Wegański murzynek

Opublikowano: 19.02.2022 r., 16:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wegańskie ciasto czekoladowe
Wegański murzynek
Jesteś na diecie roślinnej, ale marzy Ci się czekoladowy murzynek na deser? Nic straconego, poznaj moją wegańską wersję tego ciasta.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
313 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na wegański murzynek krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Wsyp cukier, wlej napój roślinny i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.

Następnie wlej olej i połącz wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na samym końcu do powstałej masy dodaj dżem.

Wlej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na wegański murzynek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wegańskiego murzynka

Murzynek to rodzaj ciasta, który zna chyba każdy z nas. Jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast czekoladowych, które bez problemu przygotujesz w swoim domu.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na wegański murzynek.

Ciasto powstaje błyskawicznie tylko z kilku składników, bez jajek i bez mleka.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w takie składniki jak: kakao, mąka, dżem, cukier, proszek do pieczenia, dowolny napój roślinny.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić wegański murzynek? Poznaj mój prosty przepis na pyszne w smaku, łatwe i szybkie ciasto.

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, wlej napój roślinny, wsyp cukier i wymieszaj całość, najlepiej za pomocą rózgi.

Następnie wlej olej i połącz wszystkie składniki, na samym końcu dodaj dżem o dowolnym smaku, dzięki temu wegański murzynek będzie wilgotny.

Przelej ciasto czekoladowe do foremki.

Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia.

Jak upiec murzynka, aby był wilgotny w środku?

Nagrzej piekarnik do 180 stopni i upiecz ciasto, co jakiś czas sprawdzaj jego gotowość za pomocą drewnianego patyczka.

Placek to świetny pomysł na słodki deser, podwieczorek lub drugie śniadanie, które w prosty sposób przeniesiesz w dowolne miejsce np. na uczelnie czy do pracy.

Alergeny w wegańskim murzynku

Lista alergenów dla wegańskiego murzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze wegańskiego murzynka

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on dodatku cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
313.35
313.35
Białko (g)
3.15
3.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
52.33
52.33
Węglowodany przyswajalne (g)
50.62
50.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
1.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.79
10.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
1.13
Tłuszcze nienasycone (g)
9.66
9.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.80
6.80
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.87
2.87
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
17.86
17.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.41
2.41
Brak danych dla: napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.20
Witamina E (mg)
0.60
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.86
17.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.23
2.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.31
63.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.79
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
15.98
15.98
Potas (mg)
132.75
132.75
Wapń (mg)
61.39
61.39
Fosfor (mg)
74.62
74.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.90
18.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.75
2.75
Cynk (mg)
0.38
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego murzynka 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego murzynka

Koszt składników
30.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
250 ml
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Dżem śliwkowy niskosłodzony
200 g
1 słoiczek
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
30.40