Wegańska carbonara
Opublikowano: 29.10.2021 r.
Makaron spaghetti, mleczko kokosowe i tofu wzbogacane wapniem – to kluczowe elementy naszej wegańskiej carbonary. W tym przepisie tradycyjny boczek zastępujemy chrupiącym tofu, a kremowy sos powstaje dzięki połączeniu mleczka kokosowego i płatków drożdżowych. Wyjątkowy smak dopełnia świeża natka pietruszki. Idealne dla tych, którzy szukają roślinnej alternatywy dla klasycznego włoskiego dania.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron spaghetti - 400 g
- Pietruszka - 300 g (2 małe sztuki)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Mleczko kokosowe - 400 ml
- Płatki drożdżowe nieaktywne - 40 g
- Tofu wzbogacane wapniem - 400 g (2 kostki)
- Olej rzepakowy - 80 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce.
- Czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno.
- Rozgrzej olej rzepakowy i usmaż czosnek wraz z pietruszką.
- Tofu pokrój w kostkę i dodaj na patelnię, smaż przez 4-5 minut.
- Mleko kokosowe wymieszaj z płatkami drożdżowymi i wlej na patelnię, dopraw solą i pieprzem, gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i makaron, gotuj ok 9 minut.
- Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj.
- Makaron podawaj bezpośrednio po przygotowaniu w głębokich talerzach.
Komentarz dietetyka
Wegańska carbonara to danie dobre dla osób na diecie wegańskiej oraz osób z nietolerancją laktozy. Danie jest głównie źródłem węglowodanów oraz tłuszczów roślinnych. Zawiera także niewielką ilość białka roślinnego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny