Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Rozkrusz drożdże i rozpuść je w 100 ml ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.

Odważ 500g mąki, 80g cukru i wsyp do miski. Resztę zostaw na kruszonkę.

Do miski dodaj rozczyn z drożdży, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Powinno być gładkie, ale klejące się.

Wyrobione ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotuj kruszonkę z pozostałych składników. Gotową odstaw do lodówki do schłodzenia.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, włóż wyrośnięte ciasto, a górę posyp kruszonką.

Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 170 stopni lub do suchego patyczka.

Pokrojone wegańskie ciasto drożdżowe
Wegańskie ciasto drożdżowe
Koszt przygotowania dania
9.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
342 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
83

Wegańskie ciasto drożdżowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskim cieście drożdżowym

Pyszne wegańskie ciasto drożdżowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser lub przekąska. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Ciasto nie zawiera w swoim składzie jajek, a pomimo to jest wilgotne i puszyste. Deser można przygotować również z truskawkami lub śliwkami, które są ułożone na górze ciasta. W przepisie nie są zawarte przyprawy, natomiast opcjonalnie możesz podkręcić walory smakowe ciasta.

Jak zrobić wegańskie ciasto drożdżowe? Na początek należy zrobić rozczyn z drożdży. Potrzebujemy do tego pokruszone drożdże, które należy rozpuścić w ciepłym mleku. Następnie trzeba dodać cukier i odrobinę mąki oraz dokładnie wymieszać. Rozczyn należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W między czasie powinniśmy odważyć 500g mąki i 80g cukru, a resztę zostawić na kruszonkę. Do miski z mąką i cukrem dodajemy resztę składników, czyli pozostałe mleko, olej i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Powinno być gładkie, ale klejące się. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę z pozostałych składników i odstawiamy ją do lodówki do schłodzenia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki do pieczenia, następnie posypujemy kruszonką i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni lub do suchego patyczka.

Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe to doskonały pomysł na dobre i słodkie dodatki w ciągu dnia. Przepis składa się między innymi z mleka owsianego, które jest bogate w beta-glukan, który jest rodzajem błonnika pokarmowego odpowiadającego za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz może zapobiegać otyłości. Beta – glukanu niestety nie znajdziemy w mleku krowim dlatego właśnie tak wyjątkowe jest mleko owsiane. Dodatkowo mleko wzbogacane jest o witaminę D i A oraz wapń i fosfor. Witaminy wpływają na naszą odporność, a poziom fosforu jest na tyle niski, że nie zakłóca wchłaniania się wapnia.

Pomysł na wegańską drożdżówkę idealnie sprawdzi się jako dodatkowa słodka przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony prosty przepis na wegański deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Ciasto na górze można przyozdobią wegańska kruszonka do ciasta, ale jeśli nie spożywasz masła w swojej diecie możesz spokojnie zamienić je na tłuszcz pochodzenia roślinnego.

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta drożdżowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
310.95 kcal
342.05 kcal

Węglowodany w wegańskim cieście drożdżowym

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
46.73 g
51.40 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
10.85 g
11.94 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.11 g
5.62 g
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wegańskie ciasto drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Ryboflawina
0.31 mg
0.34 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańskie ciasto drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
13.58 mg
14.94 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
46.41 mg
51.05 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta drożdżowego 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskim cieście drożdżowym

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • mleko owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania wegańskiego ciasta drożdżowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
660 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 660 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cukier wanilinowy
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Mleko owsiane
400 ml
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.20
Za 400 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.60
Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób