Wegańska tarta cytrynowa
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (300 g)
- Olej kokosowy (150 ml)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Cytryna - 8 średnich sztuk (1000 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
- Mleczko kokosowe (300 ml)
Przepis na wegańska tarta cytrynowa krok po kroku
W misce umieść mąkę pszenną, cukier (150 g), olej kokosowy i proszek do pieczenia.
Zagnieć gładkie ciasto i owiń folia spożywczą.
Schłodź w zamrażarce przez 40 minut.
Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę.
Wyciśnij sok z cytryn do garnka.
Do garnka dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier (150 g).
Gotuj przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.
Mleko kokosowe ubij mikserem, dodaj do niego masę cytrynową i zmiksuj.
Ciasto wyjmij z lodówki.
Rozwałkuj i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Wystudź spód ciasta i wyłóż do niego krem.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Więcej informacji na temat wegańskiej tarty cytrynowej
Wegańska tarta cytrynowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta bez mleka i jajek jest idealna dla osób mających alergię na białko mleka krowiego oraz białko jajka. Tarta cytrynowa łączy w sobie lekko kwaśny środek i słodkie kruche ciasto. Przepis na wegańską tarte cytrynową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, olej kokosowy, proszek do pieczenia, cytryny, mąka ziemniaczana, mleko kokosowe.
Jak zrobić wegańską tarte cytrynową? W misce umieść mąkę pszenną, cukier, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i owiń folia spożywczą. Schłodź w zamrażarce przez 40 minut. Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę. Wyciśnij sok do garnka. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Gotuj przez 5 minut, aż masa zgęstnieje. Mleko kokosowe ubij mikserem, dodaj do niego masę cytrynową i zmiksuj. Ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Wystudź spód ciasta i wyłóż do niego krem. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu, im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.
Podsumowując pyszna tarta bez mleka i bez jajek jest idealna na deser. Prosty przepis przygotujesz bez większego problemu. Tarta jest dobra do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można ją przechowywać przez 2-3 dni. Ciasta idealnie sprawdzi się także podczas przyjęcia urodzinowego dla dzieci. Tarte można przygotować także z dodatkiem liści mięty, będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.
Alergeny w wegańskiej tarcie cytrynowej
Lista alergenów dla wegańskiej tarty cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze wegańskiej tarty cytrynowej
Wegańska tarta cytrynowa to domowy wypiek zawierający sporą ilość tłuszczu nasyconego. Tarta zawiera dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.