Wędliny z szynkowara

Opublikowano: 18.06.2023 r., 20:10 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe wędliny przygotowane w szynkowarze
Wędliny z szynkowara
Nie ma nic lepszego niż przygotowanie wędlin samodzielnie w domu. Jeśli brakuje Ci przepisów lub nie wiesz, jak to zrobić koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na wędlinę z szynkowara.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 180 min
183 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Żelatyna - 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
szynkowar, lodówka

Przepis na wędliny z szynkowara krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i oczyść.

Natnij mięso tak aby była możliwość włożenia ząbków czosnku.

Mięso obtocz w przyprawach, a na koniec posyp ją żelatyną.

Szynkę możesz odłożyć do lodówki, jeśli masz na to czas, chętnie przełóż ją do szynkowara.

To niego wodę i nastaw na 80 st. C, takich warunkach szynka powinna spędzić około 3 h.

Jak oceniasz przepis na wędliny z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat wędlin z szynkowara

Wędliny z szynkowara to dobry, domowy dodatek do pieczywa, który jesteś w stanie przygotować w swoim domu.

Mój dzisiejszy prosty przepis powstaje zaledwie z kilku składników, które bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. Musisz zaopatrzyć się w piersi z kurczaka, nieco bardzo tłuste mięso, czyli nogę z indyka/kurczaka lub udka, dodatkowo porcja dowolnych warzyw i kilka jajek.

Zatem, jak zrobić wędliny z szynkowara w domu?

Mięso dokładnie umyj i oczyść. Natnij mięso tak aby była możliwość włożenia ząbków czosnku. Mięso obtocz w przyprawach, a na koniec posyp ją żelatyną. Szynkę możesz odłożyć do lodówki, jeśli masz na to czas, chętnie przełóż ją do szynkowara. To niego wodę i nastaw na 80°, takich warunkach szynka powinna spędzić około 3 h.

Sam widzisz, jak szybko możesz przygotować domowe wędliny w swoim domu, dlatego koniecznie cię do tego zachęcam, ponieważ jest to szybki i prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Mój przepis na wędlinę ze szynkowara idealnie sprawdzi się na śniadanie jako dodatek do chleba, ale też na kolację czy na święta. Dlatego warto zapamiętać mój sprawdzony przepis.

Mój pyszny w smaku, szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na szynkę powstaje tak naprawdę z dwóch głównych składników. Ja postawiłam na karkówkę, z której wychodzi idealna szynka, ale śmiało możesz wymienić rodzaj mięsa na dowolny. Idealnie sprawdzi się tutaj też drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Niekiedy do przygotowania wędlin z szynkowara potrzebny będzie dodatek jajek, ale nie martw się, ponieważ, jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Szynka będzie idealna na kanapki, które przez jej dodatek staną się pyszne, wykorzystaj je na kolację lub na śniadanie.

Alergeny w wędlinach z szynkowara

Lista alergenów dla wędlin z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wędliny z szynkowara

Wartości odżywcze wędlin z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób przygotujesz dowolny rodzaj mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
183.18
183.18
Białko (g)
26.24
26.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.32
0.32
Węglowodany przyswajalne (g)
0.30
0.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.81
7.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.07
3.07
Tłuszcze nienasycone (g)
4.74
4.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.43
3.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
1.31
Cholesterol (mg)
66.67
66.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.98
0.98
Witamina B6 (mg)
0.38
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.92
0.92
Witamina C (mg)
0.31
0.31
Witamina D (µg (mcg))
0.98
0.98
Witamina E (mg)
0.28
0.28
Retinol (µg (mcg))
0.98
0.98
Tiamina (mg)
0.59
0.59
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Niacyna (mg)
5.08
5.08
Foliany (µg (mcg))
4.25
4.25
Beta karoten (µg (mcg))
0.05
0.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
66.79
66.79
Potas (mg)
334.48
334.48
Wapń (mg)
16.04
16.04
Fosfor (mg)
245.02
245.02
Magnez (mg)
20.07
20.07
Żelazo (mg)
1.03
1.03
Cynk (mg)
3.09
3.09
Miedź (mg)
0.14
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny wędlin z szynkowara 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wędlin z szynkowara

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Żelatyna
10 g
2 łyżeczki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
29.50