Przepis na wątróbkę z kaczki krok po kroku

Składniki
  • Wątróbka drobiowa 200 g Najlepiej z kaczki
  • Jabłko 170 g 1 średnia sztuka
  • Cebula 105 g 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
Przyprawy
sok z cytryny
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, patelnia

Cebulę pokrój w kostkę.

Na dużej patelni z łyżką oliwy podsmaż cebulę i zdejmij ją na miseczkę.

Jabłko obierz i pokrój w dużą kostkę.

Na patelnie po cebuli dodaj jabłko z łyżką soku z cytryny i podsmaż (możesz dodać około 4-5 łyżek wody, aby nie przypalić jabłka), aż jabłko zacznie się rozpadać.

Palenie zdejmij z ognia, dodaj cebulę, wymieszaj i przykryj, aby nie wystygło.

Na drugiej patelni z łyżką oliwy usmaż wątróbkę. Smaż około 3-4 minuty. Najlepiej po około 3 minutach przekroić największą wątróbkę, żeby sprawdzić czy już jest gotowa.

Usmażoną wątróbkę wymieszaj z jabłkami i cebulą.

Podawaj z solą i pieprzem, aby każdy mógł doprawić wątróbkę według uznania.

Wątróbka z kaczki w białym, głębokim talerzu. Talerz stoi na brązowo-beżowej ściereczce kuchennej. Danie udekorowane jest listkami bazylii
Wątróbka z kaczki
Koszt przygotowania dania
4.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
182 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Wątróbka z kaczki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wątróbce z kaczki

Wątróbka z kaczki to świetny pomysł na obiad. Idealnie komponuje się z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty. Wątróbka wychodzi delikatna, ale tylko jeżeli wiesz jak zrobić wątróbkę z kaczki. Przed gotowaniem możesz umieścić wątróbkę w mleku na godzinkę lub dwie, ale moim zdaniem nie zmienia to wątróbki na tyle, żeby warto było poświęcać na to czas. Jeżeli masz czas i ochotę to możesz wytestować ten sposób, ale ja, w przepisie, pominęłam ten krok.

W tym przepisie będzie to wątróbka z kaczki z jabłkami, które należy obrać i pokroić w kostkę, ale taką dosyć sporą, żeby potem były widoczne kawałki jabłka, a nie dżem jabłkowy. Cebulę pokroimy natomiast w piórka, bo ona nie rozpadnie się podczas smażenia. Wątróbka z kaczki z cebulą to idealne połączenie, więc też nie może jej zabraknąć w tym daniu.

Przygotowania zaczynamy od podsmażenia na oliwie z oliwek (możesz użyć zamiast oliwy smalcu, ale zdrowszą wersją będzie oliwa) pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni i wkładamy na nią pokrojone jabłka. Patelnia powinna być spora, aby wszystkie składniki się zmieściły. Jeżeli takiej nie masz, to możesz użyć garnka, w którym udusisz jabłko z sokiem z cytryny. Do podduszonego jabłka dodajemy cebulkę i zostawiamy pod przykryciem, aby nie wystygły.

Na drugiej patelni z oliwą smażymy wątróbkę. Największą trudnością tego przepisu jest właśnie smażona wątróbka z kaczki. Jeżeli będziesz smażyć ją zbyt długo, będzie twarda i gumowata, a jak za krótko to będzie surowa. Średnio wątróbkę smaży się około 3-4 minuty. Najlepiej po około 2,5 - 3 minutach przeciąć największą wątróbkę, w najgrubszym miejscu, żeby zobaczyć czy jest już gotowa. Teraz mieszamy wątróbkę z jabłkami i podajemy. Najlepiej doprawić solą i pieprzem już bezpośrednio na talerzu.

Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie, to możesz wątróbkę ugotować na parze lub odrobinie wody, zamiast usmażyć. Oczywiście gotowana nie będzie taka smaczna jak smażona, dlatego w przepisie opisałam jak zrobić tę najsmaczniejszą wersję wątróbki z kaczki, czyli smażoną.

Wartości odżywcze wątróbki z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (163g)
Energia (kalorie)
111.86 kcal
182.33 kcal
Białko
7.16 g
11.67 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w wątróbce z kaczki

Na 100g
Na porcję (163g)
Węglowodany
6.95 g
11.32 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.76 g
9.39 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (163g)
Tłuszcz
6.06 g
9.89 g
Tłuszcze nasycone
1.65 g
2.69 g

Witaminy w przepisie na wątróbkę z kaczki

Na 100g
Na porcję (163g)
Witamina B6
0.39 mg
0.63 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.93 mg
1.52 mg
Tiamina
0.14 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.74 mg
1.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.99 mg
6.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
242.64 µg (mcg)
395.50 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
31.42 µg (mcg)
51.22 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wątróbkę z kaczki

Na 100g
Na porcję (163g)
Sód
30.30 mg
49.39 mg
Potas
158.28 mg
258.00 mg
Fosfor
129.59 mg
211.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
11.52 mg
18.77 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
3.74 mg
6.10 mg
Cynk
1.13 mg
1.84 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki z kaczki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wątróbce z kaczki

Lista alergenów dla wątróbki z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sok z cytryny.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wątróbkę z kaczki

Cena przygotowania wątróbki z kaczki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
200 g
Najlepiej z kaczki
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Jabłko
170 g
1 średnia sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 170 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Razem
29.50
Łączny koszt
4.25
Jak oceniasz przepis na wątróbkę z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób