Wegańskie curry
Opublikowano: 24.10.2021 r.
Mleczko kokosowe, czerwona soczewica, cukinia i papryczka chili – to tylko niektóre z kluczowych składników aromatycznego wegańskiego curry. Soczyste warzywa zanurzone w kremowym sosie kokosowym sprawiają, że to danie jest pełne smaku i konsystencji. Idealne dla miłośników intensywnych, a zarazem łagodnych nut kulinarnych.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 500 g (1 sztuka)
- Soczewica czerwona - 60 g (1/4 szklanki)
- Papryka czerwona - 250 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Mleczko kokosowe - 200 ml (1/2 puszki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 1 g (2 ząbki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, curry, papryka wędzona, kolendra świeża, sok z limonki, żółta pasta curry, czerwona pasta curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym w garnku.
- Dodaj drobno pokrojoną papryczkę chilli, paprykę pokrojoną w słupki i cukinię pokrojoną w półksiężyce.
- Zalej warzywa szklanką wody i dopraw do smaku. Duś 15 minut.
- Następnie dodaj soczewicę i gotuj 5 minut bez przykrycia.
- Dodaj mleko kokosowe i przyprawę curry. Duś potrawę do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Wegańskie curry możesz podawać z ugotowanym ryżem lub pitą.
Komentarz dietetyka
Mleko kokosowe możesz zastąpić napojem roślinnym, wtedy warto zagęścić sos płatkami drożdżowymi nieaktywnymi lub mączką ziemniaczaną.
~ Oliwia Gawron, dietetyk