Wegański krem do tortu

Opublikowano: 16.11.2021 r., 18:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem wegański do tortu
Wegański krem do tortu
Wegański krem do tortu to świetna opcja dla wszystkich miłośników roślinnych przysmaków. Całość jest naprawdę smaczna, a przy tym łatwa w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
1751 kcal
Kcal w porcji
950 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleczko kokosowe - 2 puszki (800 ml)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Syrop z agawy - 2 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na wegański krem do tortu krok po kroku

Mleczko dobrze schłodź, by warstwa płynna i stała oddzieliła się od siebie.

Mleczko ubij mikserem na sztywną masę. Dolej do niego syrop i miksuj wszystko jeszcze przez chwilę.

Całość połącz z wiórkami kokosowymi.

Jak oceniasz przepis na wegański krem do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego kremu do tortu

Wegański krem do tortu to świetny i bardzo łatwy dodatek, dzięki któremu każde wege ciasto będzie niezwykle smaczne i proste. Ten krem na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kokosowych słodkości, gdyż to właśnie on jest jego bazą. Całość robi się w kilka minut i pasuje do dosłownie każdego rodzaju ciast. Zaczynając od tortów, kończąc na codziennych plackach. Choć jest w pełni wege, spokojnie sprawdzi się również w tradycyjnych wypiekach.

Przepis na wegański krem do tortu pozwala przygotować wspaniały i puszysty krem wolny od nabiału. To prawdziwa gratka dla osób z alergiami, ale również tych które nie używają odzwierzęcych produktów. Całość jest prosta w przygotowaniu i zajmuje tylko kilka chwil. Choć pozbawiony nabiału jest niezwykle puszysty i gęsty. Głównym składnikiem tego kremu jest kokos. Zarówno w formie mleczka, jak i wiórek. Mleczko kokosowe, którego używa się do tego przepisu powinno mieć jak największą zawartość kokosa, co najmniej 75%. Warto też wybierać takie, które nie mają dodatku konserwantów. W tym wypadku jednak lepiej nie wybierać takiego o obniżonej zawartości tłuszczu, gdyż jego ubicie może być znacznie cięższe. W przypadku tradycyjnego mleczka konieczne jest również bardzo dobre schłodzenie go, tak by całkowicie oddzieliła się część stała płynna. Część płynna nie jest potrzebna do przepisu, można ją wykorzystać zupełnie inaczej. Gęsta część mleczka ubija się łatwiej niż śmietanka tradycyjna. Ten krem jest świetną bazą dla różnych kremów, nie tylko kokosowego. Można pominąć wiórki kokosowe i dodać do niego mus owocowy, czy kakao, by stworzyć zupełnie nowy smak. To idealny pomysł na najłatwiejszy wege krem, który jest nie tylko dobry, ale również szybki i nieskomplikowany.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegański krem do tortu, by był naprawdę pyszny, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Świetnie sprawdzi się do ciasta na co dzień, ale również wspaniale udekoruje urodzinowy tort. Jest tak delikatny i słodki, że świetnie nada się również dla dzieci, zwłaszcza tych z alergią na białka mleka krowiego.

Alergeny w wegańskim kremie do tortu

Lista alergenów dla wegańskiego kremu do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegański krem do tortu

Wartości odżywcze wegańskiego kremu do tortu

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na spory dodatek cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(950g)
Energia (kcal)
184.32
1751.00
Białko (g)
3.17
30.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(950g)
Węglowodany (g)
22.59
214.58
Węglowodany przyswajalne (g)
20.78
197.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
17.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(950g)
Tłuszcz (g)
9.76
92.72
Tłuszcze nasycone (g)
8.39
79.67
Tłuszcze nienasycone (g)
1.37
13.05
Cholesterol (mg)
9.26
88.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(950g)
Witamina A (µg (mcg))
20.63
196.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.73
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
2.40
Witamina C (mg)
1.12
10.64
Retinol (µg (mcg))
19.37
184.00
Tiamina (mg)
0.04
0.36
Ryboflawina (mg)
0.14
1.30
Niacyna (mg)
0.17
1.58
Foliany (µg (mcg))
5.89
56.00
Beta karoten (µg (mcg))
17.58
167.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(950g)
Sód (mg)
211.26
2007.00
Potas (mg)
166.00
1577.00
Wapń (mg)
87.00
826.50
Fosfor (mg)
190.16
1806.50
Magnez (mg)
21.32
202.50
Żelazo (mg)
0.48
4.56
Cynk (mg)
0.49
4.66
Miedź (mg)
0.11
1.04
Mangan (mg)
0.31
2.90
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego kremu do tortu 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego kremu do tortu

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
800 ml
2 puszki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
10.00
Za 800 ml
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Syrop z agawy
50 g
2 łyżki
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
24.50