Przepis na wegańskie ciasto francuskie krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g 2 szklanki
- Olej kokosowy 160 ml 3/4 szklanki
- Sól 2 g pół łyżeczki
Do dużej miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj.
Dodaj "pokruszony" między palcami olej kokosowy i 1/4 szklanki wody.
Wymieszaj razem do połączenia składników, uformuj kulę.
Stolnicę podsyp mąką, ułóż ciasto i uformuj prostokąt o grubości ok. 2 cm, a następnie rozwałkuj tak, aby miało grubość ok. 1 cm.
Złoż dolne 2/3 ciasta (zaczynając od krótszego boku) do środka i zrób to samo z pozostałą 1/3 ciasta. Obróć ciasto o 1/4 obrotu, tak aby złożony bok był z lewej strony i złóż tak samo. Powtórz 3 razy.
Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 3-4 godziny.
-
Brownie z fasoli
-
Ciasto wegańskie
-
Tort marchewkowy
-
Tofurnik
-
Tort wegański
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegański chlebek bananowy
-
Wegańskie brownie
-
Wegańskie ciastka
-
Wegańskie gofry
-
Piernik z pomidorów
-
Wegańskie ciasto czekoladowe
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie pancakes
-
Sernik wegański
-
Wegańskie pączki
-
Piernik wegański
-
Pierniki wegańskie
-
Wegańskie ciasta

(liczba kalorii)
Wegańskie ciasto francuskie - cechy przepisu
Więcej o wegańskim cieście francuskim
Ciasto francuskie to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie, wykorzystywane zarówno do dań na słodko, jak i na wytrawnie. Tradycyjnie przygotowywane jest z mąki, masła i wody. Wychodząc naprzeciw potrzebom osób na diecie wege przedstawiamy przepis na wegańskie ciasto francuskie, które będzie równie smaczne i chrupiące co tradycyjne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jak zrobić wegańskie ciasto francuskie? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać, wystarczy, że zamienisz masło na olej kokosowy. Reszta postępowania jest identyczna jak w przypadku tradycyjnego ciasta francuskiego. Najlepiej wybierz olej kokosowy o lekko miękkiej konsystencji, tak aby łatwo było go „rozkruszyć” formując kuleczki przypominające ziarenka grochu. Przygotowanie masy na domowe ciasto francuskie jest bardzo proste, wystarczy wymieszać i zagnieść ze sobą mąkę, olej kokosowy, odrobinę soli i wodę. Najbardziej czasochłonne jest manualne zawijanie ciasta, jest to jednak etap niezbędny do tego, aby po upieczeniu miało ono charakterystyczne dla ciasta francuskiego listkowania. Nie przejmuj się, to nic trudnego, z pewnością szybko nabierzesz wprawy. Wegańskie ciasto francuskie z naszego przepisu świetnie nada się zarówno do dań na słodko, na przykład tradycyjnego francuskiego pain au chocolat, lub rogalików z dżemem, a także do wytrawnych przekąsek, takich jak mini pizzerinki czy zapiekanki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Koniecznie poznaj nasz prosty przepis i sprawdź jak zrobić wegańskie ciasto francuskie.
Wartości odżywcze wegańskiego ciasta francuskiego
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w wegańskim cieście francuskim
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na wegańskie ciasto francuskie
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańskie ciasto francuskie
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskim cieście francuskim
Lista alergenów dla wegańskiego ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500