Wegański murzynek
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na wegański murzynek krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
Wsyp cukier, wlej napój roślinny i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie wlej olej i połącz wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na samym końcu do powstałej masy dodaj dżem.
Wlej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat wegańskiego murzynka
Murzynek to rodzaj ciasta, który zna chyba każdy z nas. Jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast czekoladowych, które bez problemu przygotujesz w swoim domu.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na wegański murzynek.
Ciasto powstaje błyskawicznie tylko z kilku składników, bez jajek i bez mleka.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w takie składniki jak: kakao, mąka, dżem, cukier, proszek do pieczenia, dowolny napój roślinny.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić wegański murzynek? Poznaj mój prosty przepis na pyszne w smaku, łatwe i szybkie ciasto.
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, wlej napój roślinny, wsyp cukier i wymieszaj całość, najlepiej za pomocą rózgi.
Następnie wlej olej i połącz wszystkie składniki, na samym końcu dodaj dżem o dowolnym smaku, dzięki temu wegański murzynek będzie wilgotny.
Przelej ciasto czekoladowe do foremki.
Najlepiej, aby była ona wcześniej nasmarowana masłem lub wyłożona papierem do pieczenia.
Jak upiec murzynka, aby był wilgotny w środku?
Nagrzej piekarnik do 180 stopni i upiecz ciasto, co jakiś czas sprawdzaj jego gotowość za pomocą drewnianego patyczka.
Placek to świetny pomysł na słodki deser, podwieczorek lub drugie śniadanie, które w prosty sposób przeniesiesz w dowolne miejsce np. na uczelnie czy do pracy.
Alergeny w wegańskim murzynku
Lista alergenów dla wegańskiego murzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze wegańskiego murzynka
Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on dodatku cukru.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.