawach do curry warto dodać papryczkę chili, która sprawi, że danie będzie nieco ostre. Takie połączenie pasuje tutaj idealnie. Curry możesz podawać z ryżem, kaszą lub pieczonymi plackami pity. Wszystkie z tych dodatków sprawdzą się idealnie. Pamiętaj o dopieszczeniu potrawy świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Całość skropl sokiem z limonki.
Poznaj przepis na wegańskie curry.
Alergeny w wegańskim curry
Lista alergenów dla wegańskiego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- czerwona pasta curry
Wartości odżywcze wegańskiego curry
Mleko kokosowe możesz zastąpić napojem roślinnym, wtedy warto zagęścić sos płatkami drożdżowymi nieaktywnymi lub mączką ziemniaczaną.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.