Wegańskie brownie z fasoli

Opublikowano: 02.07.2021 r., 18:03 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brązowe, wegańskie ciasto fasolowe
Wegańskie brownie z fasoli
Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich przepisów na brownie z fasoli.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie i Blendowanie 45 min
266 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Fasola konserwowa (330 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 1/3 szklanki (80 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1/2 szklanki (65 g)
  • Mielone siemię lniane - 2 łyżki (20 g)
  • Syrop z agawy - 3/4 szklanki (185 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 18 x 18 cm

Przepis na wegańskiemu brownie z fasoli krok po kroku

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza.

Wszystkie składniki (w tym ziarenka z jednej laski wanilii) zblenduj na gładką masę. Blenduj dokładnie do uzyskania gładkiej masy.

Masę wylej do foremki. Wyrównaj.

Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na wegańskiemu brownie z fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat wegańskie brownie z fasoli

Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich przepisów na brownie z fasoli. Jego indeks glikemiczny wynosi tylko 18, więc jest to przepis, który w najniższym stopniu podwyższa poziom glukozy i insuliny w krwioobiegu. Super sposób na dietetyczne ciasto wegańskie. Wykonanie przepisu to niespełna kilka minut. Ponadto składa się tylko z pięciu prostych, ale też jednocześnie bardzo zdrowych produktów – bez cukru i mąki.

W przepisie wykorzystano kakao -dosyć spora ilość. Zamiast kakao można użyć karobu. Jest to dobry zamiennik kakao. Gdy masz uczulenie na kakao karob ratuje sytuację. Nie znajdziesz w tym przepisie cukru, mąki, nabiału ani jajek. Jako produkt zastępujący jajka dodaje się siemię lniane. Jest ono idealne – zawiera świetne właściwości zdrowotne i ma mnóstwo błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kakao i karob mają wspaniałe wartości odżywcze. Warto wspomnieć tutaj, że karob jest trochę słodszy od kakao i dodatkowo, co jest bardzo ważne, nie zawiera kofeiny. To może być istotna wiadomość dla osób, które powinny ograniczać ilość kofeiny w diecie. To przydatna informacja dla osób, które mają dzieci. Także kobiety w ciąży i karmiące powinny uważać na ilość kofeiny w diecie. W chorobach dotyczących układu krwionośnego (zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi) ograniczenie kofeiny to także istotny punkt.

Jako produkt słodzący dodaj syrop z agawy. Ma on bardzo niski indeks glikemiczny. Wynosi on około 15, ale może sięgać do 30. To zależy od ilości fruktozy. Nie mniej jednak jest to bardzo dobry produkt, który zastępuje cukier. Zamiast syropu z agawy możesz dodać też syrop klonowy lub też daktylowy.

Zamiast dodawać do przepisu masło (produkt nabiałowy) wykorzystaj masło orzechowe. Jest ono o wiele cenniejsze dla zdrowia, ponieważ orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone. Masło (mleko) natomiast obfituje w kwasy tłuszczowe nasycone. Nadmiar ich może prowadzić między innymi do chorób serca.

Alergeny w wegańskim brownie z fasoli

Lista alergenów dla wegańskie brownie z fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze wegańskie brownie z fasoli

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wegetariański, wegański i bardzo zdrowy. Zawiera wszystkie cenne składniki odżywcze i mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
231.74
266.50
Białko (g)
7.71
8.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
36.61
42.10
Węglowodany przyswajalne (g)
29.31
33.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.30
8.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
9.10
10.46
Tłuszcze nasycone (g)
3.85
4.43
Tłuszcze nienasycone (g)
5.24
6.03
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.12
1.29
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.14
Ryboflawina (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.38
2.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
262.24
301.58
Potas (mg)
403.97
464.57
Wapń (mg)
42.76
49.17
Fosfor (mg)
184.52
212.20
Magnez (mg)
97.82
112.50
Żelazo (mg)
2.55
2.93
Cynk (mg)
1.44
1.65
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskie brownie z fasoli 18
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskie brownie z fasoli

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
330 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.71
Za 330 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
80 g
1/3 szklanki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
3.81
Za 80 g
Kakao 16% (proszek)
65 g
1/2 szklanki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 65 g
Mielone siemię lniane
20 g
2 łyżki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 20 g
Syrop z agawy
185 g
3/4 szklanki
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
7.93
Za 185 g
Koszt składników
33.00