Wegańska lasagne
- Makaron do lasagne (300 g)
- Szpinak mrożony (400 g)
- Soczewica czerwona (200 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na wegańska lasagne krok po kroku
Na początek ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości.
Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, dopraw solą i pieprzem i podduś przez 5 minut.
Pomidory z puszki umieść w garnuszku, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, papryką słodką oraz kuminem rzymskim i duś na wolnym ogniu przez 15 minutnco jakiś czas mieszając.
Do pomidorów dodaj soczewicę i wymieszaj.
W blaszce ceramicznej wykładaj na spód makaron do lasagne na niego pomidory z soczewicą, następnie makaron, na wierzch szpinak, kolejno znowu makaron a na jego wierzch warstwę sosu pomidorowego z soczewicą.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
Gotową lasagne podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Lasagne
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Lasagne wegetariańska
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Lasagne z cukinią
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne z bakłażanem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
-
Lasagne
Więcej informacji na temat wegańskiej lasagne
Wegańska lasagne to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Szpinakowa lasagne jest bardzo aromatyczna mimo iż przygotowana jest bez mięsa. Przepis na wegańską lasagne jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia lasagne potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: szpinak mrożony, makaron do lasagne, cebula, soczewica, czosnek, pomidory w puszcze, bazylia, oregano, papryka słodka, kumin rzymski, sól, pieprz oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić wegańską lasagne? Na początek ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, dopraw solą i pieprzem i podduś przez 5 minut. Pomidory z puszki umieść w garnuszku, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, papryką słodką oraz kuminem rzymskim i duś na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez 15 minut. Do pomidorów dodaj soczewicę i wymieszaj. W blaszce ceramicznej wykładaj na spód makaron do lasagne na niego pomidory z soczewicą, następnie makaron, na wierzch szpinak, kolejno znowu makaron a na jego wierzch warstwę sosu pomidorowego z soczewicą. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Zawiera ona białko roślinne, niebędące białkiem pełnowartościowym. Aby się takie stało wystarczy dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych . Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.
Podsumowując sprawdzony przepis na lasagne z soczewicą to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny a także podczas spotkań z przyjaciółmi. Lasagne bez mięsa jest dobrym posiłkiem zastępującym owe mięso w diecie. Danie bez mięsne powinny w naszej diecie występować przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Alergeny w wegańskiej lasagne
Lista alergenów dla wegańskiej lasagne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron do lasagne
Wartości odżywcze wegańskiej lasagne
Wegańska lasagne to dobry posiłek bez mięsa. Zawiera białko roślinne, które powinno pojawiać się w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Dodatkowa lasagne ma bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.