Wegańskie brownie
- Fasola konserwowa (300 g)
- Daktyle suszone (150 g)
- Czekolada gorzka - wegańska (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
- Proszek do pieczenia (30 g)
- Pomarańcza - 1 mała sztuka (200 g)
- Banan - 4 średnie sztuki (500 g)
- Kakao 16% (proszek) (50 g)
Przepis na wegańskie brownie krok po kroku
Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną.
W malakserze umieść banany, fasolę z puszki bez zalewy, daktyle, kakao, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.
Masę przełóż do miski, dodaj do niej czekoladę, skórkę startą z pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Blok czekoladowy
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Kopiec kreta
-
Tort kinder
-
Ciasto salceson
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Mazurek czekoladowy
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Tarta czekoladowa
-
Ciasta czekoladowe
Więcej informacji na temat wegańskiego brownie
Wegańskie brownie to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Bezglutenowe ciasto bez dodatku cukru jest nisko kaloryczne i zdrowe. Przepis na wegańskie brownie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, kakao, banany, fasola z puszki, daktyle, pomarańcza, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia.
Jak zrobić wegańskie brownie? Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. W malakserze umieść banany, fasolę z puszki bez zalewy, daktyle, kakao, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i rozdrobnij aż powstanie gładka masa. Masę przełóż do miski, dodaj do niej czekoladę, skórkę startą z pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin (A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Daktyle są dobrym źródłem witaminy B3 i potasu. Witamina B3 nazywana inaczej kwasem nikotynowym. Zapobiega przed toksycznym działaniem leków, jak wszystkie witaminy z grupy B ma bardzo ważny wpływ na metabolizm komórkowy. Pomaga także w produkcji czerwonych krwinek.
Podsumowując ciasto wege jest dobre na słodki deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Pyszne ciasto z białej fasoli i bananów jest zdrową alternatywą tradycyjnego ciasta z dodatkiem cukru. Ciasto może być także bazą wegańskich deserów.
Alergeny w wegańskim brownie
Lista alergenów dla wegańskiego brownie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze wegańskiego brownie
Wegańskie brownie to doskonała propozycja na zdrowe ciasto. Ciasto jest dobrym źródłem węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać w nadmiernych ilościach osoby chore na cukrzycę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.