Wegański chlebek bananowy
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (300 g)
- Olej rzepakowy - 7 łyżek (70 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 łyżki (20 g)
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 1/3 szklanki (80 ml)
- Banan - 3 sztuki (600 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
Przepis na wegański chlebek bananowy krok po kroku
Banany rozgnieć widelcem.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, ksylitol i napój roślinny.
Wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Wyłóż ciasto do blachy do pieczenia wyłożonej papierem i piecz ok. 50 min w 180 stopniach.
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Ciasto bananowe z czekoladą
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Wege ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe bez jajek
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy
Więcej informacji na temat wegańskiego chlebka bananowego
Wegański chlebek bananowy to świetna propozycja dla wszystkich osób przestrzegających diet wegańskich, ograniczających produkty odzwierzęce lub po prostu szukających urozmaicenia i nowych, ciekawych alternatyw posiłków. Można go przygotować z najczęściej wykorzystywaną do pieczenia mąką pszenną lub owsianą otrzymując w ten sposób chlebek bananowy wegański bezglutenowy, odpowiedni nie tylko dla wegan, ale także osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Poznaj przepis na najprostszych fit chlebek bananowy wege bez jajek i bez mleka. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, do tego bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Nie psuje się i nie czerstwieje zbyt szybko, dzięki czemu można cieszyć się nim i wykorzystywać przez kilka kolejnych dni. Ciasto to sprawdzi się na pierwsze lub drugie śniadanie, jako deser, podwieczorek, coś słodkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty, a także jako lekką kolację. Możliwości jego wykorzystania jest naprawdę dużo.
Jak zrobić wegański chlebek bananowy? Do jego przygotowania niezbędne są oczywiście banany (najlepiej dojrzałe z lekko brązową skórką ), mąka, ksylitol lub erytrytol, proszek do pieczenia, olej roślinny oraz mleko roślinne na przykład owsiane, sojowe, migdałowe. Tak naprawdę można pominąć dodatek słodzika, ponieważ naturalna słodycz dojrzałych bananów często okazuje się w pełni wystarczająca. Aby przygotować chlebek bananowy wege wystarczy rozgnieść banany widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami, przełożyć do formy do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. To wszystko co musisz zrobić aby cieszyć się smakiem tego pysznego i zdrowego chlebka bananowego w wersji wegańskiej. Podczas przygotowania do ciasta możesz dodać cynamon, posiekane orzechy, mak niebieski, siemię lnianie lub migdały , aby podkręcić smak chlebka.
Chlebek bananowy wegański idealnie smakuje ze świeżymi owocami lub naturalnym, niesłodzonym dżemem. Możesz podawać go także z masłem orzechowym naturalnym, pamiętaj jednak że jest to bardzo kaloryczny dodatek, więc uważaj, aby nie dodać go zbyt dużo.
Alergeny w wegańskim chlebku bananowym
Lista alergenów dla wegańskiego chlebka bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Napój sojowy (mleko sojowe)
Wartości odżywcze wegańskiego chlebka bananowego
Ciasto jest odpowiednie dla wegan i wegetarian. Osoby z celiakia lub nietolerancją glutenu powinny zamienić mąkę pszenną na owsianą bezglutenową. Najlepiej wybrać napój roślinny wzbogacony w wapń.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.