Wątróbka z piekarnika
- Wątróbka drobiowa (500 g)
- Jabłko 2 jabłka (320 g)
- Cebula 2 duże (200 g)
Przepis na wątróbkę z piekarnika krok po kroku
Wątróbkę umyj oraz oczyść ze wszystkich błonek.
Wątróbkę przełóż do naczynia do pieczenia.
Cebulę pokrój w półplasterki i dodaj do wątróbki.
Całość posyp szczyptą majeranku oraz pieprzu (nie sól).
Na wierzchu ułóż jabłko pokrojone w ósemki.
Naczynie przykryj pokrywką lub zamknij folią aluminiową.
Piecz w temperaturze 250 st C z termoobiegiem przez 40 minut i kolejne 10 minut w 220 st C góra-dół bez termoobiegu.
Po upieczeniu dodaj sporą szczyptę soli do smaku.
-
Wątróbka drobiowa
-
Pasztet strasburski
-
Wątróbka z cebulą
-
Wątróbka z cebulką
-
Wątróbka z jabłkami
-
Wątróbka wieprzowa
-
Wątróbka drobiowa z cebulą
-
Wątróbka z indyka
-
Pasztet z wątróbek
-
Pasztet z wątróbki
-
Pasztet drobiowo-wieprzowy
-
Wątróbka z kurczaka
-
Wątróbka wieprzowa z cebulą
-
Wątróbka drobiowa w sosie
-
Wątrobianka
-
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
-
Wątróbka smażona
-
Pate z wątróbki
-
Wątróbka
Więcej informacji na temat wątróbki z piekarnika
Wątróbka z piekarnika to danie, które się albo kocha, albo nienawidzi. Popularne danie w czasach PRL-u, często również podawane w przedszkolach. Swoją popularność zawdzięczała przede wszystkim niskiej cenie, tak jak pozostałe podroby. Wątróbka drobiowa zwiera najwięcej związków odżywczych ze wszystkich wątróbek. Jej smak jest również najbardziej łagodny ze wszystkich. Wątróbka z kurczaka jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego, dzięki temu jest bardzo pomocna w leczeniu anemii. Wątróbka zawiera bardzo dużo witaminy A w postaci retinolu, zawiera również alfa i beta-karoten, dzięki czemu wzmacnia wzrok, zapobiega „kurzej ślepocie”, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Witamina A wzmacnia odporność i bierze udział w prawidłowym wzroście komórek. Wysoka zawartość witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pomagają we właściwej reakcji na stres i poprawiają kondycję psychiczną. W wątróbce zawarte są również witaminy D, E i K. Wszystkie te witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, włącznie z witaminą A. Witamina D jest niezbędna w leczeniu infekcji, wzmacnia odporność, pomaga w leczeniu depresji, jest niezbędna w przebiegu chorób autoimmunologicznych. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga wzmacniać odporność oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, opóźnia procesy starzenia się i dba o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. Witamina K ma działanie przeciwzakrzepowe oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Wątróbkę z dużym umiarem powinny spożywać kobiety z ciąży ze względu na wysoką zawartość witaminy A, ponieważ jest toksyczna dla rozwijającego się płodu.
Przepis na wątróbkę drobiową z piekarnika z jabłkiem i cebulą jest łatwy w wykonaniu. Dietetyczna wątróbka pieczona w piekarniku będzie świetnym obiadem, który warto przygotować chociaż raz na jakiś czas. Jak zrobić wątróbkę z piekarnika oraz ile piec dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.
Zapiekana wątróbka z jabłkiem i cebulą może przekonać do siebie osoby nielubiące tej potrawy, a na pewno zasmakuje osobom, które ją lubią.
Alergeny w wątróbce z piekarnika
Lista alergenów dla wątróbki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wątróbkę z piekarnika
Wartości odżywcze wątróbki z piekarnika
Wątróbka to bardzo zdrowe danie. Polecane szczególnie w trakcie anemii.
Energia i białka
(255g)
Węglowodany
(255g)
Tłuszcze
(255g)
Witaminy
(255g)
Składniki mineralne
(255g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.