Wegańskie ciasto dyniowe

Opublikowano: 07.03.2022 r., 18:19 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dyniowe ciasto wegańskie
Wegańskie ciasto dyniowe
Wegańskie ciasto dyniowe to bardzo smaczne, zdrowe ciasto bez cukru.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
202 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (15 g)
  • Puree z dyni - 1 szklanka (230 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 1/3 szklanki (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, blacha

Przepis na wegańskie ciasto dyniowe krok po kroku

Mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol przesyp do dużej miski i wymieszaj.

Puree z dyni, mleko kokosowe, olej rzepakowy przełóż do naczynia blendera i zblenduj na gładką, jednolitą masę.

Mokre składniki przełóż do suchych i wszystko dokładnie wymieszaj.

Przelej ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem i piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta dyniowego

Ciasto dyniowe to jedno z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych wege ciast. Pasuje do niego bardzo wiele dodatków między innymi pokruszona gorzka czekolada, suszona żurawina lub płatki migdałowe – za każdym razem jest równie dobre oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wegańskie ciasto dyniowe, mimo braku jajek, ma idealną konsystencję, ponieważ puree z dyni wykazuje podobne właściwości strukturotwórcze. Dlatego nie musisz się obawiać, że powstanie zakalec, ani twardy, ciężki placek. Przepis na wegańskie ciasto dyniowe naprawdę warto znać, nawet jeśli na co dzień nie jesteś 100% wege. Do jego przygotowania potrzebne Ci będzie puree z dyni, czyli po prostu zblendowana na gładki mus dynia, mąka pszenna (lub owsiana, jeśli chcesz przygotować ciasto nie tylko wegańskie, ale również bezglutenowe), proszek do pieczenia lub soda oczyszczona, odrobina oleju roślinnego i mleczko kokosowe lub dowolny inny napój roślinny. Wystarczy wymieszać oddzielnie suche składniki, dokładnie zblendować mokre składniki i połączyć wszystko razem do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wystarczy następnie piec około 45 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Jak widzisz, jest to naprawdę prosty przepis, z którym każdy bez problemu sobie poradzi. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie ciasto dyniowe, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis krok po kroku.

Alergeny w wegańskim cieście dyniowym

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybrać napój kokosowy wzbogacany wapniem, zwłaszcza w przypadku długotrwałego stosowania diety wegańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
252.73
202.19
Białko (g)
6.03
4.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
38.75
31.00
Węglowodany przyswajalne (g)
38.52
30.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
9.72
7.78
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
1.38
Tłuszcze nienasycone (g)
8.00
6.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
52.61
42.09
Potas (mg)
418.30
334.64
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
132.58
106.07
Żelazo (mg)
2.71
2.16
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta dyniowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego ciasta dyniowego

Koszt składników
48.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
15 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Puree z dyni
230 g
1 szklanka
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.58
Za 230 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
50 ml
1/3 szklanki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 50 ml
Koszt składników
48.60