Wegański chlebek bananowy

Opublikowano: 17.05.2021 r., 14:28 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chlebek bananowy i kawa
Wegański chlebek bananowy
Wegański chlebek bananowy to idealne ciasto dla wszystkich wegan i osób szukających urozmaicenia i nowych, ciekawych alternatyw posiłków na słodko i z owocami.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
413 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (300 g)
  • Olej rzepakowy - 7 łyżek (70 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 łyżki (20 g)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) - 1/3 szklanki (80 ml)
  • Banan - 3 sztuki (600 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka keksowa

Przepis na wegański chlebek bananowy krok po kroku

Banany rozgnieć widelcem.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, ksylitol i napój roślinny.

Wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Wyłóż ciasto do blachy do pieczenia wyłożonej papierem i piecz ok. 50 min w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na wegański chlebek bananowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego chlebka bananowego

Wegański chlebek bananowy to świetna propozycja dla wszystkich osób przestrzegających diet wegańskich, ograniczających produkty odzwierzęce lub po prostu szukających urozmaicenia i nowych, ciekawych alternatyw posiłków. Można go przygotować z najczęściej wykorzystywaną do pieczenia mąką pszenną lub owsianą otrzymując w ten sposób chlebek bananowy wegański bezglutenowy, odpowiedni nie tylko dla wegan, ale także osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Poznaj przepis na najprostszych fit chlebek bananowy wege bez jajek i bez mleka. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, do tego bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Nie psuje się i nie czerstwieje zbyt szybko, dzięki czemu można cieszyć się nim i wykorzystywać przez kilka kolejnych dni. Ciasto to sprawdzi się na pierwsze lub drugie śniadanie, jako deser, podwieczorek, coś słodkiego do popołudniowej kawy, czy herbaty, a także jako lekką kolację. Możliwości jego wykorzystania jest naprawdę dużo.

Jak zrobić wegański chlebek bananowy? Do jego przygotowania niezbędne są oczywiście banany (najlepiej dojrzałe z lekko brązową skórką ), mąka, ksylitol lub erytrytol, proszek do pieczenia, olej roślinny oraz mleko roślinne na przykład owsiane, sojowe, migdałowe. Tak naprawdę można pominąć dodatek słodzika, ponieważ naturalna słodycz dojrzałych bananów często okazuje się w pełni wystarczająca. Aby przygotować chlebek bananowy wege wystarczy rozgnieść banany widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami, przełożyć do formy do pieczenia i piec ok. 30-40 min w 180 stopniach. To wszystko co musisz zrobić aby cieszyć się smakiem tego pysznego i zdrowego chlebka bananowego w wersji wegańskiej. Podczas przygotowania do ciasta możesz dodać cynamon, posiekane orzechy, mak niebieski, siemię lnianie lub migdały , aby podkręcić smak chlebka.

Chlebek bananowy wegański idealnie smakuje ze świeżymi owocami lub naturalnym, niesłodzonym dżemem. Możesz podawać go także z masłem orzechowym naturalnym, pamiętaj jednak że jest to bardzo kaloryczny dodatek, więc uważaj, aby nie dodać go zbyt dużo.

Alergeny w wegańskim chlebku bananowym

Lista alergenów dla wegańskiego chlebka bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Wartości odżywcze wegańskiego chlebka bananowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jest odpowiednie dla wegan i wegetarian. Osoby z celiakia lub nietolerancją glutenu powinny zamienić mąkę pszenną na owsianą bezglutenową. Najlepiej wybrać napój roślinny wzbogacony w wapń.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
217.40
413.06
Białko (g)
4.79
9.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
35.50
67.45
Węglowodany przyswajalne (g)
34.04
64.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.46
2.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
7.25
13.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
2.04
Tłuszcze nienasycone (g)
6.17
11.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.31
8.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.86
3.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
4.00
7.60
Wapń (mg)
48.17
91.52
Żelazo (mg)
2.09
3.97
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego chlebka bananowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego chlebka bananowego

Koszt składników
45.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
70 ml
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
80 ml
1/3 szklanki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 80 ml
Banan
600 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
4.00
Za 600 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
45.60