Wegańskie ciasto drożdżowe

Opublikowano: 22.10.2021 r., 9:57 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie ciasto drożdżowe na talerzu
Wegańskie ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe uważane jest za jeden z trudniejszych wypieków, a na pozór przepis jest bardzo prosty. Dzięki temu wyjdzie Ci aromatyczne i puszyste ciasto idealne dla wegan.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 45 min
342 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (660 g)
  • Cukier (120 g)
  • Cukier wanilinowy - 2 łyżeczki (8 g)
  • Drożdże świeże (35 g)
  • Mleko owsiane (400 ml)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Masło - 1/2 kostki wegańskiego masła (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe krok po kroku

Rozkrusz drożdże i rozpuść je w 100 ml ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.

Odważ 500g mąki, 80g cukru i wsyp do miski. Resztę zostaw na kruszonkę.

Do miski dodaj rozczyn z drożdży, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Powinno być gładkie, ale klejące się.

Wyrobione ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotuj kruszonkę z pozostałych składników. Gotową odstaw do lodówki do schłodzenia.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, włóż wyrośnięte ciasto, a górę posyp kruszonką.

Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 170 stopni lub do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta drożdżowego

Pyszne wegańskie ciasto drożdżowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser lub przekąska. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Ciasto nie zawiera w swoim składzie jajek, a pomimo to jest wilgotne i puszyste. Deser można przygotować również z truskawkami lub śliwkami, które są ułożone na górze ciasta. W przepisie nie są zawarte przyprawy, natomiast opcjonalnie możesz podkręcić walory smakowe ciasta.

Jak zrobić wegańskie ciasto drożdżowe? Na początek należy zrobić rozczyn z drożdży. Potrzebujemy do tego pokruszone drożdże, które należy rozpuścić w ciepłym mleku. Następnie trzeba dodać cukier i odrobinę mąki oraz dokładnie wymieszać. Rozczyn należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W między czasie powinniśmy odważyć 500g mąki i 80g cukru, a resztę zostawić na kruszonkę. Do miski z mąką i cukrem dodajemy resztę składników, czyli pozostałe mleko, olej i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Powinno być gładkie, ale klejące się. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy kruszonkę z pozostałych składników i odstawiamy ją do lodówki do schłodzenia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki do pieczenia, następnie posypujemy kruszonką i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni lub do suchego patyczka.

Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe to doskonały pomysł na dobre i słodkie dodatki w ciągu dnia. Przepis składa się między innymi z mleka owsianego, które jest bogate w beta-glukan, który jest rodzajem błonnika pokarmowego odpowiadającego za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz może zapobiegać otyłości. Beta – glukanu niestety nie znajdziemy w mleku krowim dlatego właśnie tak wyjątkowe jest mleko owsiane. Dodatkowo mleko wzbogacane jest o witaminę D i A oraz wapń i fosfor. Witaminy wpływają na naszą odporność, a poziom fosforu jest na tyle niski, że nie zakłóca wchłaniania się wapnia.

Pomysł na wegańską drożdżówkę idealnie sprawdzi się jako dodatkowa słodka przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony prosty przepis na wegański deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Ciasto na górze można przyozdobią wegańska kruszonka do ciasta, ale jeśli nie spożywasz masła w swojej diecie możesz spokojnie zamienić je na tłuszcz pochodzenia roślinnego.

Alergeny w wegańskim cieście drożdżowym

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta drożdżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • mleko owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta drożdżowego

na 100g gotowej potrawy

Tradycyjne ciasto drożdżowe robi się z mąki pszennej, ale jeśli chcemy przygotować jego zdrowszą wersje można również sięgnąć po jej inny rodzaj.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
310.95
342.05
Białko (g)
7.24
7.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
46.73
51.40
Węglowodany przyswajalne (g)
44.54
49.00
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
10.85
11.94
Tłuszcze nasycone (g)
5.11
5.62
Tłuszcze nienasycone (g)
5.74
6.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Ryboflawina (mg)
0.31
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
13.58
14.94
Potas (mg)
78.29
86.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mleko owsiane.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.41
51.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.76
3.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mleko owsiane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta drożdżowego 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego ciasta drożdżowego

Koszt składników
29.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
660 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 660 g
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cukier wanilinowy
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Mleko owsiane
400 ml
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.20
Za 400 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Masło
100 g
1/2 kostki wegańskiego masła
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
29.60