Przepis na wątróbkę z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Wątróbkę umyj oraz oczyść ze wszystkich błonek.

Wątróbkę przełóż do naczynia do pieczenia.

Cebulę pokrój w półplasterki i dodaj do wątróbki.

Całość posyp szczyptą majeranku oraz pieprzu (nie sól).

Naczynie przykryj pokrywką lub zamknij folią aluminiową.

Piecz w temperaturze 150 stopni przez 20 minut.

Po tym czasie dodaj pokrojone w ósemki jabłka z usuniętymi gniazdami nasiennymi.

Piecz 10 minut pod przykryciem w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu dodaj sporą szczyptę soli do smaku.

Wątróbka z piekarnika podana w naczyniu żeliwnym z łyżką drewnianą, na lnianej szmatce, na drewnianym stole.
Wątróbka z piekarnika
Koszt przygotowania dania
8.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
214 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
37

Wątróbka z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wątróbce z piekarnika

Wątróbka z piekarnika to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. Swoją popularność zawdzięczała przede wszystkim niskiej cenie, tak jak pozostałe podroby. Wątróbka drobiowa zwiera najwięcej związków odżywczych ze wszystkich wątróbek. Jej smak jest również najbardziej łagodny ze wszystkich. Wątróbka z kurczaka jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dzięki temu jest bardzo pomocna w leczeniu anemii. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A w postaci retinolu, zawiera również alfa i beta-karoten, dzięki czemu wzmacnia wzrok, zapobiega „kurzej ślepocie”, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina A wzmacnia odporność i bierze udział w prawidłowym wzroście komórek. Wysoka zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają we właściwej reakcji na stres i poprawiają kondycję psychiczną. W wątróbce zawarte są również witaminy D, E i K. Wszystkie te witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, włącznie z witaminą A. Witamina D jest niezbędna w leczeniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu depresji, jest niezbędna w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga wzmacniać odporność oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się i dba o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina K ma działanie przeciwzakrzepowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Wątróbkę z dużym umiarem powinny spożywać kobiety z ciąży ze względu na wysoką zawartość witaminy A, ponieważ jest toksyczna dla rozwijającego się płodu.

Przepis na wątróbkę drobiową z piekarnika z jabłkiem i cebulą jest łatwy w wykonaniu. Dietetyczna wątróbka pieczona w piekarniku będzie świetnym obiadem, który warto przygotować chociaż raz na jakiś czas. Jak zrobić wątróbkę z piekarnika oraz ile piec dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Zapiekana wątróbka z jabłkiem i cebulą może przekonać do siebie osoby nielubiące tej potrawy, a na pewno zasmakuje osobom, które ją lubią.

Wartości odżywcze wątróbki z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kalorie)
84.06 kcal
214.35 kcal
Białko
8.59 g
21.90 g

Węglowodany w wątróbce z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany
6.46 g
16.46 g
Węglowodany przyswajalne
5.37 g
13.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.09 g
2.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz
2.43 g
6.21 g
Tłuszcze nasycone
1.17 g
2.99 g
Tłuszcze nienasycone
1.26 g
3.21 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.09 g
Cholesterol
169.12 mg
431.25 mg

Witaminy w przepisie na wątróbkę z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A
1618.59 µg (mcg)
4127.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.46 mg
1.16 mg
Witamina B12
8.14 µg (mcg)
20.75 µg (mcg)
Witamina E
0.40 mg
1.03 mg
Retinol
1612.75 µg (mcg)
4112.50 µg (mcg)
Tiamina
0.17 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.89 mg
2.26 mg
Niacyna
4.82 mg
12.29 mg
Foliany
292.90 µg (mcg)
746.90 µg (mcg)
Beta karoten
35.49 µg (mcg)
90.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód
36.22 mg
92.35 mg
Potas
172.75 mg
440.50 mg
Wapń
6.39 mg
16.30 mg
Fosfor
154.41 mg
393.75 mg
Magnez
12.84 mg
32.75 mg
Żelazo
4.49 mg
11.45 mg
Cynk
1.35 mg
3.45 mg
Miedź
0.26 mg
0.66 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z piekarnika 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce z piekarnika

Lista alergenów dla wątróbki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wątróbkę z piekarnika

Cena przygotowania wątróbki z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Jabłko
320 g
2 jabłka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.89
Za 320 g
Cebula
200 g
2 duże
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na wątróbkę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób