Wegańskie ciasto bananowe

Opublikowano: 21.10.2021 r., 15:47 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańskie ciasto bananowe z czekolada
Wegańskie ciasto bananowe
Ciasto bananowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatkowo jest wilgotne w środków, puszyste i aromatyczne. Na pewno zachwyci się nim każdy.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 45 min
414 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Banan 4 banany (500 g)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista 2 szklanki (500 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (8 g)
  • Sól szczypta (1 g)
  • Czekolada deserowa wegańska (70 g)
  • Orzechy włoskie 2 garście (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, miska, blaszka keksowa

Przepis na wegańskie ciasto bananowe krok po kroku

Obrane banany rozdrobnij na jednolitą masę widelcem lub robotem kuchennym.

Połącz mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia.

Połącz mąkę z bananami i dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj olej, pokruszoną czekoladę, rozdrobnione orzechy oraz szczyptę soli i ponownie staranie wymieszaj ciasto.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej gotową masę i piecz w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta bananowego

Wegańskie ciasto bananowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser lub przekąska, a dodatkowo jest doskonałym zamiennikiem śniadania. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Ciasto nie zawiera w swoim składzie jajek i mleka, a pomimo to jest wilgotne i puszyste. Deser warto przygotować z dojrzałych bananów, ponieważ są słodsze w smaku oraz łatwiej można je rozgnieść. W przepisie nie są zawarte przyprawy, natomiast opcjonalnie możesz podkręcić walory smakowe ciasta.

Jak zrobić wegańskie ciasto bananowe? Na początek należy dokładnie rozgnieść banana na gładką masę za pomocą widelca lub robota kuchennego. Kolejnym krokiem jest połączenie mąki owsianej z proszkiem do pieczenia, który następnie łączymy z masą bananową, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, pokruszoną czekoladę, rozdrobnione orzechy oraz szczyptę soli. Starannie mieszamy całość. Blaszkę keksową należy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Bananowiec pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na wegańskie ciasto bananowe to doskonały pomysł na bezglutenowe słodkie dodatki w ciągu dnia. Przepis składa się głównie z bananów, które są bogate w dobre składniki odżywcze dla naszego organizmu. Banany to przede wszystkim doskonałe źródło potasu, który odpowiada za unormowanie ciśnienia krwi. Ponadto znajdziemy w nich takie witaminy jak A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz wapń i fosfor. Zawierają również pektyny, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto są bogate w przeciwutleniacze oraz karetonoidy, które chronią nas przed chorobami oczu. A to tylko niewielka cześć prozdrowotnych właściwości bananów!

Pomysł na wege ciasto z bananami idealnie sprawdzi się również jako wartościowa słodka przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony prosty przepis na bananowiec wegański na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Ciasto na górze można przyozdobić bananem przekrojonym na pół, ułożonym wzdłuż foremki.

Alergeny w wegańskim cieście bananowym

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta bananowego

na 100g gotowej potrawy

Wegańskie ciasto bananowe to zdrowa propozycja na II śniadanie lub podwieczorek . Składniki dostarczą nam sporo wartości odżywczych oraz nasycą nas na długo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
345.31
414.37
Białko (g)
7.39
8.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
39.24
47.09
Węglowodany przyswajalne (g)
35.12
42.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.12
4.94
Sacharoza (cukier) (g)
1.26
1.51
Brak danych dla: proszek do pieczenia, czekolada deserowa.
czytaj dalej
Glukoza (g)
2.01
2.42
Brak danych dla: proszek do pieczenia, czekolada deserowa.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.92
2.31
Brak danych dla: proszek do pieczenia, czekolada deserowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
18.37
22.04
Tłuszcze nasycone (g)
3.54
4.25
Tłuszcze nienasycone (g)
14.83
17.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.50
10.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.33
7.60
Cholesterol (mg)
1.27
1.53

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
4.50
5.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.54
4.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.27
3.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.60
31.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.85
13.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
43.65
52.38
Potas (mg)
393.84
472.60
Wapń (mg)
66.29
79.55
Fosfor (mg)
258.92
310.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
78.82
94.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.01
2.41
Cynk (mg)
1.60
1.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
1.86
2.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, czekolada deserowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta bananowego 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego ciasta bananowego

Koszt składników
31.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
500 g
4 banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.33
Za 500 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Mąka owsiana pełnoziarnista
500 g
2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Czekolada deserowa
70 g
wegańska
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Koszt składników
31.60