Wegańskie ciasto ze śliwkami

Opublikowano: 12.03.2022 r., 21:12 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wegańskie ciasto ze śliwkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Poznaj przepis na najlepsze, puszyste ciasto wegańskie ze śliwkami, idealne na letni podwieczorek.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
196 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Śliwki (300 g)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) 1 szklanka (230 ml)
  • Ocet jabłkowy 1 łyżka (10 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 2 duże szklanki (300 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 5 łyżek (50 g)
  • Proszek do pieczenia 1 czubata łyżka (15 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Olej rzepakowy 7 łyżek (70 ml)
  • Aquafaba (woda z ciecierzycy) (150 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na wegańskie ciasto ze śliwkami krok po kroku

Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i przekrój owoce na mniejsze kawałki.

W misce wymieszaj napój sojowy i ocet. Odstaw na kilka minut, aż napój się zetnie.

W drugiej misce wymieszaj sypkie składniki - mąki i proszek do pieczenia.

Do miski z napojem sojowym dodaj ksylitol, aquafabę, olej i wszystko zmiksuj do połączenia składników.

Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.

Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż śliwki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 50 minut.

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta ze śliwkami

Wegańskie ciasto ze śliwkami to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez mleka i jajek, które będzie dobre nie tylko dla osób wege. Możesz przygotować je w delikatnej, puszystej wersji przypominającej biszkopt, a jeśli wolisz kruche ciasto, również je wykorzystać na spód. Nie wymaga wcale ani wielu składników ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych, więc bez problemu upieczesz je nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Przepis na wegańskie ciasto ze śliwkami wymaga zamiany jajek i mleka na odpowiedniki wegańskie, dzięki którym ciasto będzie pozbawione składników odzwierzęcych, ale jednocześnie będzie charakteryzowało się podobną konsystencją i fakturą. W tym celu koniecznie wykorzystaj aquafabę, czyli po prostu wodę z ciecierzycy z puszki. Dzięki niej ciasto jest lekkie, puszyste i miękkie, bez jej dodatku będzie bardziej zbite i zakalcowate. Z pośród napojów roślinnych najlepiej wykorzystać napój sojowy, który w połączeniu z octem ścina się tworząc konsystencję maślanki i sprawia, że ciasto jest delikatne, pulchne i dobrze wyrasta. Postaraj się wybrać napój fortyfikowany wapniem i witaminą b12, zwłaszcza jeśli na stałe stosujesz dietę wegańską, która może zwiększać ryzyko niedoborów tych składników pokarmowych. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu ciasta, które będzie nie tylko wegańskie, ale również bezglutenowe, koniecznie zamień tradycyjną mąkę pszenną mieszanką mąk bezglutenowych. Warto też zastąpić cukier ksylitolem, dzięki czemu ciasto będzie równie słodkie, ale zdecydowanie mniej kaloryczne i będzie miało niższy indeks glikemiczny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto wegańskie ze śliwkami koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis.

Alergeny w wegańskim cieście ze śliwkami

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybrać napój sojowy fortyfikowany wapniem i witaminą B12 oraz zrezygnować z dodatku cukru na rzecz ksylitolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
196.19
196.19
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Białko (g)
4.48
4.48
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
33.58
33.58
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
32.97
32.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.51
6.51
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.92
0.92
Tłuszcze nienasycone (g)
5.59
5.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
8.63
8.63
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.88
61.88
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.38
2.38
Brak danych dla: aquafaba (woda z ciecierzycy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta ze śliwkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego ciasta ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
230 ml
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.07
Za 230 ml
Ocet jabłkowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 duże szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Proszek do pieczenia
15 g
1 czubata łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Aquafaba (woda z ciecierzycy)
150 ml