Wegańskie ciasto bananowe
Opublikowano: 21.10.2021 r.
Ciasto bananowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo jest wilgotne w środków, puszyste i aromatyczne. Na pewno zachwyci się nim każdy.
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 500 g (4 banany)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 500 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Sól - 1 g (szczypta)
- Czekolada deserowa - 70 g (wegańska)
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garście)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, miska, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Obrane banany rozdrobnij na jednolitą masę widelcem lub robotem kuchennym.
- Połącz mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia.
- Połącz mąkę z bananami i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj olej, pokruszoną czekoladę, rozdrobnione orzechy oraz szczyptę soli i ponownie staranie wymieszaj ciasto.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej gotową masę i piecz w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Wegańskie ciasto bananowe to zdrowa propozycja na II śniadanie lub podwieczorek . Składniki dostarczą nam sporo wartości odżywczych oraz nasycą nas na długo.