Wegańskie brownie

Opublikowano: 29.10.2021 r., 9:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie na drewnianej desce
Wegańskie brownie
Wegańskie brownie to doskonała propozycja na ciasto bez jajek i nabiału. Ciasto jest pyszne i świetnie nadaje się na słodki dodatek do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Blendowanie 40 min
261 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola konserwowa (300 g)
  • Daktyle suszone (150 g)
  • Czekolada gorzka - wegańska (150 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Pomarańcza - 1 mała sztuka (200 g)
  • Banan - 4 średnie sztuki (500 g)
  • Kakao 16% (proszek) (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na wegańskie brownie krok po kroku

Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną.

W malakserze umieść banany, fasolę z puszki bez zalewy, daktyle, kakao, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.

Masę przełóż do miski, dodaj do niej czekoladę, skórkę startą z pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na wegańskie brownie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wegańskiego brownie

Wegańskie brownie to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Bezglutenowe ciasto bez dodatku cukru jest nisko kaloryczne i zdrowe. Przepis na wegańskie brownie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, kakao, banany, fasola z puszki, daktyle, pomarańcza, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia.

Jak zrobić wegańskie brownie? Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. W malakserze umieść banany, fasolę z puszki bez zalewy, daktyle, kakao, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i rozdrobnij aż powstanie gładka masa. Masę przełóż do miski, dodaj do niej czekoladę, skórkę startą z pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Daktyle są dobrym źródłem witaminy B3 i potasu. Witamina B3 nazywana inaczej kwasem nikotynowym. Zapobiega przed toksycznym działaniem leków, jak wszystkie witaminy z grupy B ma bardzo ważny wpływ na metabolizm komórkowy. Pomaga także w produkcji czerwonych krwinek.

Podsumowując ciasto wege jest dobre na słodki deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszne ciasto z białej fasoli i bananów jest zdrową alternatywą tradycyjnego ciasta z dodatkiem cukru. Ciasto może być także bazą wegańskich deserów.

Alergeny w wegańskim brownie

Lista alergenów dla wegańskiego brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze wegańskiego brownie

na 100g gotowej potrawy

Wegańskie brownie to doskonała propozycja na zdrowe ciasto. Ciasto jest dobrym źródłem węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać w nadmiernych ilościach osoby chore na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
174.16
261.24
Białko (g)
3.53
5.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
33.43
50.15
Węglowodany przyswajalne (g)
27.96
41.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.47
8.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
4.73
7.10
Tłuszcze nasycone (g)
3.07
4.61
Tłuszcze nienasycone (g)
1.66
2.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.38
2.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.42
Cholesterol (mg)
0.61
0.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
2.80
4.21
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.12
Tiamina (mg)
0.06
0.09
Ryboflawina (mg)
0.26
0.39
Niacyna (mg)
0.77
1.15
Beta karoten (µg (mcg))
21.52
32.28
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
94.97
142.45
Potas (mg)
661.25
991.88
Wapń (mg)
121.36
182.04
Fosfor (mg)
240.18
360.27
Magnez (mg)
62.21
93.31
Żelazo (mg)
1.92
2.87
Cynk (mg)
0.79
1.19
Miedź (mg)
0.34
0.50
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.35
0.52
Brak danych dla: kakao 16% (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego brownie 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego brownie

Koszt składników
40.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
300 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 300 g
Daktyle suszone
150 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 150 g
Czekolada gorzka
150 g
wegańska
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Pomarańcza
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Banan
500 g
4 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
3.33
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
40.10