Przepis na wątróbkę z kaczki krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, patelnia

Cebulę pokrój w kostkę.

Na dużej patelni z łyżką oliwy podsmaż cebulę i zdejmij ją na miseczkę.

Jabłko obierz i pokrój w dużą kostkę.

Na patelnie po cebuli dodaj jabłko z łyżką soku z cytryny i podsmaż (możesz dodać około 4-5 łyżek wody, aby nie przypalić jabłka), aż jabłko zacznie się rozpadać.

Palenie zdejmij z ognia, dodaj cebulę, wymieszaj i przykryj, aby nie wystygło.

Na drugiej patelni z łyżką oliwy usmaż wątróbkę. Smaż około 3-4 minuty. Najlepiej po około 3 minutach przekroić największą wątróbkę, żeby sprawdzić czy już jest gotowa.

Usmażoną wątróbkę wymieszaj z jabłkami i cebulą.

Podawaj z solą i pieprzem, aby każdy mógł doprawić wątróbkę według uznania.

Wątróbka z kaczki w białym, głębokim talerzu. Talerz stoi na brązowo-beżowej ściereczce kuchennej. Danie udekorowane jest listkami bazylii
Wątróbka z kaczki
Koszt przygotowania dania
4.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
182 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Wątróbka z kaczki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wątróbce z kaczki

Wątróbka z kaczki to świetny pomysł na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Wątróbka wychodzi delikatna, ale tylko jeżeli wiesz jak zrobić wątróbkę z kaczki. Przed gotowaniem możesz umieścić wątróbkę w mleku na godzinkę lub dwie, ale moim zdaniem nie zmienia to wątróbki na tyle, żeby warto było poświęcać na to czas. Jeżeli masz czas i ochotę to możesz wytestować ten sposób, ale ja, w przepisie, pominęłam ten krok.

W tym przepisie będzie to wątróbka z kaczki z jabłkami, które należy obrać i pokroić w kostkę, ale taką dosyć sporą, żeby potem były widoczne kawałki jabłka, a nie dżem jabłkowy. Cebulę pokroimy natomiast w piórka, bo ona nie rozpadnie się podczas smażenia. Wątróbka z kaczki z cebulą to idealne połączenie, więc też nie może jej zabraknąć w tym daniu.

Przygotowania zaczynamy od podsmażenia na oliwie z oliwek (możesz użyć zamiast oliwy smalcu, ale zdrowszą wersją będzie oliwa) pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni i wkładamy na nią pokrojone jabłka. Patelnia powinna być spora, aby wszystkie składniki się zmieściły. Jeżeli takiej nie masz, to możesz użyć garnka, w którym udusisz jabłko z sokiem z cytryny. Do podduszonego jabłka dodajemy cebulkę i zostawiamy pod przykryciem, aby nie wystygły.

Na drugiej patelni z oliwą smażymy wątróbkę. Największą trudnością tego przepisu jest właśnie smażona wątróbka z kaczki. Jeżeli będziesz smażyć ją zbyt długo, będzie twarda i gumowata, a jak za krótko to będzie surowa. Średnio wątróbkę smaży się około 3-4 minuty. Najlepiej po około 2,5 - 3 minutach przeciąć największą wątróbkę, w najgrubszym miejscu, żeby zobaczyć czy jest już gotowa. Teraz mieszamy wątróbkę z jabłkami i podajemy. Najlepiej doprawić solą i pieprzem już bezpośrednio na talerzu.

Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie, to możesz wątróbkę ugotować na parze lub odrobinie wody, zamiast usmażyć. Oczywiście gotowana nie będzie taka smaczna jak smażona, dlatego w przepisie opisałam jak zrobić tę najsmaczniejszą wersję wątróbki z kaczki, czyli smażoną.

Wartości odżywcze wątróbki z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(163g)
Energia (kalorie)
111.86 kcal
182.33 kcal
Białko
7.16 g
11.67 g
Fenyloalanina
0.33 mg
0.55 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w wątróbce z kaczki

Na 100g
Na porcję
(163g)
Węglowodany
6.95 g
11.32 g
Węglowodany przyswajalne
5.76 g
9.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.18 g
1.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(163g)
Tłuszcz
6.06 g
9.89 g
Tłuszcze nasycone
1.65 g
2.69 g
Tłuszcze nienasycone
4.41 g
7.20 g
Tłuszcze trans
0.03 g
0.05 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
139.39 mg
227.21 mg

Witaminy w przepisie na wątróbkę z kaczki

Na 100g
Na porcję
(163g)
Witamina A
1334.36 µg (mcg)
2175.01 µg (mcg)
Witamina B6
0.39 mg
0.63 mg
Witamina B12
6.71 µg (mcg)
10.93 µg (mcg)
Witamina E
0.93 mg
1.52 mg
Retinol
1329.29 µg (mcg)
2166.75 µg (mcg)
Tiamina
0.14 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.74 mg
1.20 mg
Niacyna
3.99 mg
6.50 mg
Foliany
242.64 µg (mcg)
395.50 µg (mcg)
Beta karoten
31.42 µg (mcg)
51.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę z kaczki

Na 100g
Na porcję
(163g)
Sód
30.30 mg
49.39 mg
Potas
158.28 mg
258.00 mg
Wapń
6.98 mg
11.38 mg
Fosfor
129.59 mg
211.22 mg
Magnez
11.52 mg
18.77 mg
Żelazo
3.74 mg
6.10 mg
Cynk
1.13 mg
1.84 mg
Miedź
0.22 mg
0.35 mg
Mangan
0.12 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z kaczki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce z kaczki

Lista alergenów dla wątróbki z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wątróbkę z kaczki

Cena przygotowania wątróbki z kaczki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
200 g
Najlepiej z kaczki
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Jabłko
170 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 170 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na wątróbkę z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób