Wegańska lasagne

Opublikowano: 29.10.2021 r., 9:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańska lasagne z sosem pomidorowym
Wegańska lasagne
Wegańska lasagne to doskonała propozycja na warzywny obiad bez dodatku mięsa i nabiału. Wegańska lasagne jest zdrowa i smaczna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
535 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron do lasagne (300 g)
  • Szpinak mrożony (400 g)
  • Soczewica czerwona (200 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, oregano, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na wegańska lasagne krok po kroku

Na początek ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości.

Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, dopraw solą i pieprzem i podduś przez 5 minut.

Pomidory z puszki umieść w garnuszku, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, papryką słodką oraz kuminem rzymskim i duś na wolnym ogniu przez 15 minutnco jakiś czas mieszając.

Do pomidorów dodaj soczewicę i wymieszaj.

W blaszce ceramicznej wykładaj na spód makaron do lasagne na niego pomidory z soczewicą, następnie makaron, na wierzch szpinak, kolejno znowu makaron a na jego wierzch warstwę sosu pomidorowego z soczewicą.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.

Gotową lasagne podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na wegańska lasagne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat wegańskiej lasagne

Wegańska lasagne to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szpinakowa lasagne jest bardzo aromatyczna mimo iż przygotowana jest bez mięsa. Przepis na wegańską lasagne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia lasagne potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: szpinak mrożony, makaron do lasagne, cebula, soczewica, czosnek, pomidory w puszcze, bazylia, oregano, papryka słodka, kumin rzymski, sól, pieprz oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić wegańską lasagne? Na początek ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, dopraw solą i pieprzem i podduś przez 5 minut. Pomidory z puszki umieść w garnuszku, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, papryką słodką oraz kuminem rzymskim i duś na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez 15 minut. Do pomidorów dodaj soczewicę i wymieszaj. W blaszce ceramicznej wykładaj na spód makaron do lasagne na niego pomidory z soczewicą, następnie makaron, na wierzch szpinak, kolejno znowu makaron a na jego wierzch warstwę sosu pomidorowego z soczewicą. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Zawiera ona białko roślinne, niebędące białkiem pełnowartościowym. Aby się takie stało wystarczy dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych . Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.

Podsumowując sprawdzony przepis na lasagne z soczewicą to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny a także podczas spotkań z przyjaciółmi. Lasagne bez mięsa jest dobrym posiłkiem zastępującym owe mięso w diecie. Danie bez mięsne powinny w naszej diecie występować przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Alergeny w wegańskiej lasagne

Lista alergenów dla wegańskiej lasagne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron do lasagne

Wartości odżywcze wegańskiej lasagne

na 100g gotowej potrawy

Wegańska lasagne to dobry posiłek bez mięsa. Zawiera białko roślinne, które powinno pojawiać się w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Dodatkowa lasagne ma bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
133.85
535.41
Białko (g)
5.82
23.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
21.89
87.55
Węglowodany przyswajalne (g)
17.80
71.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.09
16.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.28
13.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.60
2.39
Tłuszcze nienasycone (g)
2.68
10.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.71
6.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
3.87
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron do lasagne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.90
7.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.68
258.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
89.90
359.61
Potas (mg)
321.95
1287.80
Wapń (mg)
50.44
201.76
Fosfor (mg)
96.98
387.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
44.88
179.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.12
8.46
Cynk (mg)
0.94
3.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.29
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiej lasagne 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiej lasagne

Koszt składników
30.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron do lasagne
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Szpinak mrożony
400 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
30.10