Wegańskie ciasto z truskawkami

Opublikowano: 12.03.2022 r., 20:29 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie ciasto truskawkowe
Wegańskie ciasto z truskawkami
Poznaj przepis na najlepsze wegańskie ciasto z truskawkami, idealne na podwieczorek w letnie dni.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
211 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Truskawki (350 g)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) - 1 szklanka (230 ml)
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 duże szklanki (300 g)
  • Mąka ziemniaczana - 5 łyżek (50 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 czubata łyżka (15 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Olej rzepakowy - 7 łyżek (70 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na wegańskie ciasto z truskawkami krok po kroku

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plastry.

W misce wymieszaj napój sojowy i ocet. Odstaw na kilka minut, aż napój się zetnie.

W drugiej misce wymieszaj sypkie składniki - mąki, proszek do pieczenia.

Do miski z napojem sojowym dodaj ksylitol, aquafabę, olej i zmiksuj.

Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.

Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż owoce.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 50 minut.

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta z truskawkami

Wegańskie ciasto z truskawkami to pyszne, łatwe i szybkie ciasto, które przygotujesz bez mleka i jajek. Z pewnością będzie dobre i posmakuje nie tylko osobom na diecie wege. Aby je upiec, nie potrzebujesz ani wielu składników, ani specjalnych umiejętności kulinarnych, więc bez problemu upieczesz je, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Przepis na wegańskie ciasto z truskawkami wymaga zamiany mleko krowiego i jajek na ich wegańskie odpowiedniki, które sprawią, że ciasto nie będzie zawierało składników pochodzenia zwierzęcego, ale jednocześnie będzie miało podobną, delikatną konsystencję i fakturę. Do tego celu koniecznie wykorzystaj aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy z puszki. Ten składnik sprawia, że ciasto będzie puszyste, delikatne i lekkie – jeśli pominiesz jej dodatek, może wyjść bardziej twarde, zbite i przypominać zakalec. Zamiast mleka krowiego najlepiej wykorzystać napój sojowy, który pod wpływem dodatku octu zetnie się i będzie przypominać konsystencją maślankę – dzięki temu ciasto będzie dobrze wyrastać, będzie delikatne i pulchne. Jeśli długotrwale stosujesz dietę wegańską, wybierz napój sojowy fortyfikowany wapniem i witaminą B12, ponieważ na ich niedobory są szczególnie narażone osoby wege. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu ciasta, które będzie nie tylko wegańskie, ale także bezglutenowe, wystarczy, że zamienisz tradycyjną mąkę pszenną na mieszankę mąk bezglutenowych. Postaraj się też zastąpić cukier ksylitolem, dzięki czemu ciasto będzie miało podobny poziom słodkości, ale będzie zdecydowanie mniej kaloryczne i będzie miało niższy indeks glikemiczny. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto wegańskie z truskawkami koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis.

Alergeny w wegańskim cieście z truskawkami

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybrać napój sojowy wzbogacany wapniem i witaminą B12 oraz zrezygnować z dodatku cukru na rzecz ksylitolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
211.32
211.32
Białko (g)
4.90
4.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.92
35.92
Węglowodany przyswajalne (g)
35.00
35.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.10
7.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
1.00
Tłuszcze nienasycone (g)
6.10
6.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.16
4.16
Brak danych dla: ocet jabłkowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.94
1.94
Brak danych dla: ocet jabłkowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
9.71
9.71
Potas (mg)
261.23
261.23
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe), ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
70.76
70.76
Żelazo (mg)
2.68
2.68
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta z truskawkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego ciasta z truskawkami

Koszt składników
63.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
350 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 350 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
230 ml
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.07
Za 230 ml
Ocet jabłkowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 duże szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5 łyżek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Proszek do pieczenia
15 g
1 czubata łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Koszt składników
63.60