Wegańskie ciastka owsiane
- Płatki owsiane 2 szklanki (500 g)
- Banan 2 banany (240 g)
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (10 g)
- Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
- Migdały 3 łyżki (30 g)
Przepis na wegańskie ciastka owsiane krok po kroku
Płatki owsiane wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Dodaj posiekane orzechy.
W osobnej misce rozgnieć banany i dodaj olej.
Połącz mokre składniki z suchymi. Dokładnie wymieszaj.
Uformuj ciastka i ułóż na blachę do pieczenia.
Upiecz ciastka 7-12 minut w 180 stopniach.
-
Naleśniki bez jajek
-
Deser z tapioki
-
Wegańskie bezy
-
Rachatłukum
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tajskie lody
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Piernik z pomidorów
-
Ciastka z ciecierzycy
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Wegańskie słodycze
Więcej informacji na temat wegańskich ciastek owsianych
Wegańskie ciastka owsiane to świetny pomysł na przekąskę dla osób, które ze swojej codziennej diety wykluczają produkty pochodzenia zwierzęcego ale nie tylko. Każda osoba na diecie tradycyjnej śmiało może skorzystać z tego sprawdzonego przepisu.
Nie dosyć, że są zdrowe, pyszne to dodatkowo szybkie w wykonaniu. Potrzebujesz kilku składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie to znajdziesz je w każdym sklepie nawet tym małym osiedlowym. Wariantów na dobre wegańskie ciastka owsiane zapewne jest bardzo wiele ja wykorzystałam jako główny składnik płatki owsiane, banan, odrobinę oleju, proszek do pieczenia i posiekane migdały. Jak z tych kilku produktów powstały pyszne ciastka w kilka minut dowiesz się poniżej, jak poznasz mój sprawdzony przepis, który znajdziesz na dole. Pokochają je nie tylko dorośli ale także dzieci. Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska w ciągu dnia, lub dietetyczny deser do świeżo mielonej kawy lub aromatycznej ciepłej herbaty.
Przepis na wegańskie ciastka owsiane jest błyskawiczny, a możesz wykonać go z większej ilości składników. Po upieczeniu wystarczy, że przełożysz do słoika lub papierowej torby i możesz przechować na później.
Do wykonania ciastek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Działa jak szczotka, która czyści nasze jelita. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety lub wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.
Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem ciasteczek dostarcza nam wielu cennych składników do naszego organizmu. Dodatkowo warto przygotowywać domowe wersje słodyczy, deserów czy ciastek. Wtedy mamy pewność co znalazło się w środku i wiemy, że nie przesadzono z ilością zbędnego cukru lub barwników.
Zobacz poniżej jak zrobić wegańskie ciastka owsiane, smacznego!
Alergeny w wegańskich ciastkach owsianych
Lista alergenów dla wegańskich ciastek owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze wegańskich ciastek owsianych
Postaw na domowe ciastka w wersji wegańskiej jako słodka przekąska w ciągu dnia.
Energia i białka
(68g)
Węglowodany
(68g)
Tłuszcze
(68g)
Witaminy
(68g)
Składniki mineralne
(68g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.