Wegańskie ciasto francuskie

Opublikowano: 16.03.2022 r., 17:38 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wegańskie rogaliki z ciasta
Wegańskie ciasto francuskie
Poznaj przepis na wegańskie ciasto francuskie idealne do słodkich i wytrawnych przekąsek.
Przygotowanie 40 min
2266 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (250 g)
  • Olej kokosowy - 3/4 szklanki (160 ml)
  • Sól - pół łyżeczki (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
duża miska, stolnica, wałek

Przepis na wegańskie ciasto francuskie krok po kroku

Do dużej miski wsyp mąkę i sól, wymieszaj.

Dodaj "pokruszony" między palcami olej kokosowy i 1/4 szklanki wody.

Wymieszaj razem do połączenia składników, uformuj kulę.

Stolnicę podsyp mąką, ułóż ciasto i uformuj prostokąt o grubości ok. 2 cm, a następnie rozwałkuj tak, aby miało grubość ok. 1 cm.

Złoż dolne 2/3 ciasta (zaczynając od krótszego boku) do środka i zrób to samo z pozostałą 1/3 ciasta. Obróć ciasto o 1/4 obrotu, tak aby złożony bok był z lewej strony i złóż tak samo. Powtórz 3 razy.

Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 3-4 godziny.

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto francuskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to jedno z najpopularniejszych ciast na świecie, wykorzystywane zarówno do dań na słodko, jak i na wytrawnie. Tradycyjnie przygotowywane jest z mąki, masła i wody. Wychodząc naprzeciw potrzebom osób na diecie wege przedstawiamy przepis na wegańskie ciasto francuskie, które będzie równie smaczne i chrupiące co tradycyjne, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jak zrobić wegańskie ciasto francuskie? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać, wystarczy, że zamienisz masło na olej kokosowy. Reszta postępowania jest identyczna jak w przypadku tradycyjnego ciasta francuskiego. Najlepiej wybierz olej kokosowy o lekko miękkiej konsystencji, tak aby łatwo było go „rozkruszyć” formując kuleczki przypominające ziarenka grochu. Przygotowanie masy na domowe ciasto francuskie jest bardzo proste, wystarczy wymieszać i zagnieść ze sobą mąkę, olej kokosowy, odrobinę soli i wodę. Najbardziej czasochłonne jest manualne zawijanie ciasta, jest to jednak etap niezbędny do tego, aby po upieczeniu miało ono charakterystyczne dla ciasta francuskiego listkowania. Nie przejmuj się, to nic trudnego, z pewnością szybko nabierzesz wprawy. Wegańskie ciasto francuskie z naszego przepisu świetnie nada się zarówno do dań na słodko, na przykład tradycyjnego francuskiego pain au chocolat, lub rogalików z dżemem, a także do wytrawnych przekąsek, takich jak mini pizzerinki czy zapiekanki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Koniecznie poznaj nasz prosty przepis i sprawdź jak zrobić wegańskie ciasto francuskie.

Alergeny w wegańskim cieście francuskim

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Olej kokosowy, mimo, że jest tłuszczem roślinym, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, których wysokie spożycie może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
566.67
2266.70
Białko (g)
8.68
34.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
44.17
176.70
Węglowodany przyswajalne (g)
44.17
176.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
39.47
157.88
Tłuszcze nasycone (g)
36.35
145.41
Tłuszcze nienasycone (g)
3.12
12.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.19
Tiamina (mg)
0.58
2.31
Ryboflawina (mg)
0.27
1.07
Niacyna (mg)
3.98
15.92
Foliany (µg (mcg))
87.99
351.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
190.17
760.68
Potas (mg)
77.10
308.41
Wapń (mg)
12.03
48.14
Fosfor (mg)
75.24
300.97
Magnez (mg)
21.79
87.16
Żelazo (mg)
3.39
13.55
Cynk (mg)
0.65
2.61
Miedź (mg)
0.12
0.46
Mangan (mg)
0.46
1.82
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta francuskiego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego ciasta francuskiego

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej kokosowy
160 ml
3/4 szklanki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.88
Za 160 ml
Sól
2 g
pół łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
13.00