Wegańskie ciasto bananowe
- Banan - 4 banany (500 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 2 szklanki (500 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Sól - szczypta (1 g)
- Czekolada deserowa - wegańska (70 g)
- Orzechy włoskie - 2 garście (60 g)
Przepis na wegańskie ciasto bananowe krok po kroku
Obrane banany rozdrobnij na jednolitą masę widelcem lub robotem kuchennym.
Połącz mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia.
Połącz mąkę z bananami i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj olej, pokruszoną czekoladę, rozdrobnione orzechy oraz szczyptę soli i ponownie staranie wymieszaj ciasto.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej gotową masę i piecz w piekarniku 45 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta bananowego
Wegańskie ciasto bananowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser lub przekąska, a dodatkowo jest doskonałym zamiennikiem śniadania. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Ciasto nie zawiera w swoim składzie jajek i mleka, a pomimo to jest wilgotne i puszyste. Deser warto przygotować z dojrzałych bananów, ponieważ są słodsze w smaku oraz łatwiej można je rozgnieść. W przepisie nie są zawarte przyprawy, natomiast opcjonalnie możesz podkręcić walory smakowe ciasta.
Jak zrobić wegańskie ciasto bananowe? Na początek należy dokładnie rozgnieść banana na gładką masę za pomocą widelca lub robota kuchennego. Kolejnym krokiem jest połączenie mąki owsianej z proszkiem do pieczenia, który następnie łączymy z masą bananową, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy olej, pokruszoną czekoladę, rozdrobnione orzechy oraz szczyptę soli. Starannie mieszamy całość. Blaszkę keksową należy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Bananowiec pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na wegańskie ciasto bananowe to doskonały pomysł na bezglutenowe słodkie dodatki w ciągu dnia. Przepis składa się głównie z bananów, które są bogate w dobre składniki odżywcze dla naszego organizmu. Banany to przede wszystkim doskonałe źródło potasu, który odpowiada za unormowanie ciśnienia krwi. Ponadto znajdziemy w nich takie witaminy jak A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz wapń i fosfor. Zawierają również pektyny, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto są bogate w przeciwutleniacze oraz karetonoidy, które chronią nas przed chorobami oczu. A to tylko niewielka cześć prozdrowotnych właściwości bananów!
Pomysł na wege ciasto z bananami idealnie sprawdzi się również jako wartościowa słodka przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony prosty przepis na bananowiec wegański na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Ciasto na górze można przyozdobić bananem przekrojonym na pół, ułożonym wzdłuż foremki.
Alergeny w wegańskim cieście bananowym
Lista alergenów dla wegańskiego ciasta bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze wegańskiego ciasta bananowego
Wegańskie ciasto bananowe to zdrowa propozycja na II śniadanie lub podwieczorek . Składniki dostarczą nam sporo wartości odżywczych oraz nasycą nas na długo.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Jaki rozmiar blaszki???