Przepis na wegański krem do tortu krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Mleczko dobrze schłodź, by warstwa płynna i stała oddzieliła się od siebie.

Mleczko ubij mikserem na sztywną masę. Dolej do niego syrop i miksuj wszystko jeszcze przez chwilę.

Całość połącz z wiórkami kokosowymi.

Wegański krem do tortu podany w misce obok orzechów kokosowych.
wegański krem do tortu
Koszt przygotowania dania
14.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1751 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
87

Wegański krem do tortu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskim kremie do tortu

Wegański krem do tortu to świetny i bardzo łatwy dodatek, dzięki któremu każde wege ciasto będzie niezwykle smaczne i proste. Ten krem na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kokosowych słodkości, gdyż to właśnie on jest jego bazą. Całość robi się w kilka minut i pasuje do dosłownie każdego rodzaju ciast. Zaczynając od tortów, kończąc na codziennych plackach. Choć jest w pełni wege, spokojnie sprawdzi się również w tradycyjnych wypiekach.

Przepis na wegański krem do tortu pozwala przygotować wspaniały i puszysty krem wolny od nabiału. To prawdziwa gratka dla osób z alergiami, ale również tych które nie używają odzwierzęcych produktów. Całość jest prosta w przygotowaniu i zajmuje tylko kilka chwil. Choć pozbawiony nabiału jest niezwykle puszysty i gęsty. Głównym składnikiem tego kremu jest kokos. Zarówno w formie mleczka, jak i wiórek. Mleczko kokosowe, którego używa się do tego przepisu powinno mieć jak największą zawartość kokosa, co najmniej 75%. Warto też wybierać takie, które nie mają dodatku konserwantów. W tym wypadku jednak lepiej nie wybierać takiego o obniżonej zawartości tłuszczu, gdyż jego ubicie może być znacznie cięższe. W przypadku tradycyjnego mleczka konieczne jest również bardzo dobre schłodzenie go, tak by całkowicie oddzieliła się część stała płynna. Część płynna nie jest potrzebna do przepisu, można ją wykorzystać zupełnie inaczej. Gęsta część mleczka ubija się łatwiej niż śmietanka tradycyjna. Ten krem jest świetną bazą dla różnych kremów, nie tylko kokosowego. Można pominąć wiórki kokosowe i dodać do niego mus owocowy, czy kakao, by stworzyć zupełnie nowy smak. To idealny pomysł na najłatwiejszy wege krem, który jest nie tylko dobry, ale również szybki i nieskomplikowany.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegański krem do tortu, by był naprawdę pyszny, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Świetnie sprawdzi się do ciasta na co dzień, ale również wspaniale udekoruje urodzinowy tort. Jest tak delikatny i słodki, że świetnie nada się również dla dzieci, zwłaszcza tych z alergią na białka mleka krowiego.

Wartości odżywcze wegańskiego kremu do tortu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(950g)
Energia (kalorie)
184.32 kcal
1751.00 kcal
Białko
3.17 g
30.12 g

Węglowodany w wegańskim kremie do tortu

Na 100g
Na porcję
(950g)
Węglowodany
22.59 g
214.58 g
Węglowodany przyswajalne
20.78 g
197.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.81 g
17.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(950g)
Tłuszcz
9.76 g
92.72 g
Tłuszcze nasycone
8.39 g
79.67 g
Tłuszcze nienasycone
1.37 g
13.05 g
Cholesterol
9.26 mg
88.00 mg

Witaminy w przepisie na wegański krem do tortu

Na 100g
Na porcję
(950g)
Witamina A
20.63 µg (mcg)
196.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.73 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
2.40 µg (mcg)
Witamina C
1.12 mg
10.64 mg
Retinol
19.37 µg (mcg)
184.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.14 mg
1.30 mg
Niacyna
0.17 mg
1.58 mg
Foliany
5.89 µg (mcg)
56.00 µg (mcg)
Beta karoten
17.58 µg (mcg)
167.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wegański krem do tortu

Na 100g
Na porcję
(950g)
Sód
211.26 mg
2007.00 mg
Potas
166.00 mg
1577.00 mg
Wapń
87.00 mg
826.50 mg
Fosfor
190.16 mg
1806.50 mg
Magnez
21.32 mg
202.50 mg
Żelazo
0.48 mg
4.56 mg
Cynk
0.49 mg
4.66 mg
Miedź
0.11 mg
1.04 mg
Mangan
0.31 mg
2.90 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego kremu do tortu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskim kremie do tortu

Lista alergenów dla wegańskiego kremu do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegański krem do tortu

Cena przygotowania wegańskiego kremu do tortu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
800 ml
2 puszki
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 2
10.00
Za 800 ml
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Syrop z agawy
50 g
2 łyżki
10.50
Za 245.0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
24.50
Jak oceniasz przepis na wegański krem do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób