Wegański boczek

Opublikowano: 17.11.2021 r., 9:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegański boczek na talerzu
Wegański boczek
Wegański boczek to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Ten ma znacznie więcej białka i mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. W dodatku smakuje pysznie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Marynowanie 20 min
117 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem - 1 opakowanie (180 g)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (40 ml)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na wegański boczek krok po kroku

Tofu pokrój na cienkie plastry.

W misce zmieszaj olej, koncentrat, sos sojowy, sól, pieprz, czosnek i paprykę wędzoną.

Do powstałej marynaty włóż plastry tofu.

Całość marynuj przez 15 - 20 minut.

Blachę piekarnika przykryj papierem do pieczenia i poukładaj na niej plastry tofu.

Całość piecz przez około 20 minut, do czasu aż plasterki będą suche i chrupiące.

Jak oceniasz przepis na wegański boczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wegańskiego boczku

Wegański boczek jest świetną alternatywą dla osób na diecie roślinnej, którzy eliminują klasyczną wersję tego produktu. Choć można zakupić wege boczek w sklepach, to jednak jego dostępność nie jest duża. Dodatkowo, wiele osób może nie być zachwyconych również ceną takiego wyrobu. Na szczęście domowy wegański boczek jest tani i łatwy do przygotowania.

Przepis na wegański boczek pozwala na stworzenie fantastycznego dodatku, który nie tylko jest smaczny, ale również zdrowszy niż klasyczna wersja. To dlatego, że zawiera sporo białka, natomiast jest wolny od nasyconych kwasów tłuszczów, które w nadmiernych ilościach mają niekorzystny wpływ na układ krwionośny i mogą prowadzić do jego chorób. Dodatkowo, wyrób ten jest bogaty w białko, które podnosi jego sytość. Tofu to produkt, który jeszcze do niedawna ciężko było znaleźć w polskich sklepach. Na szczęście wraz ze wzrostem popularności diet roślinnych, można go kupić w każdym większym sklepie. Naturalna wersja tofu jest niezwykle chłonna, więc wspaniale przyjmuje wszystkie przyprawy. Zamarynowane staje się niezwykle aromatyczne. Więc idealnie sprawdzi się jako wege boczek. Choć marynata, która została dla niego stworzona jest jedną z najsmaczniejszych, to można oczywiście dowolnie ją zmieniać i wzbogacać o zioła czy przyprawy, które się preferuje. Jeśli przepada się za ostrymi daniami można dosypać do niej odrobinę chili. Tofu dokładnie upieczone w piekarniku staje się bardzo chrupiące i świetnie imituje bekon.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegański boczek w łatwy, ale również domowy sposób, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. jednak warto pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu marynaty, dzięki której tofu przejdzie przyprawami i będzie smaczniejsze. Tak przygotowany boczek sprawdzi się nie tylko jako wędlina do kanapek, ale również jako smaczny dodatek do pizzy, zapiekanek czy makaronu. Całość robi się z tofu, które nie jest drogie, więc cenowo całość wyda lepiej niż kupne gotowe produkty. Ten bezmięsny wyrób to dobra baza, by stworzyć pyszny wegański posiłek. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować wege boczek w swoim domu w ekspresowym czasie. To idealny pomysł na roślinną wędlinę idealną.

Alergeny w wegańskim boczku

Lista alergenów dla wegańskiego boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze wegańskiego boczku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowszy zamiennika dla tradycyjnego boczku, gdyż nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze działają niekorzystnie na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
156.33
117.25
Białko (g)
6.65
4.99
Fenyloalanina (mg)
0.28
0.21
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
4.93
3.70
Węglowodany przyswajalne (g)
3.96
2.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
13.02
9.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
1.04
Tłuszcze nienasycone (g)
11.64
8.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.26
5.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.38
3.29
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.71
2.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.93
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.87
9.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
746.43
559.83
Potas (mg)
298.93
224.20
Wapń (mg)
220.40
165.30
Fosfor (mg)
94.17
70.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.87
26.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.91
2.93
Cynk (mg)
0.70
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego boczku 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego boczku

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 opakowanie
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Sos sojowy
40 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
21.50