Wegańskie ciasto z truskawkami
- Truskawki (350 g)
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 1 szklanka (230 ml)
- Ocet jabłkowy - 1 łyżka (10 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 duże szklanki (300 g)
- Mąka ziemniaczana - 5 łyżek (50 g)
- Proszek do pieczenia - 1 czubata łyżka (15 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Olej rzepakowy - 7 łyżek (70 ml)
Przepis na wegańskie ciasto z truskawkami krok po kroku
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plastry.
W misce wymieszaj napój sojowy i ocet. Odstaw na kilka minut, aż napój się zetnie.
W drugiej misce wymieszaj sypkie składniki - mąki, proszek do pieczenia.
Do miski z napojem sojowym dodaj ksylitol, aquafabę, olej i zmiksuj.
Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 50 minut.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta z truskawkami
Wegańskie ciasto z truskawkami to pyszne, łatwe i szybkie ciasto, które przygotujesz bez mleka i jajek. Z pewnością będzie dobre i posmakuje nie tylko osobom na diecie wege. Aby je upiec, nie potrzebujesz ani wielu składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, więc bez problemu upieczesz je, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Przepis na wegańskie ciasto z truskawkami wymaga zamiany mleko krowiego i jajek na ich wegańskie odpowiedniki, które sprawią, że ciasto nie będzie zawierało składników pochodzenia zwierzęcego, ale jednocześnie będzie miało podobną, delikatną konsystencję i fakturę. Do tego celu koniecznie wykorzystaj aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy z puszki. Ten składnik sprawia, że ciasto będzie puszyste, delikatne i lekkie – jeśli pominiesz jej dodatek, może wyjść bardziej twarde, zbite i przypominać zakalec. Zamiast mleka krowiego najlepiej wykorzystać napój sojowy, który pod wpływem dodatku octu zetnie się i będzie przypominać konsystencją maślankę – dzięki temu ciasto będzie dobrze wyrastać, będzie delikatne i pulchne. Jeśli długotrwale stosujesz dietę wegańską, wybierz napój sojowy fortyfikowany wapniem i witaminą B12, ponieważ na ich niedobory są szczególnie narażone osoby wege. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu ciasta, które będzie nie tylko wegańskie, ale także bezglutenowe, wystarczy, że zamienisz tradycyjną mąkę pszenną na mieszankę mąk bezglutenowych. Postaraj się też zastąpić cukier ksylitolem, dzięki czemu ciasto będzie miało podobny poziom słodkości, ale będzie zdecydowanie mniej kaloryczne i będzie miało niższy indeks glikemiczny. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto wegańskie z truskawkami koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis.
Alergeny w wegańskim cieście z truskawkami
Lista alergenów dla wegańskiego ciasta z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Napój sojowy (mleko sojowe)
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze wegańskiego ciasta z truskawkami
Najlepiej wybrać napój sojowy wzbogacany wapniem i witaminą B12 oraz zrezygnować z dodatku cukru na rzecz ksylitolu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.