Wegańskie curry

Opublikowano: 24.10.2021 r., 19:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wegańskie curry w miseczce obok papryczka chilii i pity
Wegańskie curry
Wegańskie curry pełne warzyw to idealny pomysł na rozgrzewający obiad lub kolacje we dwójkę lub w gronie najbliższych.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
173 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia 1 sztuka (500 g)
  • Soczewica czerwona 1/4 szklanki (60 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (250 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Mleczko kokosowe 1/2 puszki (200 ml)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (1 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 sztuka (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, papryka wędzona, kolendra świeża, sok z limonki, żółta pasta curry, czerwona pasta curry
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na wegańskie curry krok po kroku

Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym w garnku.

Dodaj drobno pokrojoną papryczkę chilli, paprykę pokrojoną w słupki i cukinię pokrojoną w półksiężyce.

Zalej warzywa szklanką wody i dopraw do smaku. Duś 15 minut.

Następnie dodaj soczewicę i gotuj 5 minut bez przykrycia.

Dodaj mleko kokosowe i przyprawę curry. Duś potrawę do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną.

Wegańskie curry możesz podawać z ugotowanym ryżem lub pitą.

Jak oceniasz przepis na wegańskie curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego curry

Prosty pomysł na wege obiad? Wegańskie curry sprawdzi się idealnie, aromatyczna kuchnia indyjska mocą swoich przypraw przeniesie Cię na odległy kontynent. Podstawą tego dania jest curry może być ono w postaci sypkiej przyprawy lub pasty curry.

Obojętnie na którą wersję się zdecydujesz danie będzie pyszne. Idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad. Pamiętaj aby w trakcie przygotowywania dania curry dodać gdy w daniu już jest jakiś rodzaj tłuszczu. Może to być olej rzepakowy lub mleko kokosowe, które należy do produktów tłustych. Wtedy curry idealnie się rozpuści i w całość otuli nasze danie.

Skoro podstawę już znamy. Co dalej? Jak zrobić wegańskie curry? Postaw na ulubione warzywa. Idealnie sprawdzą się takie, które charakterystycznie „chrupią”. Do takich warzyw należy papryka. W następnej kolejności postaw na sezonowe warzywa. Teraz króluje cukinia lub dynia. Wybierz któreś z nich i połącz z chrupkością papryki.

Danie jest bez mięsa dlatego sprawdzi się jako obiad u osób na diecie wegetariańskiej, czyli takiej, która wyklucza spożycie mięsa. Przepis nie zawiera, także produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, mleko) dlatego śmiało mogą po niego sięgać weganie. Wszystkie warzywa otuli sos curry na bazie mleka kokosowego. Jeśli jednak chcesz postawić na wersję bez mleka kokosowego możesz zdecydować się na napój roślinny, wtedy będzie trzeba zagęścić sos odrobiną mąki ziemniaczanej lub płatków drożdżowych nieaktywnych. Każda z tych opcji to dobre rozwiązanie na obiad lub rozgrzewającą kolację. W okresie jesiennym rozgrzewające potrawy fantastycznie się sprawdzą, właśnie do takich dań należy wegańskie curry. Skoro mowa o rozgrzewających przyprawach do curry warto dodać papryczkę chili, która sprawi, że danie będzie nieco ostre. Takie połączenie pasuje tutaj idealnie. Curry możesz podawać z ryżem, kaszą lub pieczonymi plackami pity. Wszystkie z tych dodatków sprawdzą się idealnie. Pamiętaj o dopieszczeniu potrawy świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Całość skropl sokiem z limonki.

Poznaj przepis na wegańskie curry.

Alergeny w wegańskim curry

Lista alergenów dla wegańskiego curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

Wartości odżywcze wegańskiego curry

na 100g gotowej potrawy

Mleko kokosowe możesz zastąpić napojem roślinnym, wtedy warto zagęścić sos płatkami drożdżowymi nieaktywnymi lub mączką ziemniaczaną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
64.23
173.43
Białko (g)
2.62
7.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
10.15
27.40
Węglowodany przyswajalne (g)
8.51
22.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
4.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
1.84
4.97
Tłuszcze nasycone (g)
0.63
1.70
Tłuszcze nienasycone (g)
1.21
3.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.79
2.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.14
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.96
5.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
43.92
118.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
37.06
100.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.10
11.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.59
87.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
420.36
1134.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
48.70
131.50
Potas (mg)
222.69
601.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.50
82.36
Fosfor (mg)
74.27
200.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.39
44.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
1.85
Cynk (mg)
0.45
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego curry 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego curry

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Soczewica czerwona
60 g
1/4 szklanki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 60 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Mleczko kokosowe
200 ml
1/2 puszki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czosnek
1 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Papryczka chili czerwona świeża
1 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Koszt składników
31.00